Μπορεί στην Νέα Αριστερά να το παίζουν τιμητές των πάντων, ενώ οι περισσότεροι ήταν στελέχη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι ποιο θα είναι το πολιτικό τους μέλλον. Το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση και της Έφης Αχτσιόγλου βιώνει βαθιές εσωτερικές διαμάχες, με φόντο την κατάρρευση στις δημοσκοπήσεις.
Η τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς πριν λίγες ημέρες ήταν ενδεικτική της απελπιστικής κατάστασης που επικρατεί στο κόμμα. Ο γραμματέας του κόμματος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αντίκρυσε την πραγματικότητα στη συζήτηση που προέκυψε για την κακή δημοσκοπική κατάσταση του κόμματος και τη γραμμή που πρέπει να αποφασίσουν για κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας. Ουσιαστικά σε ένα τόσο μικρό κόμμα υπάρχουν τρεις τάσεις, καθώς ασκούν το αγαπημένο σπορ της αριστεράς, αυτό της διχόνοιας και των διασπάσεων. Στη συζήτηση μια μεγάλη μερίδα στελεχών δήλωσε ξεκάθαρα ότι πρέπει να βρουν τρόπους να επαναπροσεγγίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για λόγους πολιτικής επιβίωσης. Τώρα άλλωστε έφυγε ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος επιθυμεί εναγωνίως μια τέτοια προσέγγιση, οπότε ο δρόμος είναι ανοιχτός. Τα ίδια στελέχη πρότειναν αρχικά να υπάρξει συμπόρευση των δύο κομμάτων στην προανακριτική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να αναλάβουν κοινές πολιτικές πρωτοβουλίες για το μεταναστευτικό. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η Έφη Αχτσιόγλου. Ωστόσο αυτή η πρόταση συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από δύο ξεχωριστές ομάδες στο κόμμα.
Το μπάχαλο της αντιπολίτευσης
Υπάρχουν στελέχη με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που δεν θέλουν με τίποτα μια νέα προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούν ότι θα απαξιωθούν πολιτικά. Βέβαια αυτό έχει ήδη συμβεί αλλά είναι άλλη συζήτηση. Η ομάδα αυτή επιθυμεί σύγκλιση με άλλες δυνάμεις, ακόμα και με την Ζωή Κωνσταντοπούλου ή και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή τάση στο κόμμα, η οποία επέβαλε την αυτόνομη πορεία της Νέας Αριστεράς πριν λίγους μήνες σε μια θυελλώδη συνεδρίαση που λίγο έλειψε να παραιτηθεί ο Αλέξης Χαρίτσης. Τέλος υπάρχει και μια μερίδα στελεχών και βουλευτών που δεν θελουν τίποτα από τα δύο και αναμένουν την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, θεωρώντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα τους δεχθεί στο νέο εγχείρημα. Ένα μπάχαλο δηλαδή, το οποίο ουσιαστικά δεν αποτυπώνει μόνο την κατάσταση της Νέας Αριστεράς αλλά και γενικά της αντιπολίτευσης. Το πρόβλημα άλλωστε ξεκινάει από την παραδοχή ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές τα κόμματα της αριστεράς θα χάσουν περαιτέρω τη δύναμή τους.