Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο, Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανώλη «δείχνει» η εισαγγελέας Ελένη Μετσοβίτου-Φουρλή με όχημα τη Novartis.

 

Της Μαρίας Δήμα

 

Το Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών δείχνει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τους τρεις εισαγγελείς που στελέχωναν την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ελένη Μετσοβίτου-Φουρλή, προτείνει στο Δικαστικό Συμβούλιο την παραπομπή σε δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού και των συμμέτοχων στην υπόθεση της «σκευωρίας» της Novartis, για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, καθώς και των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη.

Αντίθετα, απαλλακτική είναι η πρόταση της εισαγγελικής λειτουργού για τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη και τους δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρο Τάρκα.

Ειδικότερα, στην πολυσέλιδη (380 σελίδες) πρότασή της η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός προτείνει στο Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου οι τέσσερις από τους οκτώ αρχικά εμπλεκόμενους στην υπόθεση για κατάχρηση εξουσίας, κατηγορίες που σχετίζονται με τους χειρισμούς της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς αναφορικά με την εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Νοvartis.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για εκβιαστικές πρακτικές σε βάρος του από τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και δημοσιογράφους που είχαν απολογηθεί στην ειδική ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η πρόταση της εισαγγελέως είναι στο σύνολό της απαλλακτική.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, αποκαλώντας τις «έωλες νομικά» που «παραβιάζουν κάθε έννοια λογικής», ενώ αν θα παραπεμφθεί ή όχι στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών θα αποφανθεί με βούλευμά του το Δικαστικό Συμβούλιο. Τις κατηγορίες αρνούνται και οι τρεις εισαγγελικοί λειτουργοί, ενώ η Ελένη Τουλουπάκη, σε πρόσφατη συνέντευξή της, έκανε λόγο για «ένα πολιτικοοικονομικό σύστημα που άμεσα κινητοποιήθηκε εναντίον τους για να εξουδετερώσει την έρευνα που χειριζόταν μαζί με τους δύο επίκουρους εισαγγελείς και να τους τιμωρήσουν».

 

«Τους εξέθεσαν»

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αποκαλύψει σε δημοσίευμά του «toManifesto», το πολυσέλιδο κατηγορητήριο, που έχει απαγγελθεί με απόφαση της Βουλής σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος φέρεται να τέλεσε σειρά αδικημάτων από κοινού με την τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη σχετικά με τους ανακριτικούς χειρισμούς της στην έρευνα που διενεργούσε για το σκάνδαλο με τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis.

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατά το χρονικό διάστημα 10/4/2017 έως 8/7/2019, ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης, φέρεται με πρόθεση να προκάλεσε την αντεισαγγελέα Εφετών Ελένη Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς να διαπράξουν από κοινού κατά συρροή το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας με την εν γνώσει τους έκθεση σε δίωξη ή τιμωρία κάποιου αθώου και παράλληλα την παράλειψη δίωξης κάποιου υπαίτιου για κακούργημα (δωροδοκίες γιατρών από τη Novartis κ.λπ.).

Ειδικότερα, οι εισαγγελείς σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος δέκα πολιτικών προσώπων, δηλαδή Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Αδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γεώργιο Κουτρουμάνη.

Σε αυτό το σημείο του κατηγορητηρίου αναφέρεται ότι «εξέθεσαν τα πρόσωπα αυτά από κοινού εν γνώσει τους σε δίωξη και τιμωρία, αφενός μεν αποστέλλοντας –και μάλιστα όχι αμελητί, με ψευδή και κατασκευασμένα στοιχεία που συνέλεξαν– τη δικογραφία με έγγραφο της εισαγγελέως Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για διαβίβαση αυτής στη Βουλή των Ελλήνων προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η οποία και έγινε, και αφετέρου συνεχίζοντας να ελέγχουν τα ως άνω πολιτικά πρόσωπα μετά την επιστροφή της δικογραφίας στην Εισαγγελία Διαφθοράς για τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας με το από 26/4/2018 πόρισμα της πλειοψηφίας της Βουλής εγκρίθηκε από την Ολομέλεια αυτής, αν και δεν είχαν αρμοδιότητα, και για μεν τα επτά πολιτικά πρόσωπα τέθηκε η υπόθεση στο αρχείο, για δε τους υπόλοιπους, ήτοι τον Αδωνι Γεωργιάδη, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Ανδρέα Λοβέρδο, συνεχίστηκε η ποινική διαδικασία».

