σαντορίνη (η) 1. αυτή που έχει σπάνια ομορφιά «από μικρός δεν καταδέχεται να έχει σχέση με τίποτα κάτω από σαντορίνη και αναπόφευκτα έχει μείνει μπακούρης» 2. ανυπόφορος συνωστισμός «δεν βλέπω κανέναν λόγο να υποστώ τη σαντορίνη των τουριστικών νησιών των Κυκλάδων και προτιμώ να κάνω διακοπές αλλού» 3. μέτρο που δεν είναι αποτελεσματικό «θέλουμε αποτελεσματικά μέτρα κι όχι άλλες σαντορίνες»

Σπάω το κεφάλι μου, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν στην κυβέρνηση να πιστεύουν ότι θα έχει τον οποιονδήποτε αντίκτυπο στον συνωστισμό της Σαντορίνης η αύξηση της τιμής καθόδου για τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων από 2 σε πάνω από 10 ευρώ. Βρίσκω τρομερά ανησυχητικό το ότι μπορεί να υπάρχει έστω κι ένας στην κυβέρνηση που να πιστεύει ότι κάποιος που έχει πληρώσει εκατοντάδες ευρώ για μια κρουαζιέρα θα τσιγκουνευτεί τα 8 ή 10 ή 15 ευρώ και θα προτιμήσει να μείνει στο πλοίο. Οχι βέβαια τόσο ανησυχητικό όσο το ότι όλα αυτά εξαγγέλλονται χωρίς ακόμα να υπάρχει μια μελέτη που να ορίζει το πόσους επιτέλους χωράει αυτό το νησί. Η μελέτη εξαγγέλθηκε για το μέλλον και το μόνο που έχω να πω είναι ότι στην κυβέρνηση πρέπει κάποια στιγμή να χωνέψουν ότι δεν είναι καλή ιδέα να βάζεις το κάρο μπροστά από το άλογο. Εκτός αν δεν σε νοιάζει καθόλου αν θα κουνηθεί το κάρο, οπότε πάω πάσο. 

Κρυφτούλι 

Φυσικά υπάρχει και το ενδεχόμενο το μέτρο να στοχεύει μόνο στην αύξηση των εσόδων και όχι στη μείωση των επισκεπτών, πράγμα που εννοείται πως δεν βρίσκω καθόλου κακό. Κακό βρίσκω το να προσπαθούμε να πετύχουμε το β και χωρίς λόγο να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ισχυριζόμενοι ότι προσπαθούμε να πετύχουμε το α. 

Σκέψεις που ξεχειλίζουν από... πρόοδο 

Είμαι σίγουρος πως κάθε προοδευτικός άνθρωπος θα νιώθει άσχημα εξαιτίας της καταδίκης Γερμανίδας ακτιβίστριας για το σύνθημα «από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα» και θα βρίσκει απαράδεκτο το να μην επιτρέπεται σε ελεύθερους πολίτες και μάλιστα σε Γερμανούς να απαιτούν τη γενοκτονία των Εβραίων. Αρκεί φυσικά να είναι πραγματικά προοδευτικός. Με τo S κεφαλαίο και διπλό. 

Κακά λογάκια 

Διαβάζω τις τελευταίες ημέρες ότι ο νέος ηγέτης της Χαμάς, ονόματι Γιαχία Σινουάρ, είναι λέει «σκληροπυρηνικός» και ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Να υποθέσω, για παράδειγμα, ότι εκτός από το να διατάζει δολοφονίες, βιασμούς και απαγωγές, θα μιλάει και άσχημα στον κόσμο;