Κατηγορηματικός πως «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» ήταν ο Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, κληθείς στο Πρώτο Πρόγραμμα να σχολιάσει την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας για την υπόθεση των Τεμπών.
«Υπονομεύουν και πλήττουν την ίδια τη δημοκρατία. Οδηγούν σε αδιέξοδα», συμπλήρωσε ο καθηγητής για την πρόταση της Μαρίας Καρυστιανού, την οποία υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του Στέφανου Κασσελάκη, της Πλεύσης Ελευθερίας, της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης.
«Δεν θέλω να μπω στη συζήτηση του αν ευσταθούν νομικά οι κατηγορίες που έχουν εκτοξευθεί αυτό τον καιρό. Σύμφωνα με την αντίληψη που τείνει να διαδοθεί από μια μερίδα της αντισυστημικής αντιπολίτευσης-σημειωτέον, είτε πρόκειται για την λαϊκιστική Δεξιά, είτε πρόκειται για τη λαϊκιστική Αριστερά, θα έλεγε κανείς ότι τα χαρακτηριστικά είναι κοινά-είναι ότι για οποιαδήποτε ενδεχομένως παράλειψη, αδυναμία του κράτους, όταν υπάρχουν και σχετικές εκθέσεις προς τους υπουργούς, κάντε κάτι κτλ. ευθύνεται ο πρωθυπουργός για εσχάτη προδοσία, αυτά δεν είναι σοβαρά. Υπονομεύουν την ίδια τη δημοκρατία, έτσι τουλάχιστον όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι, η οποία έχει μάθει να ξεχωρίζει την πολιτική από την ποινική ευθύνη. Αλίμονο αν για όλες τις αβελτηρίες του κράτους υπήρχαν ευθύνες πολιτικών και εθεωρείτο ότι όχι εκ δόλου, γιατί δεν νομίζω ότι ούτε η κα Κωνσταντοπούλου μιλάει ότι υπήρχε τέτοιος δόλος, αλλά από ενδεχόμενο δόλο δεν έγιναν, ενδεχομένως δεν εφαρμόστηκαν κάποιες συμβάσεις ή οτιδήποτε άλλο. Νομίζω ότι μία τέτοια πολιτική αν θέλετε πλήττει την ίδια τη δημοκρατία και ελπίζω αργά ή γρήγορα να το καταλάβουν οι ενδιαφερόμενοι και να μη συνεχίσουν σε αυτή την αδιέξοδη πορεία», είπε συγκεκριμένα.
Δεν συμμερίζομαι το επίθετο «αστική» μπροστά στη δημοκρατία
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «δεν συμμερίζομαι την προσθήκη του επιθέτου "αστική" δίπλα στην λέξη δημοκρατία. Γι’ αυτό μιλάω άλλωστε για αγάπη προς το Σύνταγμα. Κατά τη γνώμη μου, η δημοκρατία είναι ενιαία, εξελίσσεται, συμπληρώνεται, πάει πίσω, πάει μπρος, αλλά είναι ενιαία και είναι καιρός η Αριστερά και η λεγόμενη αντισυστημικοί να το καταλάβουν. Οι δημοκρατίες που έχουν ένα τέτοιο επίθετο μπροστά, έχουν καταλήξει πολύ άσχημα στις καταστάσεις. Η ευρωπαϊκή Αριστερά το έχει κάπως καταλάβει τα τελευταία χρόνια και είναι καιρός να το καταλάβει και η δική μας».