Συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος θα είναι ο Δήμος Νάουσας σε κάθε βήμα των οινοποιών, αλλά και σε κάθε εγχείρημα που ενισχύει την περαιτέρω ανάδειξη του οινοποιητικού μας κλάδου και του οινοτουρισμού, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (17.03.2023), στη οινοποιητική συνεταιριστική μονάδα VAENI με θέμα τον οινοτουρισμό, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας, στο πλαίσιο του προγράμματος “WineManTour”.

O Δήμαρχος Νάουσας αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις και στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλει, την τελευταία τριετία η δημοτική αρχή, για την ανάδειξη της οινικής παράδοσης και του οινοτουρισμού επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «με την ανάπτυξη του οινοποιητικού κλάδου και του οινοτουρισμού σε συνδυασμό με την τοπική γαστρονομία και τη φιλοξενία που διακρίνει την περιοχή μας, ο Δήμος Νάουσας οδηγείται σε νέα σημαντικά αναπτυξιακά
μονοπάτια».

Στην εκδήλωση με θέμα «Εφαρμοσμένη έρευνα και εκπαίδευση για τον οινοτουρισμό: Εντάσσοντας τη Νάουσα σε διεθνείς συμμαχίες», μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμπελουργών και Οινοποιών του Δήμου Νάουσας, Γιώργος Φουντούλης ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Χημικός – Οινολόγος Γιάννης Μπουτάρης και η εντεταλμένη ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ. Μαρία Αλεμπάκη.

Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν θέματα εκπαίδευσης και έρευνας για τον οινοτουρισμό, οι δυνατότητες πανεπιστημιακών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στον κλάδο του κρασιού, ζητήματα οινικού μάνατζμεντ κ.ά.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμπελουργών και Οινοποιών του Δήμου Νάουσας, Γιώργος Φουντούλης ξενάγησε τους συμμετέχοντες στις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις του οινοποιητικού συνεταιρισμού Vaeni.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου Νάουσας, Νικόλα Καρανικόλα:
“Σας καλωσορίζω με μεγάλη χαρά στη Νάουσα, στην πόλη του οίνου και των νερών. Τόπος κατοικίας του Διόνυσου, του θεού του κρασιού, η Νάουσα. Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας το κρασί ακολουθεί την ιστορία του τόπου.

Λίγες πόλεις έχουν την οινική ιστορία και παράδοση της Νάουσας με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού να καταγράφονται από τον 16ο αιώνα. Από τότε, το κρασί της Νάουσας θεωρούνταν το καλύτερο από όσα παράγονταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Εδώ εμφιαλώθηκε το πρώτο ελληνικό κρασί το 1905, η περίφημη «Νάουσα Μπουτάρη», ενώ το 1971 αναγνωρίζεται η αμπελοοινική περιοχή της Νάουσας ως ζώνη Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας. Το 1987 η Νάουσα ανακηρύσσεται Διεθνής Πόλη Οίνου και Αμπέλου. Με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση το ξινόμαυρο διαβαίνει πλέον τα ελληνικά σύνορα και κατακτά τους οινόφιλους ανά τον κόσμο!

Βρισκόμαστε σήμερα στον δραστήριο οινοποιητικό συνεταιρισμό Vaeni με μεγάλη παράδοση και ιστορία στην παραγωγή κρασιού, σε μια οινοποιητική συνεταιριστική μονάδα που πρωτοπορεί στον αγροδιατροφικό τομέα, στην οικονομική και τουριστική προοπτική για τον τόπο μας.

Ως Ακαδημαϊκός και ως Δήμαρχος του Δήμου Ηρωικής Πόλης της Νάουσας θέλω να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές για τη σημερινή πρωτοβουλία μιας τόσο σημαντικής ημερίδας, που επικεντρώνεται στην εφαρμοσμένη έρευνα και εκπαίδευση με επίκεντρο το κρασί. Η πρωτοβουλία αυτή ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές συνέργειες μεταξύ πανεπιστημιακών
ιδρυμάτων σε Ελλάδα και Γερμανία και ενισχύει τις από κοινού προσπάθειες, που συντελούνται από όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να ενισχυθούν οι διεθνείς συμμαχίες στον κλάδο του οίνου.

