Έντονος προβληματισμός επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που διαφωνούν με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η βασική ένσταση αφορά την υιοθεσία και μάλιστα η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν... αναίμακτη. Να σημειωθεί ότι αυτήν την εβδομάδα ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συναντηθεί εκ νέου με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να γίνει το απαραίτητο... μασάζ, ώστε οι απώλειες να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες. Πολλοί θεωρούν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 10 με 12 βουλευτές οι οποίοι ετοιμάζονται να καταψηφίσουν, ήτοι το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η οποία αριθμεί 32 βουλευτές. 

Στην προηγούμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα ο κ. Ανδρουλάκης πήρε μια πρώτη γεύση από το τι πιστεύουν οι βουλευτές του. Πάντως, από την πλευρά του κάλεσε τους πάντες να είναι πιο προσεκτικοί στις δημόσιες παρεμβάσεις τους (έχοντας κυρίως στο μυαλό του σε όσα έχει πει ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης το τελευταίο διάστημα), επαναλαμβάνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη έχει αποφασιστεί πως δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία – άλλωστε θα έπρεπε πιθανόν να διαγράψει μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. «Για εμάς το θέμα δεν αποτελεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, ούτε μετατρέπεται σε υπαρξιακό πολιτικό ζήτημα», έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, τονίζοντας ότι όλοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στις παρεμβάσεις τους. Θυμίζουμε, δε, ότι ο κ. Ανδρουλάκης στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 παραδέχτηκε ότι θα υπάρχουν απώλειες: «Πιθανώς και κάποιοι δικοί μας βουλευτές να μην την ψηφίσουν τη ρύθμιση. Αυτό που κάνω ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ το έχει κάνει η αντιπολίτευση εκατοντάδες φορές». 

Η περίπτωση Παρασκευαΐδη 

Την ίδια ώρα, έντονος εκνευρισμός επικρατεί με αφορμή τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Παρασκευαΐδη. Ο βουλευτής του κόμματος, μεταξύ άλλων, έχει ισχυριστεί ότι «δεν μπορούμε να δίνουμε τα παιδιά στα ομόφυλα ζευγάρια, θα τα οδηγήσουμε στην ομοφυλοφιλία, προσθέτοντας ότι «τα ομόφυλα ζευγάρια δεν πρόκειται να μας αυξήσουν τον πληθυσμό. Να το κάνουμε όπως ο Ερντογάν, που είπε κάθε Τουρκάλα να κάνει πέντε παιδιά. Η Τουρκία έχει 80-90 εκατομμύρια πληθυσμό με αυτές τις προτάσεις Ερντογάν». 

Από το ΠΑΣΟΚ τον άδειασαν ήδη μια φορά, υπογραμμίζοντας ότι «οι απόψεις του κ. Παρασκευαΐδη, όπως εκφράστηκαν σε συνέντευξή του, δεν απηχούν σε καμία περίπτωση τις θέσεις του κόμματος», αλλά ο ίδιος επανήλθε όταν σε εκδήλωση που παρευρέθηκε κάλεσε τους πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση και να οργανώσουν παλλαϊκή άμυνα, ώστε όταν έρθουν οι Τούρκοι να μπορέσουν να αμυνθούν. «Στον κ. Παρασκευαΐδη διαμηνύθηκε αρμοδίως ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με φαιδρότητες και υπερβολές, που είναι εκτός των θέσεών μας», έλεγαν από τη Χαριλάου Τρικούπη, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς για διαγραφή! 

Σε κάθε περίπτωση, επί της αρχής διαφωνεί και ο βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης, οποίος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αλήθεια» της Χίου, δήλωσε ότι είναι αντίθετος με τις προωθούμενες διατάξεις. «Θεωρώ ότι αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία είναι μια απόλυτη υποκρισία (...). Θα τα πούμε στη Βουλή επί της αρχής και εγώ είμαι στο όχι», είπε με νόημα. Ως φαίνεται, το μεγαλύτερο πρόβλημα διαπιστώνεται στους βουλευτές της περιφέρειας, οι οποίοι συναντούν σημαντικές αντιδράσεις από τους ψηφοφόρους τους, τη στιγμή που και οι κυβερνητικοί βουλευτές στις ίδιες περιφέρειες έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από το νομοσχέδιο που προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου.  

Ο κ. Ανδρουλάκης αντιλαμβάνεται, από την πλευρά του, το ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές του, εκτιμώντας ότι είναι διαφορετικό να καταψηφίσουν και διαφορετικό να επιχειρηματολογούν με φράσεις... Ακροδεξιάς. Εξ ου κιόλας διευκρίνισε ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά θα τεθεί θέμα αυτοσυγκράτησης. Και στην προκειμένη περίπτωση, η αποχή ενδεχομένως να λύσει τον γόρδιο δεσμό, ώστε το ΠΑΣΟΚ να μη βγει λαβωμένο από την ψηφοφορία που θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου στη Βουλή.