Με στόχο ο εκλογικός χάρτης να χρωματιστεί με μπλε χρώμα σε όλη την Ελλάδα και στις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο, η Νέα Δημοκρατία μπαίνει από τώρα στη μάχη της κάλπης. Ηδη στην Πειραιώς έχουν γίνει οι πρώτες συσκέψεις και έχει καθοριστεί ο σχεδιασμός του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου όλη η Ελλάδα να είναι μπλε και στις εκλογές του φθινοπώρου. 

Σε επίπεδο περιφερειών έχουν «κλειδώσει» οι περισσότερες υποψηφιότητες. Σχεδόν όσοι εξελέγησαν περιφερειάρχες το 2019 με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας θα έχουν εκ νέου το χρίσμα. Ο Γιώργος Πατούλης στην Περιφέρεια Αττικής, ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία, ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία, ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα, ο Φάνης Σπανός στη Στερεά Ελλάδα, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Ηπειρο, ο Χρήστος Μέτιος στην Ανατολική Μακεδονία, ο Γιώργος Κασαπίδης στη Δυτική Μακεδονία και ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο. 

Εχουν αποφασίσει ήδη 

Σε δύο περιφέρειες η απάντηση δεν ήταν εύκολη, αλλά στο κυβερνών κόμμα έχουν λάβει τις αποφάσεις τους. Στην Πελοπόννησο δεν θα στηριχθεί ο νυν περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, αλλά όλα δείχνουν πως τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας θα έχει ο Δημήτρης Πτωχός. 

Δύσκολη ήταν και η επίλυση της εξίσωσης για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όπου στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλεγεί ο Κώστας Μουντζούρης, ο οποίος είχε κατέβει ως ανεξάρτητος. Η Νέα Δημοκρατία βρήκε την ιδανική λύση και στις επικείμενες εκλογές θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή. Ο μέχρι πρότινος υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας με μεγάλη επιρροή στα νησιά και με καταγωγή από τη Λέσβο προβάλλει ως φαβορί και αυτό που μένει είναι εκτός εξαιρετικού απροόπτου η τυπική ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. 

Στην Κρήτη η Νέα Δημοκρατία θα κάνει μία ακόμα κίνηση που συνιστά άνοιγμα στον κεντρώο χώρο, καθώς θα στηρίξει την υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος στις εκλογές του 2019 είχε στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ και είχε ξεπεράσει το 60% στην κάλπη. Μένει τώρα να δούμε τι στάση θα κρατήσουν Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, δεδομένου ότι ο κ. Αρναουτάκης θα έχει σίγουρα το χρίσμα της Πειραιώς. 

Στους δήμους απόφαση του κυβερνώντος κόμματος είναι να μη δώσει χρίσματα και οι τοπικές κοινωνίες να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν χωρίς αυστηρά κομματικά κριτήρια. Ωστόσο, στους μεγάλους δήμους είναι δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία θα εκφράσει τη στήριξή της. Στον Δήμο Αθηναίων θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, στη Θεσσαλονίκη τον νυν δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και στον Πειραιά τον νυν δήμαρχο Γιάννη Μώραλη. Ειδικά για την Πάτρα, ακόμα απόφαση δεν έχει ληφθεί και παίζουν δυνατά τα τρία-τέσσερα ονόματα. Πρόκειται για τις περιπτώσεις του βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονα Φωτήλα, του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Κώστα Σβόλη, του αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπου Μπονάνου, ο οποίος πάντως έχει δηλώσει πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφιος, και του εκπαιδευτικού Πέτρου Ψωμά. 

Προχωρημένη σκέψη 

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατίαπροετοιμάζεται και για τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το 2024 και υπάρχει ισχυρό το ενδεχόμενο της επαναφοράς της λίστας στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών. Πηγές της Πειραιώς αναφέρουν στο«Μανιφέστο»ότι υπάρχει προχωρημένη σκέψη για να γίνει αυτή η αλλαγή, αλλά η συζήτηση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο, σίγουρα μετά το καλοκαίρι και το πιθανότερο κοντά στα Χριστούγεννα. 

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι αυτή η σκέψη να πάρει σάρκα και οστά και στις ευρωεκλογές του 2024 να επιστρέψει η λίστα. Αλλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο είχε τοποθετηθεί σαφώς. «Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα, να επιστρέψουμε στη λίστα στις ευρωεκλογές. Αυτή θα είναι η εισήγησή μου μετά τις εκλογές», είχε πει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του τον περασμένο Απρίλιο. 

Να σημειωθεί ότι οι ευρωβουλευτές εκλέγονταν με λίστα από το 1981 έως το 2009 όταν εξελέγησαν με σταυρό. Πλέον όλα δείχνουν ότι θα επιστρέψουμε στη λίστα, ενώ μένει να δούμε αν θα υπάρξει αλλαγή και σε ό,τι αφορά το ποσοστό που θα πρέπει να έχει ένα κόμμα για να εκλέξει ευρωβουλευτή. Αυτή τη στιγμή αυτό είναι στο 3% -όσο δηλαδή χρειάζεται ένα κόμμα για να μπει στη Βουλή στις εθνικές εκλογές- και υπάρχουν εισηγήσεις που θέλουν αύξηση αυτού του ποσοστού στο 5%.