Στην πολιτική αφάνεια οδηγείται σταδιακά η Νέα Αριστερά, που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ (λόγω Κασσελάκη) με στόχο να διαμορφώσει ένα δήθεν εναλλακτικό, προοδευτικό αφήγημα, αλλά με προφανή στόχο να μη χάσουν τα στελέχη της τα… οφίτσια.

Ωστόσο, η απουσία ισχυρού πολιτικού αποτυπώματος και τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις έχουν θέσει το πολιτικό μέλλον της σε αμφισβήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι εσωτερικές ζυμώσεις φέρνουν στο τραπέζι σενάρια επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και έναν πολιτικό γάμο με την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Με τα ποσοστά της να κινούνται σταθερά κάτω από το κρίσιμο όριο του 3%, η πιθανότητα να εξασφαλίσει την είσοδό της στη Βουλή φαντάζει πλέον δύσκολη, αν δεν υπάρξουν άμεσες και ριζικές αλλαγές. Το πολιτικό της μέλλον διαγράφεται ζοφερό καθώς τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι παραμένει μακριά από το να αποτελέσει έναν υπολογίσιμο πολιτικό παίκτη, ο οποίος θα έχει θέση στη Βουλή του 2027.

Συγκεκριμένα, η Palmos Analysis στην τελευταία της δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιανουαρίου, δίνει στη Νέα Αριστερά μόλις 1,9% στην εκτίμηση ψήφου, αφήνοντάς την εκτός του χάρτη των υπολογίσιμων πολιτικών δυνάμεων.

Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από τη Metron Analysis, που σε δημοσκόπηση της 21ης Δεκεμβρίου 2024 δίνει στο κόμμα ποσοστό 2,3%. Αντίστοιχα, η GPO (9 Δεκεμβρίου 2024) και η Interview (11 Δεκεμβρίου 2024) τοποθετούν τη Νέα Αριστερά στο 2,5%, ποσοστό που επιβεβαιώνει τη δυσκολία της να αποκτήσει πολιτική δυναμική και να καταφέρει να μπει στην επόμενη Βουλή.

Ηχηρά μηνύματα

Η αδυναμία του κόμματος να προσεγγίσει κρίσιμες εκλογικές ομάδες (και συγκεκριμένα τη δεξαμενή των Συριζαίων ψηφοφόρων) καθίσταται ακόμη πιο εμφανής από τη δημοσκόπηση της Pulse από τον Σεπτέμβριο του 2024, η οποία κατέγραψε τη Νέα Αριστερά στο 2%, πολύ μακριά δηλαδή από το εκλογικό όριο. Είναι σαφές ότι τα δεδομένα αυτά δείχνουν μια σημαντική πτώση που προμηνύει πως το κόμμα δεν έχει καμία τύχη να εισέλθει στη Βουλή, αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν. Με ποσοστά που φαίνονται παγιωμένα κάτω από το όριο του 3%, το κόμμα μοιάζει να… χαροπαλεύει και ουσιαστικά να μην έχει καμία τύχη.

Σε πλήρη αντιδιαστολή με τη φθίνουσα πορεία της Νέας Αριστεράς, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου καταγράφει μια ανοδική σταθερή τροχιά στις δημοσκοπήσεις. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά της κυμαίνονται μεταξύ 4% και 6%. Η δημοσκόπηση της Pulse RC (17 Δεκεμβρίου 2024) δίνει στην Πλεύση Ελευθερίας 4%, ενώ η Metron Analysis και η MRB την τοποθετούν στο 4,5%. Ακόμη πιο αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της GPO και της Opinion Poll που καταγράφουν ποσοστό 5%, με την Interview να κορυφώνει την τάση στο 6% (16 Δεκεμβρίου 2024).

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία υποδηλώνουν την ξεκάθαρη αδυναμία του κόμματος του Αλ. Χαρίτση να διατηρήσει την αυτονομία του κόμματος. Συνεπώς, οι επιλογές που απομένουν μοιάζουν περιορισμένες: η πολιτική αφάνεια ή η σύμπραξη με άλλους πολιτικούς φορείς. Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου θα φάνταζε ως ένας συνομιλητής, με δεδομένο το κοινό τους παρελθόν, αλλά σίγουρα θα απαιτούσε συμβιβασμούς λόγω της ιδιοσυγκρασίας και του… χαρακτήρα της κυρίας Κωνσταντοπούλου.

Σε απελπισία

Στο παιχνίδι, όμως, εισέρχεται πλέον και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Σωκράτη Φάμελλο στο τιμόνι του κόμματος. Η ηγεσία Φάμελλου ενδέχεται να αλλάξει τις ισορροπίες και να επαναφέρει στο τραπέζι την πιθανότητα επιστροφής της Νέας Αριστεράς στις ρίζες της. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δε, στην παρούσα φάση αναζητά συμμαχίες και επαναπροσέγγιση μικρότερων δυνάμεων της Αριστεράς, αφού η δημοσκοπική του δυναμική έχει μια σταθερή πορεία προς τα… κάτω.

Εν κατακλείδι, οι επόμενες κινήσεις θα είναι καθοριστικές για τη μελλοντική πορεία του κόμματος Χαρίτση. Η Νέα Αριστερά βρίσκεται σε ένα πολιτικό σταυροδρόμι όπου η αυτονομία μοιάζει να οδηγεί στη σταδιακή πολιτική περιθωριοποίηση, ενώ η αναζήτηση μιας σύμπραξης, είτε με την Πλεύση Ελευθερίας είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να αποτελέσει μια σανίδα σωτηρίας για ένα κόμμα που μοιάζει αυτήν τη στιγμή… τελειωμένο.