Σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας, με ταυτόχρονη επίθεση στην αντιπολίτευση, προχώρησε την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τον δρόμο της λογικής και του διεθνούς δικαίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι εξυπηρετεί τα σχέδια των συστηματικών εχθρών της Τουρκίας, επιστρέφοντας στο πρόγραμμα των F-35, το οποίο περιλαμβάνει όρους κατά της Άγκυρας. Με άλλα λόγια, ο Τούρκος πρόεδρος αφήνει να εννοηθεί ότι ήταν δική του επιλογή, για το συμφέρον της χώρας του, να βγει από το πρόγραμμα των υπερσύγχρονων αεροσκαφών και ότι η επιστροφή που προγραμματίζει η αντιπολίτευση, είναι ενάντια στα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν κάνει λόγο για όρους που υποχωρήσεων από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας «Ουσιαστικά χαιρετίζουν όσους είναι συστηματικά εχθροί της Τουρκίας» και προσθέτει «ουσιαστικά δηλώνουν ότι θα παραιτηθούν από τις προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και έτσι στέλνουν χαιρετίσματα στην Ελλάδα».

Παράλληλα, προκλητικός ήταν και κατά της Ελλάδας, όταν  παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη στο κρατικό TRT και ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο για τις σχέσεις με την Ελλάδα, τότε εκείνος επιτέθηκε ξανά κατά της Αθήνας.

Προκαλέσατε πανικό με τις δηλώσεις σας για τους πυραύλους Tayphoon, ήταν η τοποθέτηση του δημοσιογράφου:

«Η Ελλάδα συνεχίζει την εχθρική προπαγάνδα, αυξάνει την ένταση με παραβιάσεις και στρατιωτικοποίηση των νησιών, οπότε εμείς τι περιμένετε να κάνουμε; Οι πύραυλοί μας μπορούν να φτάσουν τα 500 χιλιόμετρα. Αν συνεχίσουν τις παραβιάσεις θα απαντήσουμε και σε νομικό επίπεδο και στο πεδίο, δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

«Δεν μπορεί ούτε να εξηγηθεί, ούτε να γίνει αποδεκτή η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία την τελευταία περίοδο. Αυτή η στάση είναι αντίθετη τόσο στις σχέσεις γειτονίας όσο και στις συμμαχίες», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Η κύρια δυσφορία της Ελλάδας είναι λόγω του ανερχόμενου προφίλ της Τουρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι απελπισμένη μπροστά στις απαντήσεις μας στα παράνομα βήματα που έκανε. Η ελληνική πλευρά καταφεύγει σε παράλογες μεθόδους».

«Δεν υπάρχει καμία βάση στην οποία η Ελλάδα μπορεί να βασίσει τους ισχυρισμούς της για αεροπορικές παραβιάσεις. Η πραγματική Ελλάδα αυξάνει την ένταση, παρενοχλώντας τον εναέριο χώρο, τα αεροπλάνα και τους ψαράδες μας. Η αεροπορία και η ακτοφυλακή μας, δεν αφήνουν αναπάντητες αυτές τις ενέργειες», ανέφερε χωρίς καμία ντροπή ο Τούρκος πρόεδρος, τη στιγμή που έχουν δημοσιευτεί νέα ντοκουμέντα για την προκλητική στάση τουρκικής ακταιωρού, με άμεση απάντηση βέβαια από το ελληνικό Λιμενικό.

Πέρα από τις θρασύτατες τοποθετήσεις του για όσα συμβαίνουν σε αέρα και θάλασσα στο Αιγαίο, ο Ερντογάν δεν δίστασε να εξαπολύσει εκ νέου απειλές, χρησιμοποιώντας τον πύραυλο «Typhoon», αλλά και τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα που κατασκευάζει η Τουρκία.

«Όταν λες «Τυφώνας», πανικοβάλλονται. Δεν θα κάνουμε τις δικές μας προετοιμασίες; Αυτή τη στιγμή έχει αυτονομία 560 χλμ, αλλά λέω ότι δεν είναι αρκετό. Θα το αυξήσεις στα 1000 χλμ. Αυτό είναι το βήμα που κάναμε. Δεν είναι δυνατόν να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια απέναντι σε ενέργειες που στοχεύουν στην ασφάλεια της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να τους απαντάμε. Τα UAV μας, τα SİHA, τα Akıncıs και πάνω απ’ όλα τα KIZILELMA μας, αυτά είναι σημαντικά. Ελπίζω να έρθει και το GÖKEY. Με όλα αυτά οι ένοπλες δυνάμεις μας θα γίνουν πολύ ισχυρές», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν καταλαβαίνω αυτή την αντίθεση. Αυτό κάνουμε για να προστατεύσουμε τη χώρα μας. Η βιομηχανία «άμυνας» είναι αυτό που την αποκαλούν. Παίρνουμε άδεια από αυτούς για να το κάνουμε αυτό; Θα τους αρέσει επίσης αυτό που κάνουμε. Εξάγουμε σοβαρά στην αμυντική βιομηχανία. Είμαστε σε καλή θέση και στις εξαγωγές», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Προκλητικός και ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες στα νησιά
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε στην προκλητική στάση της Άγκυρας για τα ελληνικά νησιά. «Oπότε λοιπόν όταν η Ελλάδα π.χ. παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, αυτό είναι η ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Στέλνω επιστολή στον ΟΗΕ ότι είναι ξεκάθαρη παραβίαση των συνθηκών» ανέφερε εξάλλου, υπενθυμίζοντας την προκλητική τουρκική επιστολή του Οκτωβρίου.

Τουρκική αντιπολίτευση: Το πολυτελές παλάτι του Ερντογάν και οι κατοικίες του θα παραχωρηθούν στο λαό
Στο σφυρί» θέλει να βγάλει η τουρκική αντιπολίτευση πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της προεδρίας που απέκτησε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα πουλήσουμε τα αεροσκάφη του Ερντογάν, το παλάτι θα κλείσει, θα παραχωρηθεί στο λαό, η προεδρία θα μεταφερθεί στο παλιό προεδρικό μέγαρο» διαμηνύει η τουρκική αντιπολίτευση, που έχει συμμαχήσει κατά του Τούρκου προέδρου και του κυβερνητικού του εταίρου, εθνικιστή Μπαχτσελί.

Η τουρκική αντιπολίτευση μάλιστα κάνει λόγο για 13 αεροσκάφη, εκ των οποίων το ένα κοστίζει το αστρονομικό ποσό των 500 εκατ. δολαρίων (!) το οποίο πάντως του το χάρισε ο εμίρης του Κατάρ. Θα αγοραστούν πυροσβεστικά αεροσκάφη και άλλα χρειώδη, τονίζεται.

«Η προεδρία θα επιστρέψει στο παλιό προεδρικό μέγαρο στην περιοχή Τσάνκαγια. Το προεδρικό παλάτι και όλες οι πολυτελείς κατοικίες και τα μέγαρα θα παραχωρηθούν για την χρήση του λαού. Θα πουλήσουμε τα αεροσκάφη τα οποία ανήκουν στην προεδρία και στη θέση τους θα αγοράσουμε πυροσβεστικά αεροσκάφη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδροςς του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) Ιμπραήμ Τσανακτσί.

«Όταν κερδίσουμε τις εκλογές θα τηλεφωνήσω στους συνεργάτες του προέδρου και στους κρατικούς λειτουργούς, και θα πω ‘εγώ είμαι ο Κεμάλ και έρχομαι’» δήλωσε δε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.