Ο Δήμος Νάουσας θα είναι συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος σε κάθε βήμα σας, σε κάθε εγχείρημα που ενισχύει την περαιτέρω ανάδειξη του οινοποιητικού μας κλάδου, μέσα και από τους πολύτιμους δρόμους της εκπαίδευσης και της έρευνας. Η ανάδειξη του οινοτουρισμού και της οινικής παράδοσης της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της σημερινής δημοτικής αρχής.

Ο Δήμος Νάουσας από τον Σεπτέμβριο του 2021 σε συνεργασία, με τους οινοποιούς της περιοχής, διοργάνωσε το «Φεστιβάλ Τρύγου» με πρωτότυπες δράσεις ανάδειξης της οινικής παράδοσης και του ξινόμαυρου κρασιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο Φεστιβάλ Τρύγου, το 2021, πραγματοποιήθηκε η πρότυπη δράση βύθισης 500 φιαλών κρασιού στο ιστορικό ποτάμι της Αράπιτσας στη Νάουσα, με σκοπό την παλαίωσή του στις ειδικές συνθήκες του τρεχούμενου νερού του ποταμού. Με την βύθιση των κρασιών, οι Ναουσαίοι οινοπαραγωγοί αλλά και οι φορείς που συνεργάστηκαν για αυτό το εγχείρημα, θέλησαν να πειραματιστούν, με στόχο να αναδείξουν τον χαρακτήρα της Νάουσας,
ως πόλη του Οίνου και της Γευσιγνωσίας.

Οι οινοπαραγωγοί και οι οινόφιλοι αναμένουν σε λίγα χρόνια τα αποτελέσματα στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των κρασιών, που βυθίστηκαν στο ιστορικό ποτάμι της πόλης. Πλούσιες εκδηλώσεις με αναπαράσταση του τρύγου, επισκέψεις και γευσιγνωσίες σε σύγχρονα οινοποιεία και μουσικές δράσεις για το κρασί, διοργανώθηκαν και στο 2ο Φεστιβάλ Τρύγου,
το περασμένο φθινόπωρο. Δράσεις που συνέπεσαν, τη χρονιά που μας πέρασε, με την σημαντική είδηση της ένταξης του
Δήμου Νάουσας στο ευρωπαϊκό δίκτυο “Iter Vitis, που συνιστά πιστοποιημένη Πολιτιστική
Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Δήμος Νάουσας εργάστηκε σθεναρά προς αυτήν την κατεύθυνση και σήμερα είναι ο πρώτος Δήμος της Ελλάδας που κατάφερε να ενταχθεί σε αυτό το ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων και περιοχών, καθώς έχει σημαντική ιστορία και ξεχωριστή παρουσία στον χώρο του αμπελιού και της οινοποίησης.

Όλες οι παραπάνω δράσεις και πρωτοβουλίες εντάσσονται στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλουμε, την τελευταία τριετία, τόσο για την ανάδειξη της οινικής παράδοσης και της τοπικής γαστρονομίας, όσο και για την ανάδειξη του πολιτισμού και της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης μας, της προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου
Νάουσας με τις φυσικές ομορφιές του Βερμίου, το άλσος του Αγίου Νικολάου, τα δύο κοντινά σε απόσταση από τη Νάουσα χιονοδρομικά κέντρα, τους γραφικούς ορεινούς και πεδινούς οικισμούς και τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως είναι η Σχολή του Αριστοτέλη και το αρχαίο θέατρο της Μίεζας.

Ο Δήμος Νάουσας αποτελεί μια περιοχή πολύπλευρου τουριστικού ενδιαφέροντος για όλες τις εποχές του χρόνου, με παροχές φιλοξενίας που βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και με πρωτοπόρο προϊόν το κρασί και τα φρούτα μας.

Με την ανάπτυξη του οινοποιητικού κλάδου και του οινοτουρισμού σε συνδυασμό με την τοπική γαστρονομία και τη φιλοξενία που μας διακρίνει, μπορούμε να οδηγηθούμε σε νέα σημαντικά αναπτυξιακά μονοπάτια.
Σας εύχομαι, από καρδιάς, καλή επιτυχία στη σημαντική εκδήλωσή σας.
Σας ευχαριστώ πολύ. “