Προειδοποίηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο οποίος επεσήμενε πως «Αν επιτεθεί το Ιράν θα απαντήσουμε».

Ειδικότερα, δεν υπάρχει σπιθαμή του Ιράν που να μην μπορεί να πλήξει το Ισραήλ, το οποίο επιδιώκει την ειρήνη αλλά παλεύει για την ύπαρξή του, είπε ο Μπέντζαμιν Ντεανιάχου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Xωρίς να δίνει απάντηση στις διεθνείς πιέσεις για εκεχειρία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προεδοποίησε το Ιράν ότι εάν εξαπολύσει πλήγμα θα δεχτεί ανάλογη απάντηση.

Για τη Γάζα, τόνισε ότι η Χαμάς πρέπει να φύγει δια παντός και ότι ειρήνη θα επιτευχθεί εάν επιστραφούν οι Ισραηλινοί όμηροι. Ο Ισραηλινός στρατός έχει εξοντώσει το ήμισυ των 40.000 μαχητών της Χαμάς και το 90% των εγκαταστάσεων της, πρόσθεσε.

Δεκάδες διπλωμάτες αποχώρησαν από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ισραηλινή επιχείρηση σε Γάζα και Λίβανο. Αποδοκιμασίες ξέσπασαν από τη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα, ωστόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέμεινε: «Αποφάσισα να έρθω εδώ και να ξεκαθαρίσω ενάντια στα ψέματα και τις συκοφαντίες» που ακούγονται.

«Όσο το δυνατό πιο σύντομη η χερσαία επέμβαση»

Ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εναντίον του ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου θα είναι όσο το δυνατό πιο σύντομη, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Ετοιμαζόμαστε γι΄αυτό καθημερινά και είναι μεταξύ των επιλογών που έχουμε στη διάθεσή μας», πρόσθεσε.

Την ώρα που οι διεθνείς πιέσεις να αποτραπεί χερσαία επέμβαση και κλιμάκωση εντείνονται, κυβερνητικές πηγές στο Τελ Αβίβ αναφέρουν ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με την πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, θα συνεχιστούν ώστε «οι εκτοπισμένοι Ισραηλινοί να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη συνεχίζουν το ανελέητο σφυροκόπημα στο Νότιο Λίβανο, ενώ ηη Χεζμπολάχ που στόχευσε εκ νέου το λιμάνι της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, υποστήριξε ότι έφτασε βαθύτερα χρησιμοποιώντας πύραυλους Fadi 1», πλήττοντας την Ιλανίγια, της Τιβεριάδας.

Τουλάχιστον 800 νεκροί, πάνω από 5.000 τραυματίες και 200.000 εκτοπισμένοι, είναι ο απολογισμός ενώ οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, με βάση και το σχέδιο Γαλλίας και Αμερικής, πέφτουν για την ώρα στο κενό.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι πέρασαν από τον Λίβανο στη Συρία τις τελευταίες 72 ώρες, σύμφωνα με το Reuters. Η συντριπτική πλειοψηφία – περίπου το 80% – είναι Σύροι και οι υπόλοιποι Λιβανέζοι. «Περνούν από μια χώρα σε πόλεμο σε μια χώρα που αντιμετωπίζει σύγκρουση κρίσης εδώ και 13 χρόνια», λέει ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Συρία, Γκονζάλο Βάργκας Γιόσα.

Περίπου 70.000 Ισραηλινοί έχουν εκτοπιστεί από τα βόρεια της χώρας από τότε που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, που πυροδοτήθηκαν από τον πόλεμο στη Γάζα, πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

ΙDF: Στοχοποιήθηκαν «δεκάδες» τοποθεσίες στο νότιο Λίβανο

Ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι τις τελευταίες δύο ώρες, η αεροπορία έχει επιτεθεί σε «δεκάδες αποθήκες όπλων, και θέσεις εκτποξευτών της Χεζμπολάχ που ανήκουν στη Χεζμπολάχ.

Πέντε Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου. Αυτό χαρακτηρίζεται από αναλυτές ως στρατηγική να ανακοπεί η ικανότητα αναεφοδιασμού της Χεζμπολάζ με προμήθεια ιρανικών όπλων.

Ομάδες του Λιβανικού Ερυθρού Σταυρού αναζητούν ανθρώπους στα ερείπια στη Ναμπατιέ, στο νότιο Λίβανο, όπου το πρωί αναφέρθηκαν εννέα νεκροί από νέο βομβαρδισμό.

Κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου από ισραηλινά αεροσκάφη που σπάνε το φράγμα του ήχου

Τα ισραηλινά αεροσκάφη που πετούν χαμηλά και σπάνε το φράγμα του ήχου πάνω από τον ουρανό της πρωτεύουσας του Λιβάνου περιγράφονται πλέον ως εικονική αεροπορική επιδρομή με ήχο πραγματικής έκρηξης και η κυβέρνηση του Λιβάνου .Λιβάνου κάνει λόγο για «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι αγνοεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαγορεύει τη συλλογική τιμωρία και τον εκφοβισμό.

Παρά τον τρόμο από τις υπερηχητικές εκρήξεις ιστότοπος που ονομάζεται Jidarsot.com – ηχητικό φράγμα στα αραβικά – ζητά από τους ανθρώπους να βαθμολογήσουν τον ήχο που άκουσαν από 0-10, υποστηρίζοντας ότι το χιούμπρ σώζει ζωές.