Την αθέτηση της δέσμευσης της Δύσης να βοηθήσει τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων στις διεθνείς αγορές, «κατήγγειλε»με σημερινές του δηλώσεις ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενισχύοντας το ενδεχόμενο άρσης αντίστοιχης δέσμευσης της Ρωσίας για τα σιτηρά που υπογράφτηκε με την Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Δύση δεν χαλάρωσε τις κυρώσεις για να διευκολύνει τη Ρωσία να μεταφέρει τα αγροτικά της προϊόντα στο εξωτερικό. Από την μεριά της η Μόσχα θεωρεί τη δέσμευση βασικό κομμάτι της συμφωνίας του Ιουνίου, που έγινε με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, για να τερματιστεί ο αποκλεισμός στις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της στο νότιο τμήμα της χώρας και να περιοριστεί ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που ελλοχεύει.

«Οι συνάδελφοί μας στη Δύση δεν κάνουν αυτά που μας δόθηκαν ως υποσχέσεις από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα. «Δεν λαμβάνουν αποφάσεις για την άρση κυρώσεων σε θέματα επιμελητείας που αποτρέπουν την ελεύθερη πρόσβαση ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές».

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις της Δύσης δυσχεραίνουν την οργάνωση της μεταφοράς και της ασφάλισης των φορτίων της, παρόλο που δεν έχουν άμεσο στόχο τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων της.

Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι είναι σε επαφή με τον ΟΗΕ και ότι πιέζει τον Οργανισμό να διασφαλίσει ότι οι χώρες της Δύσης θα τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις στη συμφωνία για τα σιτηρά. Η συμφωνία παραμένει η μοναδική διπλωματική σημαντική εξέλιξη στους έξι μήνες του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.