Για τις διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ μίλησε ο διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, Παναγιώτης Κουστένης στην τηλεόραση της ΕΡΤ για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Συγκεκριμένα είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περισσότερες διαρροές προς τη Νέα Δημοκρατία παρά το αντίστροφο. Βεβαίως οφείλω να πω ότι αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που σίγουρα εφόσον επαληθευθεί προβληματίζει πολιτικά. Ωστόσο εμένα οφείλω να πω ότι σε έναν βαθμό με κάνει και κάπως πιο επιφυλακτικό αριθμητικά. Δηλαδή είναι από τα στοιχεία τα οποία για να τα πούμε με βεβαιότητα θα πρέπει να περιμένουμε την επαλήθευση με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα».
Επίσης, ο κ. Κουστένης αναφέρθηκε και στη ισχυρότερη συσπείρωση που έχει αρχίσει να γνωρίζει η Νέα Δημοκρατία: «H συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζεται σε ένα επίπεδο ανώτερο του 80%. Βεβαίως έχει διαρροές προς όλα τα κόμματα, αλλά όχι ιδιαίτερα σημαντικές. Αριθμητικά ισχυρότερη είναι η διαρροή της προς το ΣΥΡΙΖΑ[…] Το 82% λοιπόν αυτών που την ψήφισαν το ’19 την ξαναψήφισαν σήμερα με βάση το exit poll» επεσήμανε. Πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει αντιστρόφως μια συσπείρωση κάτω του 70%, πάντα με βάση το exit poll. Ωστόσο οι απώλειες του οι κύριες είναι ισομερείς και 8% προς την Νέα Δημοκρατία και 8% προς το ΠΑΣΟΚ».
«Διαμορφώνεται ένα διπλό εκλογικό τοπίο»
Σε άλλο σημείο, ο κ. Κουστένης επεσήμανε: «Είχαμε πει ότι πρέπει να περιμένουμε λίγο να μιλάμε σε ορθότερες αριθμητικές βάσεις ωστόσο ήδη από την εικόνα που περιγράψαμε και προηγουμένως προκύπτει μία τάση μιας μείωσης του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να φτάνει ακόμα και τις δέκα μονάδες στις αγροτικές περιοχές και σε κάποιες αστικές περιοχές πάλι μπορεί να φτάνει ακόμα και τις 4 ή 5».
Τέλος, πρόσθεσε: «Εδώ πέρα πρέπει να καταλάβουμε ότι διαμορφώνεται πλέον ένα διπλό εκλογικό τοπίο. Δηλαδή οι εκλογές αυτές που λειτουργούν με την απλή αναλογική, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, φαίνεται ότι για τη ΝΔ λειτουργούν ως κανονικές βουλευτικές εκλογές και για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς έχουν περισσότερο χαρακτήρα ευρωεκλογών. Κι αυτό το είδαμε πολύ έντονα και στην προεκλογική περίοδο ότι από ένα σημείο και μετά προσπαθούσε να ξορκίσει τη χαλαρή ψήφο από την οποία αντικειμενικά η ΝΔ θα έπρεπε να κινδυνεύει περισσότερα εφόσον είχε θέσει τον όρο της αυτοδυναμίας πρώτιστο».