Τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού αναμένεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει την πρότασή της για την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Χρονική στιγμή κατά την οποία θα ξεκινήσει και η ουσιαστική διαπραγμάτευση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Νωρίτερα, προς τον Μάρτιο, τα κράτη-μέλη αναμένεται να λάβουν τις πρώτες οδηγίες από την Κομισιόν προκειμένου να συντάξουν τα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που πρέπει να καταθέσουν την άνοιξη, αλλά και για να προετοιμάσουν τους προϋπολογισμούς του 2023.
Η συζήτηση για τις αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας έχουν ξεκινήσει με ορισμένους από τους βασικούς «παίκτες» ήδη να αρχίζουν να τοποθετούνται. Μόλις χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η λιτότητα δεν θα επιστρέψει. Η Επιτροπή, όπως τόνισε, θα εξετάσει τη διαφορετική κατάσταση της οικονομίας κάθε κράτους-μέλους, χωρίς όμως επιστροφή στη λιτότητα. «Δεν είναι αυτή η πολιτική που προτείνουμε. Δεν θα επιστρέφουμε στην επιλογή της προηγούμενης κρίσης, η οποία δεν είχε τα καλύτερα αποτελέσματα» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο Π. Τζεντιλόνι τόνισε ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις στην Ε.Ε. Όπως είπε, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, μόνο για την πράσινη μετάβαση χρειάζονται πρόσθετες επενδύσεις ύψους 560 δισ. ευρώ τον χρόνο. «Το πώς θα διευκολύνουμε αυτές τις επενδύσεις είναι ένα θέμα εργασίας και συζήτησης» πρόσθεσε.
Στους σχεδιασμούς της Κομισιόν είναι η πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να δημοσιοποιηθεί προς το τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Τζεντιλόνι η πρόταση της Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί αρκετά πριν από το 2023.
Σημειώνεται πως οι αποφάσεις για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας αφορούν μέσα τη χώρα μας, δεδομένου ότι έχουμε το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε., με ποσοστό που κυμαίνεται στο 200% του ΑΕΠ, καθώς και υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα.
Οι αλλαγές που είναι στο τραπέζι
Αν και ο βασικός κορμός της πρότασης βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση με κάποια κράτη-μέλη, η συζήτηση θα ενταθεί το καλοκαίρι με τις τελικές αποφάσεις να μην αποκλείεται να ληφθούν ακόμα και λίγο πριν από το τέλος του έτους.
Όπως δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ένα κρίσιμο σημείο το οποίο είναι υπό συζήτηση αφορά την αλλαγή του υφιστάμενου κανόνα που προβλέπει ότι κάθε χρόνο οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώνουν το δημόσιο χρέος κατά το 1/20 της υπέρβασης άνω του 60% του ΑΕΠ. Με πολλές χώρες-μέλη των οποίων το χρέος έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 100% του ΑΕΠ. να θεωρούν ότι ένας τέτοιος κανόνας θεωρείται μη ρεαλιστικός.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν ο συγκεκριμένος κανόνας θα πρέπει να αντικατασταθεί, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να είναι πιo ρεαλιστικός. Επίσης, δεν θα πρέπει να υπονομεύει την ανάπτυξη.
Παράλληλα, έχει διατυπωθεί επανειλημμένους ότι το νέο πλαίσιο θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο και στους στρατηγικούς στόχους της Ένωσης. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες που θα γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής για πράσινες και ψηφιακές δημόσιες επενδύσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της στο δίκτυο France Inter αναφερόμενη στο υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα εφαρμοσθούν οι ίδιοι κανόνες. «Το 2023 δεν θα υπάρξει επιστροφή» στους κανόνες αυτούς, προέβλεψε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θεωρεί ότι η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να ενεργήσει ως προς «τους τρόπους ερμηνείας» των κανόνων.
Το πρόγραμμα SURE αλλάζει
Τον Φεβρουάριο αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, το οποίο λειτούργησε ως μια σημαντική γραμμή «άμυνας» για την προστασία των θέσεων εργασίας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.
Όπως δήλωσε ο κ. Τζεντιλόνι, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης του συγκεκριμένου προγράμματος με πιθανές αλλαγές στη στόχευσή του.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω των χρημάτων του προγράμματος SURE, οι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. μπορούσαν να καλύψουν:
■ τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγούνται στους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας των οποίων οι συμβάσεις έχουν ανασταλεί,
■ τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων των οποίων η σύμβαση έχει ανασταλεί,
■ την αποζημίωση ειδικού σκοπού που χορηγείται στους ελεύθερους επαγγελματίες,
■ τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για μισθωτούς σε επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα,
■ την υλοποίηση του προγράμματος «Συν-Εργασία».
Πηγή: Ναυτεμπορική