Νέα σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:17, το μεσημέρι της Δευτέρας, σε απόσταση 231 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας, στην Αμοργό. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 18 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η προηγούμενη μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε στις 11:29 το πρωί της Δευτέρας, σε απόσταση 233 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 25 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Είχε προηγηθεί αυτή των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 10:26 το πρωί, 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Τα προηγούμενα λεπτά, από τις 09:36 έως τις 10:26 καταγράφηκαν πέντε σεισμικές δονήσεις μεγέθους άνω των 4 βαθμών, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν, επίσης, δεκάδες σεισμικές δονήσεις με σημαντικότερη αυτή που σημειώθηκε στις 01:54, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
«Η ακολουθία που είναι σε εξέλιξη βόρεια της Σαντορίνης έχει τεκτονική προέλευση, ξεκίνησε από ηφαιστειακή διέγερση, η οποία ξεκίνησε 2 Αυγούστου 2024 με μία αργή διαστολή του ηφαιστείου. Υπάρχει σε εξέλιξη μια σεισμοηφαιστειακή κρίση στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Θήρας - Κολούμπο, η οποία παρακολουθείται και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τα πιθανά σενάρια», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς.