Η τέταρτη χρονιά του «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» έθεσε, για άλλη μία χρονιά, στο επίκεντρο τη Νάξο συνδυάζοντας τη γαστρονομία με τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τη δημιουργία και τη φιλοξενία. Από την 1 έως τις 3 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν δράσεις με στόχο την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας, κληρονομιάς και παράδοσης του τόπου, καθώς και των υψηλής ποιότητας προϊόντων που παράγει το νησί.

Όπως δήλωσε η εμπνεύστρια και ιδρύτρια του Φεστιβάλ κ. Μαρία Πολυκρέτη: «Η ουσία για εμάς είναι ξεκάθαρη: το φεστιβάλ δεν είναι απλώς μια γιορτή γεύσεων, αλλά μια ζωντανή γέφυρα. Μια γέφυρα που συνδέει τη νέα γενιά με αληθινά παραδείγματα, τους παραγωγούς με την υψηλή γαστρονομία, τη Νάξο με τον κόσμο. Στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε όραμα, να δώσουμε έμπνευση και να αναδείξουμε την αξία της γης μας∙ γιατί μόνο έτσι οι νέοι θα πιστέψουν ότι μπορούν να πάνε μπροστά, και μόνο έτσι η Νάξος θα αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στο διεθνές τραπέζι».

Το 4ο Φεστιβάλ ξεκίνησε στον παραδοσιακό νερόμυλο Δρύλλη του 1860 στην Ποταμιά με μία συζήτηση στρογγυλής τράπεζας μεταξύ κορυφαίων Ιταλών σεφ που έχουν ηγηθεί σε αναγνωρισμένα και βραβευμένα με Michelin αστέρια εστιατόρια, και τοπικών παραγωγών.

2.jpeg

Ακολούθησε δείπνο στο εστιατόριο Χαρδαλιάς του ταλαντούχου Ναξιώτη σεφ Γιάννη Οικονόμου, όπου οι σεφ δοκίμασαν παραδοσιακές συνταγές και γεύσεις της Νάξου, γνωρίζοντας από κοντά τα υλικά του τόπου.

Την επόμενη μέρα το πρωί, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των τριών προσκεκλημένων σεφ στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου, όπου συνομίλησαν με τους μαθητές για τη μαγειρική, τη δημιουργία και το μέλλον της γαστρονομίας.

3.jpeg

Το βράδυ ακολούθησε το επίσημο δείπνο του Φεστιβάλ στο ξενοδοχείο Naxian Collection, με μενού που υπέγραψαν οι Ιταλοί σεφ μαζί με Έλληνες δημιουργούς. Η βραδιά αποτέλεσε μια εμπειρία υψηλής γαστρονομίας, αφιερωμένη στους φίλους και υποστηρικτές της διοργάνωσης.

7.jpeg

Την τρίτη και τελευταία ημέρα, οι σεφ μαγείρεψαν suppli μαζί με τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νάξου στο εστιατόριο Amour στην Αγία Άννα, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την τέχνη της δημιουργίας.

Το βράδυ, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ζωντανά την προετοιμασία αλλά και να δοκιμάσει μια παραδοσιακή ιταλική ψαρόσουπα, ceviche και χταπόδι με εσπούμα πατάτας Νάξου και ντόπια υλικά.

Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, ο κορυφαίος Έλληνας ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς μαζί με τους μουσικούς θα χαρίσουν στους παρευρισκόμενους μια μοναδική μουσική βραδιά στο φυσικό τοπίο του ελαιώνα της οικογένειας Πολυκρέτη, στους Κάμπονες.