Η αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Νάουσας, τα σημαντικά βήματα που έγιναν κατά τη θητεία του, όπως η επαναλειτουργία βασικών υποδομών του δήμου για την ανάδειξη της όμορφης αυτής ορεινής περιοχής της Μακεδονίας, οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε στο «Μανιφέστο» ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας. Στόχος για τον ίδιο και την ομάδα των συνεργατών του είναι, όπως μας είπε ο δήμαρχος Νάουσας, η συνέχιση των έργων και η ολιστική ανάπτυξη του Δήμου Νάουσας για το 2030. 

Κύριε Καρανικόλα, στη θητεία σας προχώρησε η αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου «3-5 Πηγάδια». Σε ποιες ενέργειες προχωρήσατε προς αυτήν την κατεύθυνση; 

Η αξιοποίηση του χιονοδρομικού μας κέντρου «3-5 Πηγάδια» είναι μια ιστορική ευκαιρία ώστε να αποτελέσει ξανά η ευρύτερη περιοχή «πνεύμονα» ανάπτυξης. Οταν αναλάβαμε τα ηνία της διοίκησης τον Σεπτέμβρη του 2019, ξεκινήσαμε έναν δύσκολο αγώνα για να δώσουμε ξανά πνοή σε σημαντικές υποδομές του δήμου μας, ώστε είτε να λειτουργήσουν ξανά είτε να αναβαθμιστούν. Πριν από δύο χρόνια προχωρήσαμε σε έναν άρτιο και διαφανή διαγωνισμό και στην 23ετή ενοικίασή του σε ιδιώτη επενδυτή. Ηδη οι εγκαταστάσεις του ανακαινίστηκαν και σταδιακά το χιονοδρομικό μας κέντρο μεταμορφώνεται, με στόχο να αποτελέσει ορεινό τουριστικό θέρετρο για όλο το χρόνο. Επίσης, υποβάλαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας τεχνικές μελέτες για την υλοποίηση έργων αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού, ύψους 24,5 εκατ. ευρώ, και περιμένουμε να δοθεί το «πράσινο φως» για την πολυπόθητη αυτή χρηματοδότηση. 

Δρομολογείται επίσης η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου στο άλσος του Αγίου Νικολάου, ενώ ανοίγει και Σχολή Αστυφυλάκων Νάουσας. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες; 

Το ξενοδοχείο στο άλσος του Αγίου Νικολάου θα το δούμε και πάλι να ανοίγει τους επόμενους μήνες, μετά και την ουσιαστική λύση που δώσαμε σε όλα τα ιδιοκτησιακά ζητήματα και εμπόδια που υπήρχαν. Κάναμε τεράστια προσπάθεια για να μπορέσει να περάσει το ακίνητο στον δήμο μας και να προχωρήσουμε όλες τις διαδικασίες. Στην πρώτη θητεία μας, στόχος μας ήταν να δώσουμε πνοή στις τρεις μεγάλες υποδομές, στις τρεις «ναυαρχίδες» του δήμου μας, δηλαδή στο χιονοδρομικό, στο ξενοδοχείο Αγίου Νικολάου και στη Σχολή Αστυφυλάκων που βρίσκεται δίπλα στο πανέμορφο αυτό άλσος, η οποία ξαναλειτουργεί από φέτος με τη δική μας σθεναρή συμβολή. Και τα καταφέραμε! Μετά από 10 ολόκληρα χρόνια η Νάουσα θα υποδεχτεί το φθινόπωρο 300 φοιτητές στη Σχολή Αστυφυλάκων και το 2024 ετοιμαζόμαστε να λειτουργήσει και μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον οινοτουρισμό, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας. 

Σε έναν μικρό πληθυσμιακά δήμο πώς μπορούν να γίνουν σημαντικά αναπτυξιακά βήματα, αν αναλογιστεί κανείς ότι στη θητεία σας υπήρχαν για μεγάλο διάστημα οι περιορισμοί της πανδημίας; 

Μέσα στην πανδημία, δημιουργήσαμε όλα τα βασικά «εργαλεία» των ευφυών πόλεων που λειτουργούν ήδη για πρώτη φορά στον δήμο μας. Πρόσφατα εγκρίθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης χρηματοδοτικό «εργαλείο» ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ για την πρόταση που υποβάλαμε σε ό,τι αφορά στον μεγάλο ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου. Ενα έργο με ιδιαίτερη μέριμνα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, στα συστήματα άμεσης επέμβασης σε συνθήκες κρίσης, στη δημιουργία 25 έξυπνων διαβάσεων πεζών κ.ά. Επίσης, σχεδιάσαμε τα μονοπάτια του βουνού μας, του Βερμίου, και ξεκινάμε την υλοποίησή τους ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Το ιστορικό μας πάρκο, που αποτελεί το πρώτο μέλος της Ελλάδας στο δίκτυο ιστορικών κήπων της Ευρώπης, ετοιμάζεται με την ανάπλασή του να αναδειχθεί ως εμβληματικό τοπόσημο. Δημιουργήσαμε την περίοδο του κορονοϊού το Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς, το οποίο αποτελεί σήμερα ζωντανό «κύτταρο» πολιτισμού. Προχωράμε τις ασφαλτοστρώσεις σε όλο τον δήμο, με έργα προϋπολογισμού ύψους 2 εκατ. ευρώ, και σύντομα ξεκινά η ανάπλαση του κέντρου της Νάουσας. Παράλληλα τρέχουν έργα, ύψους 28,5 εκατ. ευρώ, από τη ΔΕΥΑΝ για την αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης - αποχέτευσης. Ολα αυτά αλλά και πολλές ακόμη παρεμβάσεις δείχνουν ότι με σκληρή δουλειά, με αγάπη για τον τόπο μας, φέρνουμε χειροπιαστά αποτελέσματα για τους συνδημότες μας, παρά τις απανωτές κρίσεις (πανδημία, επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουρανία, επισιτιστική κρίση). 

Ποιοι είναι οι στόχοι και το όραμά σας για το μέλλον του Δήμου Νάουσας; 

Βάλαμε γερά θεμέλια. Οι «μηχανές» παίρνουν ξανά μπροστά στον Δήμο Νάουσας μετά από πολλά χρόνια. Προχωράμε σε μια ολιστική ανάπτυξη, με σχέδιο και όραμα, με έμφαση στις υποδομές σε όλες τις γειτονιές, με ύψιστη ευαισθησία στη συμπερίληψη, στην προσβασιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα αστικής ανθεκτικότητας που σχεδιάσαμε. Ολοκληρώσαμε με τους πλέον ειδικούς της χώρας μας και σε συνεργασία με το δασαρχείο και την Πυροσβεστικ, μια πρότυπη μελέτη πυρασφάλειας όλου του βουνού μας, του Βερμίου, προϋπολογισμού άνω των 2 εκατ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα την εντάσσουμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και θα υλοποιηθούν έργα και καινοτόμες εφαρμογές για την προστασία του βουνού μας, με στόχο να διασφαλίσουμε με τον πλέον σύγχρονο τρόπο τις ζωές όλων μας. Βάζουμε στην ατζέντα μας τρεις ουσιώδεις αρχές «Συμπερίληψη - Ανθεκτικότητα - Ανάπτυξη». Με αυτές τις αρχές θα σχεδιάσουμε σε κάθε βήμα μας τον Δήμο Νάουσας του 2030. Στα έργα υποδομής, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην οικονομία, στην κοινωνική δικαιοσύνη.