Ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης θα πρέπει να γίνει με χώρες που σέβονται και ασπάζονται το υπαρξιακό πλαίσιο της ΕΕ τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την είσοδό του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σύνθεση υπουργών Άμυνας, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, δίνοντας μήνυμα ότι δεν μπορούν να μετέχουν χώρες που απειλούν άλλες και που δεν αναγνωρίζουν μέλη της ΕΕ.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν νοείται να μετέχουν αδιάκριτα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα χώρες που απειλούν άλλες χώρες και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν αναγνωρίζουν άλλες χώρες και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν ασπάζονται τους ίδιους κανόνες δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορούν να υπερασπίσουν την Ευρώπη αν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών».
Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα που θα συζητήσουν οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ και έχουν ως επίκεντρο τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και μία σειρά θεμάτων «μεγάλης σημασίας», όπως τόνισε. «Όπως πάντα θα συζητήσουμε το θέμα της Ουκρανίας, αλλά θα ήθελα να σταθώ πολύ περισσότερο στην προσπάθεια που γίνεται με τον κανονισμό SAFE και Rearm Europe δηλαδή, την προσπάθεια να επανεξοπλιστεί η Ευρώπη, ώστε να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίσει τον εαυτό της, να υπερασπίσει ένα χώρο δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασίας του ανθρώπου».
Οι υπουργοί Άμυνας πρόκειται να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την Αμυντική Ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εφαρμογή της Λευκής Βίβλου και το σχέδιο ReArm Europe. Επίσης, αναμένεται να συζητήσουν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία, παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, με τη συμμετοχή, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, Rustem Umerov.
Μετά το πέρας του Συμβουλίου θα ακολουθήσει συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA).