Και τώρα τι; Το ερώτημα αυτό βρίσκεται στα χείλη όλων ύστερα από τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, στην Τεχεράνη. Ο Ισμαήλ Χανίγια κηδεύτηκε χθες στην ιρανική πρωτεύουσα και η τελετή εξελίχθηκε σε εκδήλωση οργής κατά του Ισραήλ,αλλά και των ΗΠΑ, καθώς οι συγκεντρωμένοι φώναζαν διαρκώς το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική». 

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Ο Χανίγια θα ενταφιαστεί σήμερα στο Κατάρ, όπου ζούσε αυτοεξόριστος, και προς το παρόν όλες οι πλευρές δείχνουν να κρατούν στάση αναμονής για τις εξελίξεις, με την κατάσταση ωστόσο να μοιάζει κατά τη γνωστή φράση ως «η ηρεμία πριν από την καταιγίδα». 

Κυρίως αυτό που απομένει να φανεί είναι με ποιον τρόπο θα αντιδράσει η Χαμάς στη δολοφονία του ηγέτη της, καθώς έστειλε από την πρώτη στιγμή το μήνυμα ότι η ενέργεια «δεν θα μείνει αναπάντητη», μολονότι επισήμως το Ισραήλ έχει αποφύγει να παραδεχθεί την εμπλοκή του στην υπόθεση. Επίσης έχει σημασία αν η όποια αντίδραση θα προέλθει απευθείας από τη Χαμάς και το στρατιωτικό σκέλος της, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση στη Μέση Ανατολή, ή από κάποιον περιφερειακό σύμμαχό της, με κίνδυνο κατ’ αυτόν τον τρόπο η σύγκρουση μετεξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο. 

Ο «σκληρός» διάδοχος 

Το βέβαιο είναι ότι οι συνομιλίες για ενδεχόμενη εκεχειρία στη Γάζα, με τη μεσολάβηση Κατάρ, Αιγύπτου και ΗΠΑ, δείχνουν να ναυαγούν, όχι μόνο γιατί σε αυτές συμμετείχε ο ίδιος ο Χανίγια, εκπροσωπώντας τη Χαμάς, αλλά και επειδή ως διάδοχός του στην ηγεσία της οργάνωσης φέρεται ο Γιαχία Σινουάρ, επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, τον οποίο οι πληροφορίες θέλουν να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, από τις οποίες ξεκίνησε η σημερινή σύγκρουση. 

Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι η Χαμάς θα σκληρύνει τη στάση της με επιπλέον χτυπήματα κατά του Ισραήλ, ενώ το Τελ Αβίβ θα επιμείνει στο σχέδιο Νετανιάχου να εξαλείψει όλα τα ηγετικά στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης. Παράλληλα, ερώτημα είναι αν θα υπάρξει αντίδραση και από την πλευρά των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, οι οποίοι επίσης εξέφρασαν την οργή τους για την απώλεια του Χανίγια. 

Ταυτόχρονα, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και στο οποίο εμπλέκεται η Χεζμπολάχ, η οποία δεν έχει αντιδράσει ακόμα στη δολοφονία του ηγετικού της στελέχους Φουάντ Σουκρ. 

Να σημειωθεί εξάλλου ότι χθες οι δυνάμεις Αμυνας του Ισραήλ (IDF) πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή από την οποία σκοτώθηκε ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο οποίος θεωρείται ως ο εγκέφαλος της σφαγής στο φεστιβάλ Super Nova, που πραγματοποιήθηκε την 7η Οκτωβρίου 2023 και οδήγησε στην ομηρεία δεκάδων Ισραηλινών.