Τα χειρότερα σενάρια για την πορεία των τιμών ρεύματος τον χειμώνα προεξοφλούν οι τιμές που διαμορφώνονται στη χονδρεμπορική αγορά τον Οκτώβριο. Από τα υψηλά των 233,53 ευρώ χθες η μεγαβατώρα εκτοξεύθηκε στα 253,33 σήμερα, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή της Ευρώπης.
Το μέγιστο μάλιστα της ημέρας φτάνει στις 8 το βράδυ στα 344 ευρώ! Προμηθευτές ρεύματος και φυσικού αδυνατούν πλέον να παρακολουθήσουν την πορεία των τιμών και έχουν κυριολεκτικά σηκώσει τα χέρια ψηλά, καθώς είναι δύσκολο να διαχειριστούν ζητήματα ρευστότητας. Η αγωνία για τις επιπτώσεις το επόμενο διάστημα κορυφώνεται μετά και τη νέα αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που πυροδότησαν τα αποτελέσματα της δημοπρασίας χωρητικότητας αγωγών που πραγματοποίησε χθες η Gazprom, τα οποία δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες για αύξηση της ροής ποσοτήτων προς την Ευρώπη, που είχαν καλλιεργήσει τις προηγούμενες ημέρες οι δηλώσεις Πούτιν. Οι τιμές φυσικού αερίου στα προθεσμιακά συμβόλαια του Νοεμβρίου στο ευρωπαϊκό hub της Ολλανδίας αυξήθηκαν χθες κατά 17,7% στα 104 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενισχύοντας τα σενάρια για περαιτέρω κλιμάκωση ενόψει του χειμώνα λόγω της ανεπάρκειας του καυσίμου.
Δεν αρκούν 500 εκατ.
Οι υψηλές τιμές στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά απειλούν να τινάξουν στον αέρα και τον αναθεωρημένο κυβερνητικό σχεδιασμό κοινωνικής στήριξης. Το συνολικό κόστος φυσικού αερίου και ρεύματος για τους επόμενους μήνες αποτιμάται πλέον σε δισ. ευρώ και δεν μετριάζεται με πόρους 500 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση πιέζει ασφυκτικά τις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, οι οποίες εκτιμούν ότι θα οδηγηθούν στο «κόκκινο» εάν το μέτρο των δόσεων για την αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου δεν συνοδευθεί και από στήριξη των επιχειρήσεων.
«Θα πρέπει η κυβέρνηση να αποτιμήσει εκ νέου την κατάσταση στην πραγματική της διάσταση. Να καταλάβει ότι μιλάμε για κόστος δισ. και να προβεί σε στήριξη του κλάδου», τονίζουν στην «Κ» εκπρόσωποι των εταιρειών προμήθειας. Οι εταιρείες πιέζονται ήδη και από την εφαρμογή του μέτρου έκπτωσης στους λογαριασμούς ρεύματος, την οποία έχουν αρχίσει να περνάνε στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου, χωρίς να υπάρχει ακόμη μια σαφής εικόνα για το πότε θα βάλουν τα χρήματα που τους αναλογούν στα ταμεία τους, καθώς θα πρέπει προηγουμένως να μπουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, διαδρομή η οποία προϋποθέτει έκδοση υπουργικής απόφασης που καθυστερεί. Το πρόβλημα μεγεθύνεται και για τη μεγάλη πλειονότητα του παραγωγικού ιστού της χώρας, που θα κληθεί να πληρώσει πολλαπλάσιο κόστος ενέργειας σε σχέση με πέρυσι, και συνολικά για την ελληνική οικονομία.
Πηγή: kathimerini.gr