Επιδίωξη του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου είναι να φιλοξενήσει τη διοργάνωση τριμερούς Συνόδου Κορυφής, μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ. Αυτό εξέφρασε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου στην συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ιερουσαλήμ. Οι εξελίξεις στις σχέσεις Ισραήλ – Παλαιστίνης, αλλά και η ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή κυριάρχησαν στη συνάντηση των δυο ανδρών, καθώς η επίσκεψη Χριστοδουλίδη έγινε την ημέρα που οι Χούθι επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

" "

«Η περιοχή βρίσκεται σε μεγάλη αναδιαμόρφωση» φέρεται να είπε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι «Κύπρος και Ισραήλ ως δύο δημοκρατίες στην περιοχή μοιράζονται κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα, θέλοντας να διασφαλίσουν το μέλλον τους αυξάνοντας την ευημερία τους». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου εξέφρασε την βούληση σύντομα να φιλοξενήσει στο Ισραήλ, Σύνοδο Κορυφής του Τριμερούς Μηχανισμού Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι «οι δύο χώρες διατηρούν εξαίρετες σχέσεις, όμως, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα στη συνεργασία στους τομείς της άμυνας, της ανταλλαγής πληροφοριών, στο εμπόριο, στον τουρισμό». Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση για το θέμα των ομήρων και επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για άμεση απελευθέρωση τους.

Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Χερτσόγκ

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χερτσόγκ με τον τελευταίο να του εκφράζει την ειλικρινή εκτίμησή του για την επίσκεψή του στην χώρα του παρά τη σημερινή επίθεση στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης «συνεχάρη τον Πρόεδρο του Ισραήλ και τον λαό της χώρας για την εθνική επέτειο του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι στο πλευρό της χώρας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Το θέμα των πυρκαγιών όσο και άλλων προκλήσεων, μόνο μέσα από περιφερειακή συνεργασία μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στον Ισραηλινό ομόλογό του.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «μια από τις βασικές προτεραιότητες είναι να έρθει η ΕΕ πιο κοντά στην περιοχή και αναδειχθεί περισσότερο η σημασία της».

Συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Μαχμούτ Αμπάς

Συνάντηση είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης με τον πρόεδρο της Παλαιστιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, με τον τελευταίο να ενημερώνει για την ανάγκη εκεχειρίας και αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε τη σταθερή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση δύο κρατών και τον ευχαρίστησε τον Μαχμούτ Αμπάς για τη στάση που τηρεί η Παλαιστίνη στο Κυπριακό στον ΟΗΕ.

«Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητα να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις θέσεις της Παλαιστίνης και να τους μεταφέρει την εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί. Αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία κατά την άσκηση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.