«Η θητεία δεν μπορεί να είναι ένας χρόνος αγγαρείας», αλλά, αντίθετα, «να είναι απολύτως ωφέλιμος ο χρόνος από τη θητεία», δήλωσε απόψε, Τετάρτη, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Action24 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του πέρα από την αναφορά του σε αλλαγές που σκέφτεται για τον τρόπο που γίνεται η στρατιωτική θητεία αυτή τη στιγμή, μίλησε και μία ακόμα σειρά ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, ο πόλεμος μεταξύ Ισταήλ-Χαμάς και φυσικά, για τα ελληνοτουρκικά.

Επίσης, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έγιναν στις Ένοπλες Δυνάμεις, εστιάζοντας και στο νέο αμυντικό δόγμα της χώρας με ορίζοντα το 2030. Ειδική αναφορά έγινε και στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και στην προσπάθεια απόκτησης των F35. Τέλος, ο υπουργός απάντησε και σε ερωτήσεις πολιτικής επικαιρότητας, όπως το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για τα ομόφυλα ζευγάρια. 

Δένδιας: Η φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα υπερασπίζεται τα ελληνικά συμφέροντα 

Για το χθεσινό περιστατικό που σημειώθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα, όταν ελληνόκτητο πλοίο δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι της Υεμένης, και αν τον ανησυχεί η κατάσταση εκεί, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Προφανώς η επίθεση αυτή, αλλά και γενικά οι συνεχιζόμενες επιθέσεις τόσο στην Ερυθρά Θάλασσα όσο και στην ευρύτερη περιοχή, αποτελούν μια τεράστια απειλή και για την παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση και για την ελληνική οικονομία. Κατά συνέπεια, ναι με ανησυχεί».

Σχετικά με τη χρονική στιγμή που θα αποπλεύσει ελληνική φρεγάτα για την Ερυθρά Θάλασσα, ο υπουργός εξήγησε: «Κατ’ αρχάς, επιχειρησιακές λεπτομέρειες δεν πρέπει και δεν δικαιούμαι να διατυπώνω δημοσίως. Υπάρχει Έλληνας επιτελής στο Μπαχρέιν ήδη. Επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες. Είμαστε σε επαφή με τους συμμάχους και εταίρους μας και όταν είναι επιχειρησιακά απαραίτητο, τότε θα αποπλεύσει η ελληνική φρεγάτα, αφού έχει πλήρως προετοιμαστεί. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσω κάτι. Η φρεγάτα είναι εκεί για να υπερασπίσει και τα ελληνικά συμφέροντα. Δεν είναι μία φρεγάτα που μετέχει σε μια ξένη αποστολή. Είναι μία φρεγάτα που μετέχει στην προστασία των ζωτικών συμφερόντων της πατρίδας μας».

Ακόμα, σε ερώτηση αν έχει αποσαφηνιστεί ο ρόλος της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, ο κ. Δένδιας διευκρίνισε: «Αυτό εξαρτάται από τη συνολική δύναμη και την κατανομή ρόλων».

«Εκφράζω την ελπίδα για μια ταχεία αποκλιμάκωση» στη Γάζα 

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας ερωτήθηκε για τη διάρκεια του πολέμου που μαίνεται αυτή τη στιγμή στη Γάζα και αν θα είναι μακράς διαρκείας, με τον υπουργό να απαντάει ως εξής: «Εγώ εκφράζω πρώτον την ελπίδα για μια ταχεία αποκλιμάκωση. Δεύτερον, την ελπίδα για μία ανακωχή. Τρίτον, την υποχρέωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των δικαιωμάτων των αμάχων.

«Όμως, ουδείς δικαιούται να ξεχάσει τη βάρβαρη επίθεση την οποία υπέστη το Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

«Η Τουρκία παραμένει σταθερή σε θέσεις που η Ελλάδα δεν έχει καμία δυνατότητα να παραδεχθεί»

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά και αν αλλάζει στάση ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Δένδιας παραδέχθηκε πως έχει φανεί «μια αλλαγή ύφους και μια αλλαγή συμπεριφοράς από την τουρκική πλευρά και είναι απολύτως καλοδεχούμενη».

