Το νέο κόμμα παρουσίασαν οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και σχημάτισαν ανεξάρτητη ΚΟ με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση.

Το όνομα του νέου φορέα θα είναι τελικά «Νέα Αριστερά» και το ανακοίνωσε κλείνοντας ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Θέλουμε μια αριστερά που δεν θα αναλώνεται σε τοξικούς καβγάδες στο διαδίκτυο, αλλά θα δίνει μάχη μέσα στη κοινωνία και θα προτείνει πραγματικές λύσεις με ξεκάθαρες προτεραιότητες. Με ισότητα, δικαιοσύνη, δουλειά, κοινωνικό κράτος και δημοκρατία που θα βαθαίνει το περιεχόμενό της» τόνισε ο επικεφαλής του νέου σχήματος περιγράφοντας τα διακυβεύματα της Νέας Αριστεράς.

Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε δριμείες αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη τονίζοντας πως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα ηγετική ομάδα, «κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς, παράγει σκανδαλολογικό λαϊκισμό, έχει συντηρητικές θέσεις».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε πως «Σήμερα κάνουμε μία νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας, τις ζωές μας και ξέρετε ότι δεν ήταν εύκολο για κανέναν από εμάς. Εύκολο είναι αυτό που υπηρετεί η συνείδησή σου και σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή για τη συνείδησή μας, τον κόσμο της εργασίας, για να δυναμώσει η θέση του εργαζόμενου, να υπάρχει μια νέα οικολογική πρόταση στη χώρα. το πρώτο βήμα είναι η ΚΟ που ανακοινωνουμε με επικεφαλής έναν άνθρωπο μες συγκρότηση, πολιτικό ήθος και ύφος, που μας κάνει όλους και όλες περήφανους/ες που είναι μπροστά μας. Το πρώτο βήμα πρέπει να πορευτεί με αυτό που θα κινητοποιήσει τους αριστερούς που είναι στην αδράνεια. Να δημιουργήσουμε ένα πλειοψηφικό δυναμικό ρεύμα. Θα το πετύχουμε»

Από την πλευρά του, ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε: «Ξεκινάμε από την αρχή αλλά όχι από το μηδέν» και πως δημιουργούμε μια νέα δύναμη που δεν φοβάται την αλλαγή και το να μαθαίνει».

Από την πλευρά του, στον σύντομο χαιρετισμό του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε χαριτολογώντας: «Το τελευταίο απεριτίβο πριν το κυρίως πιάτο. Αν και είναι νόστιμα τα απεριτίβο!». Για να συνεχίσει: «Καινούργια αρχή αλλά όχι παρθενογένεση. Έχουμε επίγνωση τι κάναμε σωστά και τι λάθος. Έχουμε κριτική προσέγγιση στο παρελθόν μας, αλλά δεν είμαστε και στο ρεύμα του Μεσαίωνα του αυτομαστιγώματος. Δεν είμαστε στρατηγοί που κάνουμε παλιές μάχες αλλά καινούργιες. Δεν επιδιώκουμε καν να είμαστε στρατηγοί. Καλούμε τον κόσμο να απαξιώσει την απαξίωση της πολιτικής.

Ο επικεφαλής Αλέξης Χαρίτσης είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

«Πρέπει να πω ότι αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες και ειδικά σήμερα, με την εκδήλωση, είναι κάτι που μας συγκινεί βαθιά. Δημιουργείται κάτι νέο και ελπιδοφόρο που μας γεμίζει με ευθύμνη. να σταθουμε ανταξιοι των προσδοκιων χιλιαδων πολιτων που ηδη αγκαλιαζουν την προσπάθειά μας. κάνουμε σήμερα το πρώτο βήμα, αλλα δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Γνωριζόμαστε. Η ομάδα μας αποτελείται από πρόσωπα με ξεχωριστή διαδρομή. Συναντηθήκαμε από διαφορετικές διαδρομές».

Πρόσθεσε δε πως «Δεν θα απαρνηθούμε αυτό που υπήρξαμε. Για πάντα περήφανοι που πετύχαμε την έξοδο από τα μνημόνια. Περήφανοι για τις τομές στην εργατική πολιτική. Για την καταπολέμηση ανισοτήτων. Για την ιθαγένεια στα παιδιά των εταναστών. Για την συμφωνία των Πρεσπών. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από όσα καταφέραμε. Στεκόμαστε και αυτοκριτικά σε αυτά που ανεχτήκαμε και υποτιμήσαμε ή δεν καταφέραμε να πετύχουμε».

Για να σημειώσει: «Δεν είναι στόχος να επιστρέψουμε πίσω τον χρόνο. Θέλουμε κάτι νέο. Μια αξιόπιστη και μαχητική αριστερά. Ανοιχτόμυαλη που δεν κρύβει τις προθέσεις της. Πιστεύουμε σε μια κοινωνία ισοτητας. Με ελευθερία και δημοκρατία. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που θα απαντά και θα δίνει λύσεις στα προβλήματα της χώρας».

