«Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι και πάλι διαθέσιμες, στο πλαίσιο της αποστολής τους, να συντρέξουν -όπου χρειάζεται- τον ελληνικό λαό, του οποίου είναι το ένστολο τμήμα. Ήταν, είναι και θα είναι στην υπηρεσία της κοινωνίας» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρέπει να ενισχυθεί η αρμοδιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων όταν υπάρχουν φυσικές καταστροφές, ο κ. Δένδιας είπε ότι «το ζήτημα αυτό είναι αντικείμενο πιθανής διερεύνησης, διότι η βέλτιστη χρήση των πόρων του κράτους είναι πάντα το ζητούμενο. Εάν κριθούν πάντως απαραίτητες οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, λόγω της αυξημένης συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής κρίσης, την οποία, μάλιστα, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε πρόσφατα "κλιματική κατάρρευση", οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι διαθέσιμες». 

Για τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν περί καθυστερημένης παρέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την κακοκαιρία «Daniel» που σάρωσε τη Θεσσαλία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι δεν υπήρξε ουδεμία καθυστέρηση. «Είναι ευνόητο ότι ο Στρατός δεν βγαίνει αυτοβούλως εκτός στρατοπέδων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις τέθηκαν σε ετοιμότητα και ήταν διαθέσιμες προς συνδρομή από το βράδυ της Τετάρτης ήδη, στη βάση και των μετεωρολογικών προβλέψεων, ενώ σε τοπικό επίπεδο, όπως στον Βόλο, είχαν ήδη ενεργοποιηθεί από την Τρίτη και επιχειρούσαν όπου οι συνθήκες το επέτρεπαν. Παρά τους προφανείς κινδύνους, κατάφεραν να διασώσουν 2.300 ανθρώπινες ζωές, αλλά και να βοηθήσουν με κάθε τρόπο δεκάδες χιλιάδες πολίτες, υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες. Επαναλαμβάνω ότι ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε. Δεν πρέπει να συγχέουμε τους κανόνες ασφαλείας των εναέριων μέσων σε περιοχές με έντονη κεραυνική δραστηριότητα και μηδενική ορατότητα, με την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες, όταν κλήθηκαν, επιτέλεσαν την αποστολή τους με αυταπάρνηση και πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος. Συνεπώς, τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη όπως προανέφερα, και αναγνώριση του έργου τους» ξεκαθάρισε.

Για το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μόνο τέσσερα διαθέσιμα Super Puma, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι αυτό έχει συμβεί λόγων διαφόρων εμπλοκών και πρόσθεσε ότι η Πολεμική Αεροπορία κάνει ενέργειες για την προμήθεια νέου τύπου ελικοπτέρου: «Η διαδικασία της επιλογής του τύπου του βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Πάντως, δεν νίπτω τας χείρας μου. Το θέμα αυτό συναρτάται επίσης με την κατάσταση στην ΕΑΒ και θα αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Άλλωστε, υφίσταται ζήτημα για όλα τα εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, πλην των μαχητικών αεροσκαφών. Θα κάνω ό,τι χρειάζεται και θα ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία, εάν απαιτηθεί. Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εισέλθουν στον 21ο αιώνα» επισήμανε.

Εμπέδωση του κλίματος προσέγγισης η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν 

Για την επερχόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι «οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία, οπότε και βρέθηκα στη γειτονική χώρα, αποτέλεσαν μια αφορμή για να μπορούμε έκτοτε να συνομιλούμε, χωρίς να υπάρχουν προκλήσεις επί του πεδίου. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη είναι μια ακόμη δυνητική ευκαιρία σε αυτήν την κατεύθυνση, μετά τη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, για να εμπεδωθεί περαιτέρω το συγκεκριμένο κλίμα». 

Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις: «Κατά διαστήματα Τούρκοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν μία ρητορική που ανατρέχει στην προ σεισμών περίοδο, ενώ στην ατζέντα της γειτονικής χώρας εξακολουθούν να διατηρούνται αξιώσεις που δεν συνάδουν με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και βεβαίως δεν νοείται διάλογος ''άνευ όρων'', εκτός δηλαδή πλαισίου. Ο διάλογος των κρατών δεν συνιστά ούτε φιλοσοφική αναζήτηση ούτε παζάρι. Για να ανοίξουμε μια πραγματικά νέα σελίδα στις σχέσεις μας, προς όφελος των κοινωνιών μας, θα πρέπει και η Τουρκία να αποδεχθεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και τους κανόνες ειρηνικής συνύπαρξης και καλής γειτονίας, όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ. Ελπίζω βαθύτατα ότι αυτή θα είναι η επιλογή του Προέδρου Ερντογάν, που θα αποτελεί και την ιστορική υστεροφημία του» είπε.

Ο Νίκος Δένδιας πρόσθεσε επίσης ότι η ημερομηνία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτά δεν αφορούν την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς. Για τα F-35 είπε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε τελικό στάδιο, ενώ για το αποτέλεσμα των επισκέψεών του στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είπε: «Η ενίσχυση της συνεργασίας με άλλες χώρες, όπως με το Ισραήλ και τα ΗΑΕ που επισκέφθηκα πρόσφατα, και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε νέες τεχνολογίες και A.I. περιλαμβάνονται στις κύριες προτεραιότητές μας, όπως και η σύνδεση της έρευνας με τις στρατιωτικές σχολές. Στόχος μας είναι επίσης η περαιτέρω εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων και σε συνεργατικά προγράμματα παραγωγής αμυντικού υλικού μέσω Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, στα οποία ήδη συμμετέχουν ελληνικές εταιρείες. Είναι προφανές ότι υπάρχει τεράστια ανεκμετάλλευτη δυνατότητα μεγέθυνσης της αμυντικής βιομηχανίας».