Ωστόσο, ο υπουργός σημείωσε: «Δεν έχουμε δει την παραμικρή αλλαγή θέσεων, για να είμαστε ειλικρινείς. Η Τουρκία παραμένει σταθερή σε θέσεις που η Ελλάδα δεν έχει καμία δυνατότητα να παραδεχθεί». Κλείνοντας αυτό το θέμα, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν εμπιστευόμαστε, παρακολουθούμε και αντιδράμε ανάλογα με το κλίμα το οποίο υπάρχει».

Δένδιας: Η ημερομηνία στόχος είναι το 2030 - Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν 

Με αφορμή τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Δένδιας μίλησε για το νέο αμυντικό δόγμα με ορίζοντα το 2030: «Νομίζω ότι οποιοσδήποτε παρατηρητής των παγκόσμιων πραγμάτων βλέπει ότι έχουμε περάσει σε μία τελείως καινούρια εποχή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Γάζα, ο πόλεμος στον Καύκασο, οι ευρύτερες συγκρούσεις στην περιοχή, μας δείχνουν πλέον ότι ο πόλεμος διεξάγεται με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στο παρελθόν. Πρέπει λοιπόν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας να εκσυγχρονιστούν. Να ασπαστούν τα καινούρια δόγματα, να αντιληφθούν τα καινούρια διδάγματα και να προσαρμόσουν αναλόγως τις τακτικές τους και τα μέσα τα οποία διαθέτουν. Αυτήν ακριβώς την προτεραιότητα, την οποία συμμερίζονται οι πάντες νομίζω, έχει αναλάβει να υλοποιήσει η νέα ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Θα ήθελα να εκφράσω τη βεβαιότητά μου ότι θα τα καταφέρει και θα τα καταφέρει πάρα πολύ καλά. Πρέπει να βάζουμε και ένα χρονικό ορόσημο. Ξέρετε τα γενικόλογα δεν βοηθάνε. Πρέπει να υπάρχει μία ημερομηνία στόχος. Η ημερομηνία στόχος είναι το 2030».

Σε αυτό το σημείο, σχετικά με την απόκτηση των F35 ανέφερε: «Δε θέλω να εκφράσω αισιοδοξία, θέλω να εκφράσω βεβαιότητα. Τα F-35 θα αποκτηθούν από την Ελλάδα και ξέρω πόσο βαθύς είναι ο συμβολισμός και πόσο αν θέλετε αυτή η προοπτική, όπως και με τα Rafale, κάνει τους Έλληνες να νοιώθουν ισχυροί και υπερήφανοι. Θέλω όμως να πω και κάτι άλλο, δεν φτάνουν τα F- 35, πρέπει να υπάρξει μια συνολική αλλαγή τοπίου και αντίληψης. Ζούμε σε μια εποχή που δεκάδες ή εκατοντάδες drones μπορεί να επιφέρουν ένα πλήγμα πολλαπλάσιο από ένα πλήγμα που μπορεί να επιφέρει ίσως ένα μαχητικό αεροσκάφος. Γιατί τα συστήματα τα οποία κινούνται αυτονόμως, είτε στη θάλασσα, είτε κάτω από τη θάλασσα, είτε στην ξηρά - για τον αέρα μιλήσαμε πριν για τα drones - είναι συστήματα στα οποία ανήκει το μέλλον. Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίον σχεδιάζουμε, αντιλαμβανόμαστε και ετοιμαζόμαστε να αντιδράσουμε».

«Ζούμε μια επανάσταση. Είναι δυνατόν δίπλα μας, γύρω μας, παντού να υπάρχει μια επανάσταση κι εμείς να πηγαίνουμε απλώς με μια σειρά κανόνων τους οποίους έχουμε προδιαγράψει πολλά χρόνια πίσω; Αυτό δε θα σήμαινε την απόλυτη τύφλωση; Ξαναλέω, είναι μια καινούρια αντιμετώπιση, τη συμμερίζεται νομίζω το σύνολο της κοινωνίας, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, τους ενημερώνουμε όλους, πρέπει όμως να προχωρήσουμε, να χτίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αμυντική θωράκισή μας», συμπλήρωσε για τα F35 και ειδικότερα την ιεράρχιση με βάση τη δημιουργία νέων συνθηκών.

