Ως δώρο που ήρθε από το πουθενά ερμήνευαν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη την ανακοίνωση του Νίκου Ανδρουλάκη για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα υπάρξει ολική συσπείρωση της ΚΟ της ΝΔ, το κυριότερο όμως θα υπάρξει συσπείρωση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.

Τις τελευταίες εβδομάδες το Μέγαρο Μαξίμου έψαχνε αφορμή προκειμένου να ανέβουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η πόλωση ευνοεί τη ΝΔ και αυτό θα έχει αποτέλεσμα να επιστρέψουν στον φυσικό πολιτικό τους χώρο δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι που προσανατολίζονταν στις ευρωεκλογές να στηρίξουν δεξιότερα κόμματα. Σήμερα θα ξέρουμε εάν ο πρωθυπουργός σηκώσει το γάντι και τι ακριβώς ετοιμάζει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

ΠΡΕΠΕΙ να επισημάνω ότι ένας βασικός κανόνας που φαίνεται να αγνοεί η αντιπολίτευση είναι ότι όταν παίζουν «όλοι εναντίον ενός» αυτός ο ένας τελικά ενισχύεται, και στην περίπτωσή μας αυτός ο ένας είναι ο Κ. Μητσοτάκης. Ο Ανδρουλάκης, νιώθοντας την καρέκλα του να τρίζει μετά από πιθανό κακό αποτέλεσμα στις 9 Ιουνίου (πλέον είναι ζήτημα αν καταφέρει να παραμείνει στην τρίτη θέση και δεν κυλήσει πιο κάτω), έκανε πρόταση μομφής γιατί νομίζει ότι θα του δώσει πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι ο Κασσελάκης δεν είναι καν βουλευτής. Ωστόσο, η όποια ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, ακόμα κι αν έλθει, θα είναι πρόσκαιρη. Το θολό μήνυμα, η απόλυτη άρνηση στα πάντα, η έλλειψη εναλλακτικής πρότασης και η επικοινωνιακή μούχλα που αναδίδει συνεχίζουν να αποτελούν βαρίδια.

Ο Κασσελάκης από την άλλη, με την κωμική του παρέμβαση (δίνω 24 ώρες διορία στον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα κ.λπ.), προκάλεσε μειδίαμα σε πολύ κόσμο. Η αμετροέπεια που έδειξε, σε συνδυασμό με την πλήρη άγνοια που τον χαρακτηρίζει και την ασέβεια στους θεσμούς, ζωντανεύει πάλι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Κάπως έτσι, ο μετριοπαθής ψηφοφόρος που θέλει να διαμαρτυρηθεί δεν έχει διέξοδο, με αποτέλεσμα τελικά ο Μητσοτάκης να ενισχύεται, χωρίς καν να έχει ρίξει στη μάχη τα κρυφά του όπλα, τα οποία κρατάει για το τέλος της προεκλογικής περιόδου...

Την ίδια στιγμή, ο Χρήστος Σπίρτζης εξέφρασε μια εντελώς διαφορετική άποψη και προσέγγιση από εκείνη του αρχηγού του, καθώς στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, άδειασε τον Κασσελάκη διαφωνώντας με τον τρόπο που εκφράστηκε. «Ηταν βαρύ, θα μπορούσε να το είχε αποφύγει», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, εκφράζοντας και μεγάλο μέρος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τις υπερβολές Κασσελάκη.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ, η πρόταση δυσπιστίας είναι καλοδεχούμενη τόσο για τη ΝΔ όσο και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αφού ακόμα και όσοι βουλευτές -που βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά και δεν έχουν υπουργοποιηθεί- γκρίνιαζαν μέχρι χθες, θα αναγκαστούν να συσπειρωθούν γύρω από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ούτε μία διαρροή από τους 158 γαλάζιους.

Όμως, αν και αυτό είναι αναμενόμενο και δεν εκπλήσσει κανέναν, το θέμα είναι να συσπειρωθεί και η βάση ώστε στις ευρωεκλογές να μην υπάρξει χαλαρή διάθεση, αλλά μαζική συμμετοχή και οι πολίτες να καταλάβουν ότι η πορεία της χώρας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα εκείνης της κάλπης. Σε αυτό πρέπει να επικεντρωθεί η κυβερνητική παράταξη. Καλημέρα σε όλες και σε όλους…