Οτι η θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι από τις πιο νευραλγικές σε μια κυβέρνηση είναι γνωστό. Σ’ αυτήν την ηλεκτρική καρέκλα, τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όσο και του Τάκη Θεοδωρικάκου, οι «επαγγελματίες μπαχαλάκηδες» των διαδηλώσεων, τις περισσότερες φορές, κρύβονταν και κρύβονται στα «λαγούμια» τους στα Εξάρχεια. Αυτό είναι κάτι που δικαίως μπορεί να υποστηρίζουν ο σημερινός και ο πρώην υπουργός: με σωστό αστυνομικό κλοιό, αλλά και συντονισμένες κινήσεις από τις αστυνομικές αρχές, δεν... τυχαίνει, πετυχαίνει.

Ωστόσο, ο προβληματισμός ήταν διάχυτος για τον γενικό συντονισμό, από αστυνομικής πλευράς, μιας διαδήλωσης περίπου 10.000 οργανωμένων πολιτών, αλλά και για τα επεισόδια που ακολούθησαν. Τα ερωτήματα αφορούσαν τον καταδρομικό τρόπο με τον οποίον παρεισέφρησαν οι «γνωστοί-άγνωστοι» σε μια διαδήλωση και το γεγονός ότι επιχειρήθηκε η αμαύρωση της συγκέντρωσης, για την μνήμη των 57 συνανθρώπων μας που χάθηκαν στο δυστύχημα στα Τέμπη, από επεισόδια και μάλιστα έξω από εμβληματικά κτήρια, όπως ο περιβάλλων χώρος της Βουλής των Ελλήνων.

Αυτό έχει χτυπήσει καμπανάκια στην Κατεχάκη μιας και γνωρίζουν ότι πρέπει η συντεταγμένη και δημοκρατική πολιτεία να τελειώσει ΧΘΕΣ με τους «γνωστούς-αγνώστους» μπαχαλάκηδες των Εξαρχείων. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η χώρα οδεύει σε ευρωεκλογές, με τα ακραία στοιχεία να καραδοκούν και τα ποικιλώνυμα εξωθεσμικά κέντρα να παραφυλάνε. Ενδεχομένως, λένε κάποιοι, να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν και μικρο-εστίες αναταραχής. Πάντως από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν ανησυχούν ιδιαίτερα, αλλά ούτε και εφησυχάζουν: «Εχουν γνώση οι φύλακες» είναι το λακωνικό σχόλιό τους.