Πλήρη αναδιάρθρωση του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, με κατανομή νέων αρμοδιοτήτων και ρόλων, προβλέπει ο νέος σχεδιασμός του Νίκου Ανδρουλάκη, με τους Παύλο Γερουλάνο και Αννα Διαμαντοπούλου να προωθούνται σε θέσεις-κλειδιά με διευρυμένες αρμοδιότητες.

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, αναμένεται να ρίξει γέφυρες στενής επικοινωνίας και στον συνυποψήφιό του Χάρη Δούκα, προσδοκώντας πάντα την ενότητα στην πράξη και την κοινή συμπόρευση όλων των κορυφαίων στελεχών στην «επόμενη μέρα» του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να προτείνει συγκεκριμένο πόστο και ρόλο στον δήμαρχο Αθηναίων, με στενούς του συνεργάτες να τονίζουν ότι αυτό θα προκύψει «φυσικά μέσα από τον διάλογο και τη συμφωνία των δύο».

Παλιοί και νέοι

Στις πρώτες αλλαγές, που στοχεύει η νέα ηγεσία, είναι η δημιουργία ενός πολυδύναμου τμήματος Πολιτικού Σχεδιασμού, όπου θα αξιοποιηθούν έμπειρα και νέα στελέχη του κόμματος που θα υποδειχθούν κυρίως από τους Χάρη Δούκα, Παύλο Γερουλάνο και Αννα Διαμαντοπούλου.

Παράλληλα, θα οριστεί σκιώδης κυβέρνηση που θα ελέγχει καθημερινά τους υπουργούς και το έργο τους, με τις πληροφορίες να λένε ότι ο τομέας της Οικονομίας θα πάει στον Παύλο Γερουλάνο, το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών και Διεθνών Σχέσεων στην Αννα Διαμαντοπούλου και τα θέματα Εσωτερικών και Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης στον Χάρη Δούκα.

Στα πρόσωπα που θα αξιοποιηθούν, επίσης, είναι οι στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Στεφανία Μουρελάτου, Ανδρέας Σπυρόπουλος, νέα πρόσωπα όπως οι Κώστας Τσουκαλάς, Λευτέρης Καρχιμάκης, Βαγγέλης Τσόγκας (είχε αναλάβει την προεκλογική καμπάνια του Νίκου Ανδρουλάκη), αλλά και οι πιο έμπειροι Θανάσης Γλαβίνας, Παύλος Χρηστίδης, Δημήτρης Μάντζος και Παναγιώτης Δουδωνής. Μάλιστα, το όνομα του κ. Μάντζου παίζει πολύ έντονα για τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, θέση που αυτή τη στιγμή κατέχει ο Μιχάλης Κατρίνης.

Να σημειωθεί ότι οι προαναφερόμενοι Βαγγέλης Τσόγκας, Παύλος Χρηστίδης και Παναγιώτης Δουδωνής θα έχουν κομβικό ρόλο στον ανανεωμένο τομέα Επικοινωνίας του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος έλαβε «ισχυρή εντολή συνέχειας και τώρα ο δρόμος είναι να βαδίσει μόνο μπροστά, με στόχο μια σοβαρή και προγραμματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία θα οδηγήσει σε μια μεγάλη νίκη στις εκλογές».

Περιμένει πρόταση

Εν τω μεταξύ, ο Παύλος Γερουλάνος, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ενστάσεις ή αιτήματα για επανακαταμέτρηση δήλωσε πως αφενός «παρακολουθούσαμε τις κάλπες και βλέπαμε ότι δεν υπήρξε λαθροχειρία», αφετέρου τυχόν τέτοια αιτήματα θα πυροδοτούσαν ένταση σε μια διαδικασία που κύλησε ήπια, ενώ τόνισε ότι «ο τσαμπουκάς χρειάζεται για τα προβλήματα της κοινωνίας, όχι στο κόμμα» και ότι «προέχει η συνοχή της ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική πρόοδο».

Ερωτηθείς για τις φήμες πως θα του προταθεί θέση αντιπροέδρου στο κόμμα ή θα του ανατεθούν ατύπως αυξημένες αρμοδιότητες, ο Παύλος Γερουλάνος απάντησε ότι «θέση αντιπροέδρου στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καταστατικά. Δεν ξέρω τι σκέφτεται ο κ. Ανδρουλάκης. Είναι δύσκολο να πω ποιες θα είναι οι αποφάσεις του».

Αναφερόμενος στη στάση των έτερων υποψηφίων, ο Παύλος Γερουλάνος σημείωσε: «Δεσμευόμαστε από την προεκλογική μας εκστρατεία, που αναβάθμισε το ΠΑΣΟΚ. Ολοι πρέπει να συμμετέχουμε στην επόμενη ημέρα, γιατί μόνο έτσι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει περισσότερα πράγματα».