Η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε σύγχρονη μητρόπολη της γνώσης και τα πανεπιστήμιά της γίνονται σημείο αναφοράς στη ΝΑ Ευρώπη. Το πανεπιστημιακό και ερευνητικό οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται προκειμένου αυτό να αποτελέσει βασικό όχημα εξωστρέφειας και ανάπτυξης για την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης της Νέας Δημοκρατίας με θέμα: «Μια σύγχρονη μητρόπολη της γνώσης σημείο αναφοράς για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος και συμμετείχαν βουλευτές, υποψήφιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και στελέχη του κόμματος καθώς και Πανεπιστημιακοί των Ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης.
Ήταν η δεύτερη τηλεδιάσκεψη από μια σειρά διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο «Για τη Θεσσαλονίκη όπως τη θέλουμε», οι οποίες διεξάγονται με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Στεργίου σε συνεργασία με τη Διοικούσα Επιτροπή του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.
Ο Γιώργος Στεργίου, αναφερόμενος στον λόγο επιλογής της συγκεκριμένης θεματικής, υπογράμμισε ότι: «το πανεπιστημιακό και ερευνητικό οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης, αμέσως μετά τη γεωγραφική της θέση». Τόνισε επίσης ότι: «η Θεσσαλονίκη διαθέτει το εκπαιδευτικό δυναμικό που μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πόλη και να αποτελέσει έτσι βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης. Δεν είναι προϊόν συγκυρίας ότι στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ ιδρύθηκε το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό τμήμα με δίδακτρα στην Ελλάδα που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα κρατικά πανεπιστήμια στη χώρα μας. Όπως δεν αποτελεί απλή σύμπτωση ότι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες αποφασίζουν να επενδύσουν στην περιοχή».
Ο Άγγελος Συρίγος, αφού έδωσε το στίγμα του νέου νόμου-πλαισίου για την αναβάθμιση των ΑΕΙ, τόνισε τη σημασία της εξωστρέφειας για τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια. Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχτηκε, αναφέρθηκε τόσο στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ασφάλεια στους χώρους των ΑΕΙ όσο και για τις αλλαγές που σχεδιάζονται για τις spin off επιχειρήσεις, τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας στα Πανεπιστήμια.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Αθανάσιος Καΐσης. Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ Στράτος Στυλιανίδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Κυριάκος Αναστασιάδης καθώς και ο καθηγητής του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών Κυριάκος Υάκινθος αναφέρθηκαν σε σειρά πρωτοβουλιών αλλά και προτάσεων σχετικά με τον αναπτυξιακό ρόλο των ιδρυμάτων, τη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, τις διεθνείς συνεργασίες, τα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης της καινοτομίας, την αναβάθμιση των δομών αλλά και τη συνεισφορά της πανεπιστημιακής κοινότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, όλοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Α’ και Β΄ Θεσσαλονίκης, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και Καθηγητής του ΔΙΠΑΕ Σπύρος Μάμαλης και εκ μέρους της κομματικής οργάνωσης ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης Τάσος Σπηλιόπουλος και ο Διευθυντής Θεόδωρος Καλλίτσης.
Τη συζήτηση συντόνισε o Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.