Σε ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Δένδιας σχετικά με το ενδεχόμενο να σκέφτεται αλλαγές στη θητεία, ο υπουργός, συγκεκριμένα, απάντησε: «Αλλαγές στη θητεία υπό την έννοια του χρόνου όχι. Υπό την έννοια του τρόπου ναι, πάρα πολλές. Η θητεία δεν μπορεί να είναι ένας χρόνος αγγαρείας. Να σας ξεκαθαρίσω ότι εγώ πιστεύω, η Νέα Δημοκρατία πιστεύει, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστεύει, αν μου επιτρέπετε να πω η ελληνική κοινωνία πιστεύει, στον στρατό των πολιτών, όχι στον "στενό" επαγγελματικό στρατό, όπως έχουν κάποιες χώρες άλλες στην Ευρώπη».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για ενδεχόμενες αλλαγές στο αμυντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, αναδεικνύοντας την απόκτηση κορβέτων, ο κ. Δένδιας τόνισε πως «δεν είναι ρόλος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να κάνει ανακοινώσεις απόκτησης, μη απόκτησης, τροποποίησης απόκτησης».

Παρόλα αυτά, υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα μας «να έχει ένα ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό» και πρόσθεσε: «Αυτό το συνομολογούμε. Τι Πολεμικό Ναυτικό; Πολεμικό Ναυτικό το οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και στους καιρούς. Τώρα, ποιο θα είναι αυτό το Πολεμικό Ναυτικό, το πρoδιαγράφουν τα Επιτελεία, αλλά πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους πάντα το περιβάλλον και τον χρόνο. Είναι βέβαιο ότι ένα άλλο Πολεμικό Ναυτικό θα χρειαζόταν η Ελλάδα είκοσι χρόνια πριν, ένα άλλο χρειάζεται τώρα και ένα άλλο θα χρειάζεται μετά από είκοσι χρόνια. Θα εκσυγχρονιστεί όμως, θα ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του Πολεμικού μας Ναυτικού, που ξεκίνησε με τα τρία αυτά πολύ σημαντικά αποκτήματα, τις τρεις Βelharra, που είναι μια διαφορετική εποχή. Θα ολοκληρωθεί αυτή η φάση, αλλά η ολοκλήρωση αυτή θα λάβει υπόψιν τις νέες συνθήκες στην περιοχή και τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις».

«Από τη "θητεία-αγγαρεία" στη "θητεία-ευκαιρία"»

Παρουσιάζοντας τις σκέψεις του για αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, ο υπουργός Άμυνας απάντησε πως ναι, έχει στο νου του «πάρα πολλές» αλλαγές, αλλά ξεκαθάρισε πως αυτές αφορούν τον τρόπο που γίνεται η στρατιωτική θητεία και όχι τη χρονική της διάρκεια: «Αλλαγές στη θητεία υπό την έννοια του χρόνου όχι. Υπό την έννοια του τρόπου ναι, πάρα πολλές. Η θητεία δεν μπορεί να είναι ένας χρόνος αγγαρείας. Να σας ξεκαθαρίσω ότι εγώ πιστεύω, η Νέα Δημοκρατία πιστεύει, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστεύει, αν μου επιτρέπετε να πω η ελληνική κοινωνία πιστεύει, στον στρατό των πολιτών, όχι στον "στενό" επαγγελματικό στρατό, όπως έχουν κάποιες χώρες άλλες στην Ευρώπη».

