Κανείς από τους επιστήμονες που παρακολουθούν την σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει την εξέλιξη της διέγερσης αυτής, αλλά και την αιτία της. Ωστόσο επισημαίνουν ότι οι σεισμοί πιθανόν να συνεχιστούν ακόμα και για εβδομάδες. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν ληφθεί από την πολιτεία, όλα τα προληπτικά μέτρα, ωστόσο η ανησυχία είναι διάχυτη.
«Και οι δύο επιτροπές συζήτησαν τα νέα δεδομένα και το κοινό πόρισμα είναι το εξής. Ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πλέον κοντά στη νήσο Αμοργό, παραμένει αμείωτη και περιλαμβάνει μεγαλύτερα μεγέθη απ' ότι περιλάμβανε χθες. Η συχνότητα των σεισμικών δονήσεων αυξήθηκε ως ένα βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάνε σε κορύφωση των δεδομένων. Η κοινή διαπίστωση είναι ότι τα φαινόμενα αυτά μπορεί να διαρκέσουν αρκετές μέρες ακόμα ίσως και μερικές εβδομάδες. Η σεισμική αυτή δραστηριότητα η οποία εξελίσσεται δεν έχει καμία σχέση με τα ηφαιστειακά κέντρα και με την ηφαιστειακή δραστηριότητα η οποία ακολουθεί δικούς της ρυθμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στην Σαντορίνη.
Ο κ.Λέκκας επανέλαβε τα μέτρα που πρότειναν οι επιτροπές που συνεδρίασαν σήμερα εκ νέου από κοινού, τονίζοντας ότι συνέστησαν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή.
Παράλληλα επισήμανε τις οδηγίες που είχαν δώσει οι Επιτροπές για τους πολίτες, οι οποίες αναφέρουν να αποφεύγουν παλιά και εγκαταλειμμένα σπίτια, καθώς και τις περιοχές με έντονες μορφολογικές ασυνέχειες για τον κίνδυνο των κατολισθήσεων και των καταπτώσεων.
Ακόμη τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός στην πρόσβαση στα τέσσερα λιμάνια του νησιού και να ακολουθούνται οι οδηγίες που δίνονται μέσω της ιστοσελίδας, του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.
«Επίσης, εκείνο το οποίο προτείναμε είναι να αδειάσουν οι κολυμβητικές δεξαμενές οι οποίες είναι στο χείλος της καλδέρας, για να μην επιβαρύνεται η κατάσταση ακόμα περισσότερο. Το κυρίαρχο θέμα είναι ότι θα πρέπει συντεταγμένα οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των θεσμικών επιστημονικών επιτροπών που έχουν συσταθεί και όχι ανεύθυνες φημολογίες οι οποίες διασπείρονται, είτε μέσω των μέσων ενημέρωσης, είτε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα», σημείωσε.
Ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, δεν απέκλεισε η έντονη σεισμική δραστηριότητα να σχετίζεται με ηφαιστιακή δράση:
«Ένα ενδεχόμενο είναι να έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα, κάτι αντίστοιχο του ρήγματος που προξένησε τον μεγάλο σεισμό του 1956. Δηλαδή μια συνέχεια του ρήγματος. Αυτό ήταν ο σεισμός που έφτασε το 7.5. Αλλά αν γίνει τώρα σεισμός δεν νομίζω ότι κανένας περιμένει να είναι τόσο μεγάλος.
Αυτό λοιπόν, είναι το ένα σενάριο. Το άλλο σενάριο είναι να είναι η ενεργοποίηση του ηφαιστείου που είναι μέσα στην καλντέρα του νησιού της Σαντορίνης και το άλλο είναι να ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπο, το οποίο είναι λίγο βόρεια από τη Σαντορίνη, περίπου μεταξύ 5 και 8 χιλιομέτρων από το βόρειο άκρο της Σαντορίνης, πηγαίνοντας δηλαδή κανείς προς την Ίο.
Εκεί βρίσκεται το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπο. Αυτά λοιπόν, είναι τα τρία σενάρια και οι πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν. Αυτό είναι που εξετάστηκε στην περιοχή».
«Η ακολουθία όπως είναι αυτή τη στιγμή στην εξέλιξη της, απομακρύνεται από το νησί της Σαντορίνης, η απόσταση όσο μεγαλώνει μειώνονται οι πιθανότητες για να υπάρχουν σημαντικές ζημιές» είπε από την πλευρά του ο Βασίλης Καραστάθης, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί, ενώ ΕΜΑΚ, κλιμάκια διασωστών και γιατρών έχουν ήδη μεταβεί στο νησί και γίνεται έκκληση στους πολίτες, από την Πολιτική Προστασία να συμμορφώνονται με τις συστάσεις των αρχών.
Μήνυμα του 112 προειδοποίησε για κατολισθήσεις και στο νησί της Σαντορίνης απαγορεύεται η πρόσβαση στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών.
Σημειώνεται πως περισσότερες από 400 δονήσεις έγιναν τις τελευταίες ημέρες, ενώ 12 από αυτές ξεπέρασαν τα 4 ρίχτερ, με μεγαλύτερη αυτή που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας και ήταν έντασης 4,9 βαθμών στην Αμοργό.
Ήδη, διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων συγκροτήθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έπειτα από σχετική απόφαση του πρύτανη, Γεράσιμου Σιάσου, με αφορμή τη σεισμικότητα και τις επιστημονικές ανησυχίες που έχουν προκύψει και βρίσκεται στην Σαντορίνη.