Παρά το γεγονός ότι παραμένει για 13 μήνες στις αλβανικές φυλακές, ο Ευρωβουλευτής πλέον της ΝΔ, Φρέντι Μπελέρης, συμμετείχε για πρώτη φορά στη συνάντηση της Ευρωομάδας του μέσω τηλεδιάσκεψης, χάρη σε σχετική άδεια που εξασφάλισε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο κ. Μπελέρης αναφέρθηκε στην επικείμενη εκδίκαση της έφεσής του. Δήλωσε ότι η απόφαση θα κρίνει αν θα αποφυλακιστεί άμεσα ή αν θα χρειαστεί να περιμένει λίγους μήνες ακόμα.

Ο Μπελέρης εξέφρασε την ανυπομονησία του να συνεργαστεί από κοντά με τους συναδέλφους του για το καλό της χώρας και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο πιστεύει πολύ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν από τη συνάντηση, η επικεφαλής της Ευρωομάδας Ελίζα Βόζεμπεργκ είχε διαβάσει δήλωση πρόθεσης ψήφου του κ. Μπελέρη, με την οποία υποστήριζε την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ ως Προέδρου του ΕΛΚ και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως Αντιπροέδρου.

Είναι προφανές ότι καθώς προχωρούν οι διεργασίες του νέου ευρωκοινοβουλίου, η πίεση που θα ασκείται στην αλβανική πλευρά να μην δημιουργεί εμπόδια στις δραστηριότητες ενός εκλεγμένου ευρωβουλευτή θα αυξάνεται. Με δεδομένο ότι τόσο το ευρωκοινοβούλιο όσο και το ενισχυμένο ΕΛΚ έχουν εκδώσει ψηφίσματα στήριξης του Μπελέρη, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν θα αντιδράσουν στην αδιαλλαξία της αλβανικής πλευράς.