«Η παράδοσή μας είναι διαφορετική, την πατρίδα του πάντα την υπεράσπιζε ο Έλληνας πολίτης. Από εκεί και πέρα πώς αξιοποιείται ο χρόνος του Έλληνα πολίτη στο στρατό; Πριν ήταν ένας χρόνος εκπαίδευσης, να αποκτά αυτές τις ικανότητες που του επιτρέπουν να επιβιώσει και να επιβάλλει αν θέλετε την ελληνική βούληση στο πεδίο της μάχης. Και από την άλλη να είναι ένα διάστημα που να είναι χρήσιμο και σε αυτόν να αποκτά δεξιότητες. Και αυτά τα πράγματα για να μπορέσουν να διατηρηθούν χρειάζονται επανεκπαιδεύσεις. Το ξέρουμε όλοι, κάτι που μάθαμε σήμερα δεν είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε μετά από δύο χρόνια αν ποτέ δεν συνεχίσουμε να διατηρούμε την ετοιμότητά μας γι’ αυτό. Αυτό λοιπόν, το οποίο το έχω ονομάσει "φιλανδικό μοντέλο", γιατί το μοντέλο που διαλέξαμε και είναι εγγύτερα στις ανάγκες μας για να προσαρμόσουμε είναι το φιλανδικό, είναι το μέλλον της θητείας για τον ελληνικό στρατό του 2030», συμπλήρωσε σχετικά, υπογραμμίζοντας: «Να είναι απολύτως ωφέλιμος ο χρόνος από τη θητεία».

Επίσης, ο κ. Δένδιας σε αυτό το σημείο έκανε ειδική αναφορά και στις επανεκπαιδεύσεις: «Θα το κάνουμε εθελοντικά σε πρώτη φάση, θέλω να είμαι ειλικρινής, δε θα υποχρεώσουμε κανέναν. Είμαι σίγουρος όμως ότι καταλαβαίνοντας τη συνταγματική τους αποστολή η μεγάλη πλειοψηφία θα δεχτεί να επανεκπαιδευτεί, ώστε να έχουμε ένα στρατό εφεδρείας, ο οποίος να είναι έτοιμος να ενταχθεί στις αναδιοργανωμένες μονάδες μας και έτοιμος να υπηρετήσει την πατρίδα. Και επίσης αυτό το αρχικό διάστημα της θητείας να έχουν αποκτήσει χρήσιμες δεξιότητες για την ελληνική κοινωνία στο μέλλον. Υπάρχει ένας ωραίος τρόπος περιγραφής, από τη "θητεία- αγγαρεία" στη "θητεία – ευκαιρία".

Δένδιας: Ήμουν από τους βουλευτές που είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης 

Ερωτώμενος για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια επισήμανε πως θα πρέπει πρώτα να το δει ολοκληρωμένο: «Καταρχάς πρέπει να το δω, γιατί για την ώρα δεν υπάρχει νομοσχέδιο, υπάρχει περιγραφή μελλοντικού νομοσχεδίου. Έκανα μια τοποθέτηση στην "Καθημερινή". Θα το δω και θα τοποθετηθώ αναλόγως. Θύμισα για τη γενική μου αντίληψη στα πράγματα, ότι εγώ ήμουν από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που είχε ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης. Όμως, το να τοποθετηθώ καθαρά επί νομοσχεδίου το οποίο δεν έχω δει ακόμη, θα μου επιτρέψετε να πω ότι μάλλον θα σήμαινε έλλειψη σοβαρότητας από την πλευρά μου. Από την άλλη βεβαίως, εγώ μετέχω στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν μετέχω σε μια άλλη κυβέρνηση».

Σε ερώτηση σχετικά με το σενάριο παραίτησης κυβερνητικών μελών που δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Το τελευταίο πράγμα που μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου είναι να υποδείξω εγώ σε συναδέλφους τι πρέπει να κάνουν και μάλιστα επί θεμάτων συνείδησης. Αλίμονο…».

Τέλος, ο υπουργός απέφυγε να σχολιάσει δηλώσεις ιστορικών στελεχών του κόμματος σχετικά με το νομοσχέδιο, το οποίο, όπως είπε, «όταν γραφτεί και παρουσιαστεί θα έχει, είναι βέβαιον, σαφές πολιτικό αποτύπωμα. Και το σαφές πολιτικό αποτύπωμα θα αποτελεί αντανάκλαση των προβλέψεων το οποίο το ίδιο το νομοθέτημα έχει μέσα στις διατάξεις του».