Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Το πρόγραμμα της επίσκεψή του είχε ξεκινήσει ήδη από χθες, Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, οπότε και συναντήθηκε στο Άμπου Ντάμπι με τον υπουργό Εξωτερικών σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (Abdullah bin Zayed al Nahyan).  

Επίσης, χθες ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε και τη Διπλωματική Ακαδημία των ΗΑΕ, όπου συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή Nickolay Mladenov και τον αναπληρωτή διευθυντή Dr Mohammed AL Dhaheri.

Αναφορικά με τη σημερινή μέρα, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα του Έλληνα υπουργού ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ηρώων στο 'Αμπου Ντάμπι και εν συνχεία συναντήθηκε με τον ομόλογό του, υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ για τις Αμυντικές Υποθέσεις Mohammed Ahmed Al Bawardi.

Τι συζήτησε με τον ομόλογό του στα ΗΑΕ

Κατά τις συνομιλίες επιβεβαιώθηκε η ισχυρή φιλία των δύο κρατών και η στρατηγική αμυντική σχέση, η οποία εδράζεται στην Κοινή Διακήρυξη Ευρείας Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδος - ΗΑΕ, όπως και η κοινή επιθυμία για την εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή του Κόλπου, καθώς και η συνεργασία για τη δημιουργία περιβάλλοντος ασφαλείας και σταθερότητας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας. Υπογραμμίστηκε ακόμη η σημασία της προώθησης στενότερης συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Προτεραιότητα είναι η δημιουργία οικοσυστήματος στον αμυντικό τομέα, μέσω του οποίου θα αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ των υπουργείων 'Αμυνας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της αμυντικής βιομηχανίας και των ακαδημαϊκών - ερευνητικών ιδρυμάτων των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία, την τεχνητή νοημοσύνη και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε τεχνολογίες αιχμής.