Στις εκδηλώσεις για την 82η επέτειο της σφαγής των κατοίκων της Δράμας από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχή παρέστη την Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση. 

Ο κ. Δένδιας παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δράμας από τον μητροπολίτη Δράμας  Δωρόθεο και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Σφαγιασθέντων. 

Στην ομιλία του ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στα γεγονότα του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρλιου του 1941 που οδήγησαν στην εκτέλεση 1.641 ατόμων από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες διαθέτουν ιστορική μνήμη. Ενθυμούμαστε τη συμπεριφορά κατακτητών απέναντί μας στον μακρύ ρου της ελληνικής ιστορίας. Άλλωστε η λέξη «αλήθεια» σημαίνει την άρνηση της λήθης, την επιβίωση του χθες στο σήμερα, ως πραγματικότητας. 

04-dsc-0392-ed.jpg

Για να είναι κατανοητή η αντίστιξη που προκύπτει από την ετυμολογία, στα λατινικά η λέξη "veritas" που μεταφράζεται ως αλήθεια, σημαίνει το τώρα. Για μας η μνήμη είναι επίσης ζωντανή πραγματικότητα. 

Όμως, η πατρίδα μας δεν εγκλωβίζεται φοβικά στο χθες, οι νεκροί μας δεν είναι παγωμένες μαρμάρινες πλάκες που εγκιβωτίζουν και δεσμεύουν την πορεία του έθνους. Είναι πέρα από στοιχείο της καθημερινότητας και ζωοποιό στοιχείο του αύριο της πατρίδας μας, της κοινωνίας και του λαού μας. Η μνήμη τους ζει και πορεύεται μαζί μας. 

Η σύγχρονη Ελλάδα, δημιούργημα του μόχθου και της θυσίας τους, αποτελεί σήμερα την ισχυρή ευρωπαϊκή βαλκανική μητρόπολη, έναν πυλώνα σταθερότητας, μια γέφυρα διασύνδεσης με την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια. Απέφυγε την ιστορική παγίδα να γίνει η βαλκανική χώρα στην Ευρώπη. 

Η Ελλάδα, με επίγνωση του παρελθόντος όλων, έχει επιλέξει να ενθαρρύνει την συνεργασία και την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών χωρών. Έχει επιλέξει να είναι πρότυπο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής. 

Η διαρκής δέσμευσή της για την ενίσχυση της ειρήνης, της ασφάλειας, της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή, καταδεικνύει την αποφασιστικότητα όλων να εξυπηρετήσουν τον εθνικό στόχο. Την σταθερότητα δηλαδή και την ευημερία στα Βαλκάνια του 21ου αιώνα.

05-dsc-3642-ed.jpg

Eμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, δεν αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως ένα ακροτελεύτιο φυλάκιο των ευρωπαϊκών ιδεών προς ανατολάς. Θεωρούμε τη χώρα μας ως πολύτιμη γέφυρα συνένωσης της Ευρώπης με την ευρύτερη περιοχή μας, της ιστορικής αστάθειας. 

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι τα βαλκανικά κράτη να κινούνται σταθερά στο δρόμο για την ενσωμάτωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Να αποδεχθούν την ευθύνη για τα σφάλματα και τις αγριότητες του χθες. 

Tα διδάγματα επετείων σαν τη σημερινή ξεπερνούν τα σύνορα της πατρίδας μας. Είναι όμως κρίμα, πραγματικό κρίμα, που στην Ευρώπη του 21ου αιώνα βλέπουμε πάλι σκηνές αγριότητας, αθλιότητας, εισβολής, βαρβαρότητας εναντίον αμάχων και μάλιστα σε έναν κόσμο στον οποίο έπρεπε πια, από την ωριμότητα του παρελθόντος να έχει επικρατήσει η πρόοδος και η ευημερία. Είναι βαθιά αποκαρδιωτικό να βλέπουμε στην Ευρώπη την επανάληψη σκοτεινών κεφαλαίων της Ιστορίας. 

Οι θυσίες όμως αυτών που στάθηκαν απέναντι στην καταπίεση το 1941 αποτελούν σοβαρή υπενθύμιση ότι η διαφύλαξη της ειρήνης, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, αν μου επιτρέπεται να πω και της δημοκρατίας, παραμένει μια συνεχής προσπάθεια για όλα τα έθνη του πλανήτη μας. 

08-dsc-3716-ed.jpg

Καθώς λοιπόν ατενίζουμε το μέλλον, οφείλουμε να αντλήσουμε δύναμη από το παράδειγμα και την αποφασιστικότητα αυτών που στο παρελθόν αντιστάθηκαν στην τυραννία. Η ζωντανή μνήμη της γενναιότητάς τους συνιστά πρόσκληση και πρόκληση να αγωνιστούμε όλοι για μια Ευρώπη που η φρίκη του πολέμου και της βαρβαρότητας εναντίον ανθρώπων θα μείνει στα τεύχη της ιστορικής μνήμης και δεν θα αποτελεί στοιχείο των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων του σήμερα. 

Είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι οι αγώνες των προγόνων μας θα λειτουργήσουν ως στοιχείο έμπνευσης ενός καλύτερου και πιο ανθρώπινου κόσμου. Ενός κόσμου που τα διδάγματα της Ιστορίας ενσωματωμένα στο γενετικό υλικό θα αποτελούν ασπίδα εναντίον της επανάληψής τους». 

Στις δηλώσεις του ο Νίκος Δένδιας τόνισε: «Κατ’ αρχάς πρέπει να μιλήσουμε με πολύ μεγάλο σεβασμό για τη σημερινή ημέρα, γιατί είχα την τιμή να εκπροσωπήσω την ελληνική κυβέρνηση στις τελετές μνήμης για τα θύματα των βουλγαρικών θηριωδιών εναντίον του πληθυσμού της Δράμας, το 1941. Και θέλω να πω ότι είναι μια πολύ σημαντική επέτειος, γιατί είναι η πρώτη ή μια από τις πρώτες μαζικές εξεγέρσεις εναντίον δυνάμεων του Άξονα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Ελλάδα, όμως, δεν έμεινε εγκλωβισμένη στην διάσωση απλώς της μνήμης των νεκρών μας. Νοηματοδότησε την πορεία της στον 21ο αιώνα ως μια πορεία ενσωμάτωσης όλων των γειτονικών χωρών και της Βουλγαρίας στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Ένα ιδεώδες δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού. Νομίζω ότι έτσι τιμάμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μνήμη των νεκρών μας. 

Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα με κάθε τρόπο προάγει τη φιλία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Προσλαμβάνει με θετικό τρόπο κάθε στάση και δήλωση αποκλιμάκωσης. Παραμένει όμως στέρεα προσανατολισμένη στην προστασία της ανεξαρτησίας, της εδαφικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή, υπό το κράτος του Διεθνούς Δικαίου και υπό το κράτους του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, δηλαδή αυτών που ισχύουν για όλες τις χώρες του πλανήτη. Και αναμένει από όλες τις χώρες και της ευρύτερης περιοχής αλλά και του πλανήτη, ανάλογη στάση και ανάλογη συμπεριφορά».

09-dsc-3490-ed.jpg