 

Οι μάρτυρες και οι πιέσεις

Παράλληλα, φέρονται ακόμα να «επέλεξαν από κοινού στοχευμένα τους τρεις μάρτυρες στους οποίους έδωσαν τις κωδικές ονομασίες, τους έθεσαν αρχικά σε προνομιακό καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα και ακολούθως τους χαρακτήρισαν ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και τους διατήρησαν στη συνέχεια σε καθεστώς προστασίας, χωρίς να συντρέχουν εν γνώσει τους προς τούτο οι προϋποθέσεις του νόμου, με σκοπό να τους παρασχεθεί ασυλία που δεν δικαιούντο, προκειμένου με τις αναξιόπιστες ψευδείς και καθοδηγούμενες από αυτούς καταθέσεις τους να καταστούν αδίκως κατηγορούμενοι τα προαναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα για τα διερευνώμενα κατά αυτών αδικήματα».

Αναλυτικότερα, αφού εντόπισαν τους τρεις προαναφερόμενους μάρτυρες φέρονται να τους «υπήγαγαν από κοινού και με δόλο αρχικά στο προνομιακό καθεστώς… ως ουσιώδεις μάρτυρες, με τις διατάξεις της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς αντίστοιχα χωρίς να συντρέχουν εν γνώσει τους οι νόμιμες προϋποθέσεις, καθόσον α) δεν επρόκειτο για ουσιώδεις μάρτυρες, αφού δεν είχαν να εισφέρουν αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία να τεκμηριώνονται κατηγορίες κατά των πολιτικών προσώπων χωρίς τα οποία θα ήταν αδύνατη η αποκάλυψη των παράνομων ενεργειών, ούτε άλλωστε προκλήθηκε από αυτούς έρευνα εάν τα στοιχεία που είχαν να καταθέσουν οι μάρτυρες θα συνέβαλλαν ουσιωδώς στην αποκάλυψη των διερευνώμενων πράξεων, β) δεν υπήρχε πιθανολογούμενος κίνδυνος εκφοβισμού ή αντεκδίκησης στηριζόμενος σε ενδείξεις έναρξης μιας διαδικασίας εκφοβισμού με συγκεκριμένες πράξεις, ούτε άλλωστε ερευνήθηκε προηγουμένως από αυτούς η ύπαρξη πιθανολόγησης τέτοιου κινδύνου και κατ’ ακολουθία η αναγκαιότητα λήψης των συγκεκριμένων μέτρων προστασίας».

Σύμφωνα πάντα με την κατηγορία, ο Δ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να προκάλεσε τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς να διαπράξουν από κοινού και κατά συρροή το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας διά της μεταχειρίσεως παρανόμως εκβιαστικών μέσων για να πετύχουν οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση μάρτυρα ή κατηγορούμενου. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι στον κατηγορούμενο Κωνσταντίνο Φρουζή άσκησαν επανειλημμένα πιέσεις παρουσία των δύο συνηγόρων του για να αποκαλύψει ονόματα μεταξύ των δέκα πολιτικών προσώπων που φέρονταν ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση προκειμένου να υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου.

 

Απόκρυψη εγγράφων

Τέλος, φέρονται στη δικογραφία που διαβίβασαν στη Βουλή αναφορικά με τον πρώην υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο να απέκρυψαν ότι τέθηκε στο αρχείο μήνυση σχετική με την προμήθεια του εμβολίου κατά του H1N1. Δεν απέστειλαν κατά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή έγγραφα του FBI από τα οποία προέκυπτε ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν κανένα στοιχείο σε βάρος πολιτικών προσώπων.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”