Ο κ. Χαρίτσης άφησε αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, κάνοντας λόγο για διαλυτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. «Η βαρύτατη ήττα των εκλογών δεν οδήγησε στην ιδεολογική και πολιτικής συζήτηση για τα αίτια της ήττας , αλλά στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας νέας ηγετικής ομάδας που επενδύει αλλού: Στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής απο αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις» τόνισε για να επισημάνει: «Το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό. Η Αριστερά στη χώρα μας δεν κινδυνεύει μόνο από την εκλογική συρρίκνωση, αλλά ακόμη περισσότερο από την ιστορική της απαξίωση»

Μίλησε για την ανάγκη για μια «Νέα Αριστερά» περιγράφοντας έτσι το όνομα του νέου φορέα.

«Η δεξιά επέβαλε με την ατζέντα της αλαζονεία και εκφοβισμό. Το σύστημα εξουσίας του Κ. Μητσοτάκη είναι που θέτει τους όρους συζήτησης κι αυτό έχει επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών. Ενα σύστημα που έχει επιβάλει ακρίβεια, διάλυση υποδομών, υποβάθμιση της ζωής και θεσμική απαξίωση. Μια χώρα που επενδύει στο παλιό. Οπου η αδικία γίνεται νόμος και η δημοκρατία υποχωρεί. Η απόφασή μας είναι να αντισταθούμε, να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες που νιώθουν εγκλωνισμένοι. Η αριστερά μπορεί, φτάνει αυτά που λέει να τα πιστεύει χωρίς δογματισμό και φόβο. Με ρεαλιστικά μέτρα δικαιοσύνης. Μια αριστερά που θα επιτάσει το πως μεταφράζονται οι ιδέες της σε πράξεις, για την ασφάλεια, το κοινωνικό κράτος.»

Και συνέχισε: «Οι αναζητήσεις της νέας γενιάς να μπουν στη πρώτη γραμμή και θα βάλει τέλος στο πλέγμα των διακρίσεων που μετατρέπει πολίτες σε παρειές. Μια πολιτική που θα μεταφέρει τη Βουλή την αναγνώριση του όρου των γυναικοκτονιών, για το δικαίωμα στο γάμο ομόφυλων, στην αριστερά οραματικών στόχων.»

«Θέλουμε μια αριστερά που δεν θα αναλώνεται σε τοξικούς καυγάδες στο διαδίκτυο»

«Θέλουμε να μπουν κανόνες στην κερδοφορία των λίγων, να μη νιώθουν ανασφάλεια οι πολίτες, να γίνουμε ισχυρός παραγωγικός πόλος οικονομικής ευημερίας. Μια αριστερά που δεν θα αναλώνεται σε τοξικούς καυγάδες στο διαδίκτυο, αλλά θα δίνει μάχη μέσα στη κοινωνία και θα προτείνει πραγματικές λύσεις με ξεκάθαρες προτεραιότητες. Με ισότητα, δικαιοσύνη, δουλειά, κοινωνικό κράτος και δημοκρατία που θα βαθαίνει το περιεγχόμενό της» είπε και τόνισε κλείνοντας: «Το όνομα του νέου σχηματισμού για το οποίο ρωτούσαν όλοι, είναι "Νέα Αριστερά". Το μέλλον μάς ανήκει».

Νωρίτερα, οι «11» πραγματοποίησαν την πρώτη επίσημη διαφοροποίησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, καθώς οι 10 ψήφισαν «παρών» στην ψηφοφορία για τους servicers.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο πρώην υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νάσος Ηλιόπουλος. Γραμματέας της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα οριστεί η Πέτη Πέρκα.

Οι 11 είναι οι: Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πέτη Πέρκα, Χουσεΐν Ζειμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ.

Την Τετάρτη η νέα ΚΟ

Την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσημη ανακήρυξη της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας από το Προεδρείο της Βουλής, για να ακολουθήσει… βουτιά στα βαθιά, καθώς τόσο ο επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξης Χαρίτσης, όσο και τα περισσότερα μέλη της αναμένεται να μιλήσουν στο νομοσχέδιο για το φορολογικό σύστημα και στην συνέχεια για τον προϋπολογισμό.

«Σήμερα ξεκινάμε μια νέα προσπάθεια με την ελπίδα ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο: με ένα αριστερό ριζοσπαστικό και πειστικό σχέδιο για την χώρα» ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης και τόνισε ότι ο στόχος της νέας Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας μας είναι διπλός: Να διαμορφωθεί μια αντιπολίτευση η οποία να αντιπαρατίθεται ιδεολογικά και πολιτικά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη, πειστική, ριζοσπαστική και συνάμα ρεαλιστική, πρόταση προς τον ελληνικό λαό η οποία να μπορεί να δώσει προοδευτική διέξοδο στην ασφυκτική κατάσταση που δημιουργείται με την παντοκρατορία της Δεξιάς.

«Η μάχη των Ευρωεκλογών είναι μια αναμέτρηση στην οποία θα συνενώσουμε δυνάμεις με όσους και όσες θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την κοινή πορεία, ώστε να καταγραφεί η εδραίωση του νέου πολιτικού μας χώρου. Κοιτώντας προς το μέλλον, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει συνεννόηση των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων σε προγραμματική βάση, για τα μεγάλα προβλήματα, όπως η ακρίβεια, η κλιματική κρίση, τα ζητήματα κράτους δικαίου και θεσμών, που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία» τόνισε επίσης ο Αλέξης Χαρίτσης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.