«Δημοκρατία της Μακεδονίας» αποκάλεσε τη χώρα του ο αρχηγός του VMRO-DPMNE και μελλοντικός πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τους πολίτες, με αφορμή την ημέρα των αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου.

«Εκ μέρους μου και εκ μέρους του VMRO-DPMNE, συγχαίρω όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για τη σημερινή εορτή, την Ημέρα των Πανσλάβων φωτιστών, των Αγίων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου» σημείωσε ο Μίτσκοσκι, σε γραπτό μήνυμά του, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματός του.

Ο Μιτσκόσκι, έκανε λόγο σε άλλο σημείο για «περήφανους Μακεδόνες», προσθέτοντας πως «εμείς, ως γενιά, οφείλουμε να διαφυλάξουμε το έργο των Κυρίλλου και Μεθοδίου και να είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό, το οποίο είναι ζωντανό για περισσότερο από μια χιλιετία, τόσο εδώ στη Μακεδονία όσο και στη μισή σχεδόν Ευρώπη».

Στις 24 Μαΐου εορτάζονται στη Βόρεια Μακεδονία (όπως και σε άλλες σλαβικές χώρες) οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος, γνωστοί και ως φωτιστές των Σλάβων. Η σημερινή είναι ημέρα αργίας στη Βόρεια Μακεδονία.