Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκπνοή της συμφωνίας για τα σιτηρά στις 18 Μαΐου, καθώς η Μόσχα επιμένει προσάπτοντας ευθύνες στη «στρατηγική κυρώσεων» της Δύσης.

«Δεν έχει υπάρξει ακόμη καμιά πρόοδος στην επίλυση των χρηματοπιστωτικών και εφοδιαστικών προβλημάτων για τη διάθεση ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων», ανέφερε ο Αντρέι Λεντένεφ, στέλεχος της πρεσβείας της Ρωσίας στις ΗΠΑ, μέσω της πλατφόρμας Telegram. Επιπλέον, πρόσθεσε, «η εισαγωγή αγροτικού εξοπλισμού στη Ρωσία παραμένει δύσκολη».

Η Πρωτοβουλία για την Ασφαλή Εξαγωγή Σιτηρών και Τροφίμων από Ουκρανικά Λιμάνια, ή Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2022, κι ανανεώθηκε για δεύτερη φορά στις 19 Μαρτίου.

Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων δεν υπόκεινται σε σαρωτικές κυρώσεις από τη Δύση, η Μόσχα λέει ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, στην εφοδιαστική και στις ασφαλιστικές βιομηχανίες αποτελούν εμπόδιο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων επηρεάστηκαν από την έλλειψη πρόσβασης στην ασφάλιση και στο σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους σημαντικότερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο στις αγορές σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού, κραμβέλαιου, κραμβέλαιου, ηλιόσπορου και ηλιελαίου. Η Ρωσία είναι επίσης κυρίαρχη στην αγορά λιπασμάτων.

Περισσότεροι από 27 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία με 881 πλοία από τότε που ξεκίνησε η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Για αύριο προγραμματισμένες οι συνομιλίες λέει το Κιέβο

Οι συνομιλίες για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας είναι προγραμματισμένες για αύριο, Τετάρτη, με τη συμμετοχών όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ουκρανίας.

«Οι συνομιλίες είναι προγραμματισμένες για αύριο. Όλες οι πλευρές…ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν αποτελέσματα», δήλωσε στο Reuters η πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα επιτρέψει η συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι τον Ιούλιο να συνεχίσει να εφαρμόζεται πέραν της 18ης Μαΐου καθώς δεν έχει ικανοποιηθεί σειρά αιτημάτων για τη διευκόλυνση των δικών της εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων.