Τον στόχο για «καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες» υπηρετεί το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο επιλογής και αξιολόγησης των διοικήσεων στο Δημόσιο που παρουσίασε χθες η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως. Το νομοσχέδιο αφορά «οργανισμούς και νομικά πρόσωπα εθνικής ή τοπικής εμβέλειας» και ειδικότερα 600 θέσεις. «Πρόκειται για φορείς του Δημοσίου την ευθύνη των οποίων έχει η κυβέρνηση, που πλέον θέλει να βάλει επιπλέον φίλτρα αξιοκρατίας και διαφάνειας, επιπλέον προσόντα για να έχουμε πιο αποτελεσματικούς φορείς. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη», τόνισε συγκεκριμένα με σημερινές δηλώσεις της στην ΕΡΤ.

Η ίδια σημείωσε πως «μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο αμέσως θα ξεκινήσουν οι προκηρύξεις». Εστίασε στο γεγονός ότι η προκήρυξη θα είναι μια συνολική προκειμένου να γίνει οικονομία κλίμακος. «Τώρα ομαδοποιούμε (την προκύρηξη) προς διευκόλυνση της διαδικασίας και για ταχύτερα αποτελέσματα», ανέφερε σχετικά η υπουργός.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν εργασιακή εμπειρία. «Υπάρχει ένα τυπικό προσόν που έχει να κάνει με τα πτυχία, υπάρχει επίσης συνάφεια του πτυχίου ή της εργασιακής εμπειρίας για τον τομέα που θέλεις να διεκδικήσεις. Βάζουμε ένα υψηλό προαπαιτούμενο» είπε προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά στο Δημόσιο τομέα θα υπάρχουν τεστ δεξιοτήτων που θα γίνονται ψηφιακά.

Ομαδοποιούμε τις διαδικασίες επιλογής διοικήσεων

Όπως σημείωσε η υπουργός, πρόκειται για υψηλές θέσεις ευθύνης και γι’ αυτό το τεστ δεξιοτήτων θα ελέγχει το τρόπο σκέψης των υποψηφίων. Εστίασε στο γεγονός ότι η διαδικασία γίνεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και συμμετέχουν φορείς που είναι ανεξάρτητοι.

«Μια βασική αλλαγή του νόμου είναι ότι ομαδοποιεί τους φορείς σε Εθνικής Εμβέλειας, Τοπικής Εμβέλειας και νοσοκομεία» εξήγησε λέγοντας ότι αυτό έγινε γιατί η διαδικασία είναι διαφορετική ανάλογα με τους οργανισμούς.

«Την τελική ευθύνη την έχει ο υπουργός γιατί καλείται να συνεργαστεί», επισήμανε η κ. Κεραμέως, αναφέροντας ότι στις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος που τελεί υπό διαβούλευση είναι και τα συμβόλαια απόδοσης και ετήσια αξιολόγηση που δίνει τη δυνατότητα και για μπόνους αποδοτικότητας βάσει επίτευξης των μετρήσιμων στόχων. «Ανεβάζουμε την μπάρα. Αυξάνουμε τις απαιτήσεις για όλους αυτούς τους φορείς που είναι καίριοι στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους και στις υπηρεσίες που λαμβάνουν οι πολίτες» δήλωσε χαρακτηριστικά η Νίκη Κεραμέως.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχεται για τον τρόπο επιλογής των διοικητών, η υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι ούτως ή άλλως την ευθύνη γι΄αυτές τις θέσεις τις έχει η κυβέρνηση. Τόνισε, μάλιστα, ότι σε αυτή την περίπτωση αποφάσισε να ανεβάσει τις απαιτήσεις και να γίνουν καλύτεροι αυτοί οι φορείς και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Αναφορικά με το εάν είναι προσχηματική η όλη διαδικασία, εξήγησε ότι ο υπουργός θα επιλέγει ανάμεσα στους τρεις φιναλιστ για κάθε θέση μετά από μια μακρά διαδικασία με πολλά στάδια και αντικειμενικά κριτήρια.