Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Νικήτα Κακλαμάνη για τη θέση του Προέδρου της Βουλής έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους βουλευτές της «γαλάζιας» παράταξης και όχι μόνο, καθώς πρόκειται για ένα πρόσωπο που χαίρει εκτιμήσεως από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου. Η ψήφιση έχει οριστεί για την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, την προσεχή Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στις 12.00, η Ολομέλεια της Βουλής καλείται να εκλέξει επόμενο πρόεδρο του Σώματος τον Νικήτα Κακλαμάνη, μέχρι τότε καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο α' αντιπρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης.
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κακλαμάνη έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους βουλευτές της «γαλάζιας» παράταξης και όχι μόνο, καθώς πρόκειται για ένα πρόσωπο που χαίρει εκτιμήσεως από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου. Πρόκειται για έναν έμπειρο κοινοβουλευτικό με μακρά θητεία στο προεδρείο της Βουλής.
Έχει διατελέσει τέσσερις φορές αντιπρόεδρος. Μάλιστα, κατέχει και το ρεκόρ ψήφων. Τον Μάιο του 2023 εξελέγη α' αντιπρόεδρος με τις ψήφους και των 296 βουλευτών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία.
Ωστόσο, αυτή τη φορά η ευρεία αποδοχή για το πρόσωπό του θα είναι πιο δύσκολο να αποτυπωθεί και στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής.
Ποιοι στηρίζουν τον Νικήτα Κακλαμάνη
Ακόμη και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υποδέχτηκαν θερμά την υποψηφιότητά του, μένει όμως να φανεί με ποια κριτήρια θα αποφασίσουν την τελική τους στάση οι πολιτικοί αρχηγοί. Από τους 23 ανεξάρτητους, ανοιχτά υπέρ έχουν ταχθεί οι Χ. Κατσιβαρδάς, Α. Λινού, Γ. Σαρακιώτης και Α. Παπαϊωάννου, ενώ οι περισσότεροι δεν φαίνεται να έχουν αντιρρήσεις.
Στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να λειτουργήσουν θεσμικά, σε αντίθεση, όπως λένε, με τον κ. Μητσοτάκη, που με την επιλογή Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει παραβιάσει μια παράδοση της μεταπολίτευσης. Η πρόταση Κακλαμάνη ήδη εξετάζεται από το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και θα τοποθετηθούν σχετικά στην Ολομέλεια.
Στη Νέα Αριστερά, το θέμα δεν έχει τεθεί ακόμη επί τάπητος, ενώ η Ελληνική Λύση κλίνει προς το «ναι». Οι «Σπαρτιάτες» δεν έχουν αποφασίσει ακόμα, αλλά σημειώνουν ότι υπάρχει εκτίμηση στο πρόσωπο του Νικήτα Κακλαμάνη.
Θετικοί είναι και οι πέντε βουλευτές που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας (Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Ραλλία Χρηστίδου, Γιώτα Παύλου και Θεοδώρα Τζάκρη).
Την Τετάρτη η ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Βουλής - ΚΚΕ και ΝΙΚΗ δηλώνουν «παρών»
Από πολιτική θέση και όχι εξαιτίας του προσώπου, το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει τον Νικήτα Κακλαμάνη για Πρόεδρο της Βουλής.
«Ο Πρόεδρος της Βουλής είναι καθαρά επιλογή της κυβέρνησης και εξυπηρετεί βεβαίως αυτές τις πολιτικές» ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του κόμματος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Ούτε οι 10 βουλευτές της Νίκης πρόκειται να στηρίξουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τον τρίτο τη τάξει πολιτειακό θεσμό της χώρας.
Με αυτά τα δεδομένα, το ανώτατο όριο θετικών ψήφων που μπορεί να συγκεντρώσει η υποψηφιότητα Κακλαμάνη είναι οι 269 ψήφοι, δηλαδή λιγότερες από τις 283 ψήφους που είχε συγκεντρώσει ο Κώστας Τασούλας την πρώτη φορά που εξελέγη Πρόεδρος Βουλής, το 2019.