Μέχρι τα τέλη Απριλίου 2020 η Ακρόπολη θα έχει αποκτήσει νέο, σύγχρονο αναβατόριο για τα Ατομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).
Παράλληλα, ο Ιερός Βράχος θα ανακτήσει την ποιότητα του φωτισμού του, καθώς το 60% των λαμπτήρων που κάηκαν αντικαταστάθηκαν με άλλους χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές.
Μετά τις συσκέψεις και τα σχέδια επί χάρτου, ήλθε η ώρα της υλοποίησης. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έπιασε δουλειά και έβαλε στο τραπέζι τα πρώτα θέματα που αφορούν την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την Ακρόπολη: την αντικατάσταση του υφιστάμενου ανελκυστήρα και τον εξωραϊσμό του φωτισμού των μνημείων της, τον οποίο αλλιώς σχεδίασε ο μετρ του φωτισμού Πιερ Μπιντό και αλλού «κοιτάζουν» σήμερα οι προβολείς… Και τα δύο έργα θα υλοποιηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, με την αρωγή χορηγών.
Το αναβατόριο τοποθετήθηκε το 2004 στη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης και υποτίθεται πως είχε προσωρινό, εργοταξιακό χαρακτήρα. Αλλά επειδή στην Ελλάδα ουδέν μονιμώτερον του προσωρινού, αντί να αντικατασταθεί στα δύο χρόνια, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι σήμερα, με τα γνωστά προβλήματα. Εκτός από τις βλάβες παρουσιάζει κραδασμούς και θόρυβο, μεγάλο χρόνο ανόδου στα 25 μέτρα, οι διαστάσεις του είναι ανεπαρκείς για τη μεταφορά φορείου και -το σημαντικότερο- έχει δύο στάθμες ανόδου. Η πρώτη είναι με σκάλες μέχρι το σταθμό επιβίβασης.
Το θέμα της αντικατάστασης του αναβατορίου είχε ανακινηθεί τα τελευταία χρόνια από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών και τελευταία από την πρώην υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ Δημοσθένης Σβολόπουλος. Ο ίδιος παρουσίασε τις προδιαγραφές του νέου μηχανισμού ανόδου, που θα είναι αυτοματοποιημένος και θα ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Το νέο αναβατόριο χωροθετείται, επίσης, στη βόρεια κλιτύ, κοντά στη σημερινή εγκατάσταση. Η διαφορά είναι ότι θα ξεκινάει απευθείας από τον περίπατο που περιτρέχει την Ακρόπολη χωρίς να παρεμβάλλονται σκαλοπάτια. Θα έχει μήκος και ύψος 2,20 μ., πλάτος 1,40 μ. και θα μπορεί να μεταφέρει δύο αμαξίδια με τους συνοδούς τους, αλλά και φορείο. Στο σημείο όπου θα εδράζεται η νέα εγκατάσταση θα διενεργηθεί ανασκαφική έρευνα.
Τετρακόσιους προβολείς περιλαμβάνει το σύστημα φωτισμού της Ακρόπολης που σχεδίασε το 2004 ο Πιερ Μπιντό. Εκτοτε «ο φωτισμός έχει σημαντικά υποβαθμιστεί». Προβολείς έχασαν το στόχο τους, άλλοι εκλάπησαν, όπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας και προεδρεύων του ΚΑΣ Γιώργος Διδάσκαλου, οι αντικαταστάσεις των καμένων λαμπτήρων γίνονταν με άλλους, διαφορετικού τύπου και θερμότητας, ενώ από το δίκτυο που φωτίζει τον Βράχο λειτουργεί μόνο το 30%. Οι υπόλοιποι προβολείς έχουν καεί. Η προμελέτη για τον νέο φωτισμό των μνημείων διατηρεί τις βασικές κατευθύνσεις του Μπιντό, σημείωσε ο κ. Σβολόπουλος. Διαφοροποιείται ως προς το εσωτερικό των μνημείων, όπου ο χρυσός φωτισμός χαμηλώνει, ενώ ενισχύεται το λευκό φως στο εξωτερικό τους με στόχο να τονιστούν οι γραμμές και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία τους. Κατά την εφαρμογή της νέας μελέτης «θα υπάρξουν αρκετές αυτοψίες», υπογράμμισε ο κ. Διδασκάλου. Παράλληλα, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να συμπεριληφθούν στην οριστική μελέτη εφαρμογής και τα μνημεία της Νότιας Κλιτύος, δηλαδή το Ηρώδειο, το Διονυσιακό Θέατρο, η Στοά Ευμένους και το μνημείο του Θρασύλλου.
(Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου)