Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την αναστολή από την πλευρά της Ρωσίας της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά και προτρέπει τη Μόσχα να ανακαλέσει την απόφασή της, χαρακτηρίζοντάς την ως μοναδική υπεύθυνο για την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας.
Η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις με ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ να την καλούν να επανέλθει σε αυτή προκειμένου να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση που σημειωτέον πλήττει κυρίως τρίτες χώρες όπως αυτές της Αφρικής.
Η επίμονη στάση της Μόσχας που δείχνει να επιδιώκει την εργαλειοποίηση και του επισιτισμού παράλληλα με αυτή του χειμώνα και του κρύου με το οποίο απειλεί τις χώρες της Ευρώπης έχει προκαλέσει πλέον έντοντες αντιδράσεις και η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είναι ενδεικτική αφού χαρακτηρίζει αφενός αδικαιολόγητη τη στάση της Ρωσίας αφετέρου την χαρακτηρίζει και ως μοναδική υπεύθυνο.
Μάλιστα σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει πως η αδικαιολόγητη απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στην Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών εμποδίζει την εξαγωγή των τόσο αναγκαίων σιτηρών για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Προσθέτει δέ πως ότι η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας που έχει προκαλέσει από τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και τον αποκλεισμό των ουκρανικών θαλάσσιων λιμανιών.
Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι από την αρχή του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα και την πείνα. Οι σκόπιμες ενέργειες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής αποθεμάτων, της διακοπής της παραγωγής και της επιβολής περιορισμών στις ποσοστώσεις στις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, έχουν επιδεινώσει την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας.
Για να καταλήξει αναφέροντας πως η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για παράταση της πρωτοβουλίας πέρα από την τρέχουσα περίοδο που λήγει τον Νοέμβριο, ενώ η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στην παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας και θα υποστηρίζουν την έγκαιρη και σταθερή παράδοση ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές.
Πηγή: ΑΠΕ