Στη λήψη πρόσθετων μέτρων για να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα της ακρίβειας προχωρά η κυβέρνηση. Τα μέτρα που θα τεθούν σε σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 10:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα εστιάζουν σε αγαθά που εμφανίζονται σε ιδιαίτερα αυξημένες τιμές και σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, θα προβλέπουν τον καλύτερο ανταγωνισμό στην αγορά ώστε να λειτουργεί όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά τη σύσκεψη, θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στην οποία ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θα προχωρήσει σε  εξειδίκευση των μέτρων που αποφασίστηκαν.

Στο στόχαστρο των μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση μπαίνουν το βρεφικό γάλα, οι πάνες, τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά, οι οδοντόκρεμες και τα οπωροκηπευτικά. Σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο, θα ανακοινωθούν μέτρα για την τιμή του βρεφικού γάλακτος, προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός για μείωση των τιμών του. Όπως σημείωσε μιλώντας χτες στην ΕΡΤ, «η διατίμηση δημιουργεί προβλήματα και αυτό δεν το θέλουμε». Αναφερόμενος στην τιμή του λαδιού, είπε ότι είναι μια ειδική περίπτωση γιατί έχει να κάνει με κλιματολογικές συνθήκες και ελλείψεις, και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν  μπορεί να κάνει κάτι σε αυτή τη φάση. Προσέθεσε ότι ελέγχονται τα  περιθώρια κερδοφορίας στο λάδι και επιβάλλονται πρόστιμα όπου  χρειάζεται, επισημαίνοντας ότι η παραβατικότητα μειώθηκε κάτω από το 10% με βάση τους ελέγχους, κάτι που δείχνει ότι έχουν αποτέλεσμα τα πρόστιμα.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει η κύρια στόχευση της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ακρίβειας με αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Σημειώνεται, πάντως, πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε μια σειρά στοχευμένων και συγκεκριμένων μέτρων. Τα μέτρα αυτά αφορούν συστηματικούς ελέγχους στην αγορά και επιβολή προστίμων για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2020 μέχρι σήμερα, η ΔΙ.Μ.Ε.Α έχει διενεργήσει περισσότερους από 95 χιλ. ελέγχους και έχει επιβάλει συνολικά πρόστιμα άνω των 21 εκ. ευρώ. Εντός του 2023 έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 7 εκατ. ευρώ για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αθέμιτης κερδοφορίας και άλλα 4,5 εκατ. ευρώ για παραπλανητικές εκπτώσεις. Σχεδόν το 50% των προστίμων που επιβλήθηκαν το 2023 έχει ήδη εισπραχθεί.

Επίσης η κυβέρνηση έχει προβεί σε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και η «Μόνιμη Μείωση Τιμής». Στην τελευταία, συμμετέχουν άνω των 1.200 κωδικών προϊόντων με το 90% αυτών να αφορούν σε επώνυμα προϊόντα. Στην πρωτοβουλία ανταποκρίθηκαν 100 εταιρείες (πολυεθνικές, μεγάλες ελληνικές εταιρείες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις).