Απρόσκοπτα θα μπορεί να ασκηθεί η επιστολική ψήφο, καθώς όπως είπε η υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το σχετικό δικαίωμα αφορά και τους απόδημους αλλά και τους κατοίκους της Ελλάδας. «Αίρουμε όλα τα εμπόδια στην άσκηση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου», είπε η Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας πως διευκολύνονται πολλές κατηγορίες συμπολιτών με την ρύθμιση αυτή, όπως εποχικοί εργαζόμενοι, φοιτητές και άλλοι.

Η ίδια παρουσίασε τον φάκελο που περιέχει τα ψηφοδέλτια καθώς και οδηγίες για την επιστολική ψήφο. Η ρύθμιση εξασφαλίζει το απόρρητο της ψήφου, ενώ ο φάκελος, σύμφωνα με την υπουργό, πρέπει να έχει φτάσει στην Ελλάδα Σάββατο 8 Ιουνίου, μια ημέρα πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

Οι εκλογείς που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου πρέπει να το δηλώσουν μέχρι και 40 ημέρες πριν τις εκλογές. Επίσης διευκρίνισε ότι οι κάτοικοι του εξωτερικού, θα ψηφίζουν μόνο με επιστολική ψήφο.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ανοίξει πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν να δηλώσουν οι Έλληνες πολίτες ότι επιθυμούν να επιλέξουν την επιστολική ψήφο.