Η ελληνική Βουλή διαμορφώνει μια νέα κοινοβουλευτική πραγματικότητα, αποτέλεσμα εσωτερικών ανακατατάξεων στα κόμματα. Ο κατακερματισμός του ΣΥΡΙΖΑ, η αναβάθμιση του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κινητικότητα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και η παρουσία 21 ανεξάρτητων βουλευτών συνθέτουν το νέο πολιτικό σκηνικό.
Νέα Δημοκρατία: Ισχυρή με 155 βουλευτές
Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ισχυρή πλειοψηφία με 155 βουλευτές, παρά την αποπομπή του Αντώνη Σαμαρά, η οποία προκάλεσε συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής. Η εσωκομματική αμφισβήτηση και οι αιχμηρές ερωτήσεις προς τους υπουργούς από 19 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν φαίνεται να απειλούν την κυβερνητική σταθερότητα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
ΠΑΣΟΚ: Στην αξιωματική αντιπολίτευση
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τις αλλεπάλληλες διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που εισήλθε στη Βουλή με 47 έδρες, μειώθηκε σε 29, λόγω αποχωρήσεων και δημιουργίας νέων σχηματισμών, όπως η Νέα Αριστερά και το κόμμα Κασσελάκη. Η συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται απαραίτητη για κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, όπως η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας ή η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.
Βελόπουλος: Καλεί σε συνασπισμό
Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου εκφράζουν ικανοποίηση για διεθνείς εξελίξεις, όπως η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, και παρακολουθούν τις εσωτερικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, όπως η αποπομπή Σαμαρά. Ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει καλέσει σε συνασπισμό των πατριωτικών δυνάμεων, αν και η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των κομμάτων του χώρου παραμένει εμφανής.
Η δεξαμενή των 21 ανεξάρτητων βουλευτών
Η παρουσία 21 ανεξάρτητων βουλευτών προσθέτει πολυπλοκότητα στο κοινοβουλευτικό τοπίο. Προερχόμενοι από διάφορους πολιτικούς χώρους, οι ανεξάρτητοι βουλευτές ομαδοποιούνται ανάλογα με τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν οι Αντώνης Σαμαράς, Λευτέρης Αυγενάκης και Μπαράν Μπουρχάν. Για τον σχηματισμό νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας απαιτείται η συμφωνία 10 βουλευτών και η υποβολή σχετικού αιτήματος στον πρόεδρο της Βουλής.
Η νέα κοινοβουλευτική πραγματικότητα απαιτεί προσαρμογή από όλα τα πολιτικά κόμματα, καθώς οι εσωτερικές ανακατατάξεις και οι νέες συμμαχίες διαμορφώνουν το μέλλον της ελληνικής πολιτικής σκηνής.