Αδιανόητο χαρακτήρισε η Νίκη Κεραμέως να διατηρούνται επιφυλάξεις στο νομοσχέδιο για την ισότητα αμοιβής των δύο φύλων.
Σε δηλώσεις στην ΕΡΤ, η υπουργός Εργασίας κατήγγειλε το γεγονός πως κανένα κόμμα, πλην της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχει πει «ναι» σε ένα νομοσχέδιο που διασφαλίζει το αυτονόητο, ότι δηλαδή το φύλο δεν παίζει ρόλο στην αμοιβή.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, «μετά από τέσσερις συνεδριάσεις και μια πλήρη εβδομάδα επεξεργασίας στη Βουλή, όλα τα κόμματα πλην της Νέας Δημοκρατίας έχουν δηλώσει επιφύλαξη» για τη σχετική οδηγία της ΕΕ. «Η αντιπολίτευση επιφυλάσσεται για το τι θέση θα κρατήσει, για το αν πρέπει μία γυναίκα να αμείβεται λιγότερο από τον άντρα για όμοια εργασία. Αλλά εδώ πέρα υπάρχει μια ψήφιση επί της αρχής», ανέφερε.
«Αν μία γυναίκα έχει την υποψία ότι αμείβεται λιγότερο για την ίδια θέση, μπορεί να ρωτήσει ποια είναι η μισθολογική δομή, ποιες είναι οι απολαβές για κάθε κατηγορία θέσης. Υπάρχουν διαδικασίες ενώπιον του Συνηγόρου του Πολίτη. Άρα το συμπέρασμα αυτού του νομοσχεδίου είναι ότι το φύλο δεν παίζει ρόλο στην αμοιβή. Αλλά για αυτό το τόσο απλό συμπέρασμα, κανένα κόμμα πλην της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει μπορέσει να πει το ναι στο νομοσχέδιο», είπε η υπουργός Εργασίας.
«’Εχει ήδηθεσπιστεί τετραήμερη εργασία»
Η ίδια αναφέρθηκε στην τετραήμερη εργασία λέγοντας πως ψηφίστηκε με το νόμο 5239 που εισηγήθηκε η Νέα Δημοκρατία πέρυσι τον Νοέμβριο. Απαντώντας δε σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ, είπε: «Πριν από μερικούς μήνες είχε έρθει το ΠΑΣΟΚ και είχε πει ότι προτείνει να θεσπιστεί τετραήμερη εργασία, αρχικά αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν οριζόντια και στη συνέχεια εξειδικεύοντας την πρόταση. Εμείς είχαμε απαντήσει ότι είχε ήδη θεσπιστεί τετραήμερη εργασία και μάλιστα η δυνατότητα για μια επιχείρηση να προσφέρει τετραήμερη εργασία για όλο το χρόνο, είτε μέσω ατομικής σύμβασης εργασίας είτε συλλογικής σύμβασης εργασίας. Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας (Cosmote) αξιοποίησε τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Το ύψος των απολαβών και οι ώρες εργασίας προφανώς μπρούν να αποτελέσουν αντικείμενο συλλογικής σύμβασης εργασίας».
Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης
Για το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο για τα ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, η κυρία Κεραμέως ανέφερε: «Έχουμε τρεις πυλώνες ασφάλισης με πρώτο τον υποχρεωτικό, που είναι ο ΕΦΚΑ. Ο δεύτερος πυλώνας είναι προαιρετικός η λεγόμενη επαγγελματική ασφάλιση, όπου όσοι εργάζονται χτίζουν ταυτόχρονα και μία δεύτερη σύνταξη».
Ενημέρωσε πως «θα δοθούν φορολογικά κίνητρα για τις όποιες αποταμιεύσεις προκειμένου να χτίζεται ένα καλύτερο συνταξιοδοτικό εισόδημα για το μέλλον»,