Σε αυτήν τη δήλωση προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Attica TV και στον δημοσιογράφο Γιώργο Χουδαλάκη. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με την άνοδο της Ακροδεξιάς, για την οποία ο δημοσιογράφος σχολίασε ότι «αν έλεγε κάποιος όταν γινόταν όλη η ιστορία της ένταξης της χώρας στην Ευρώπη, ότι θα υπήρχε μια τόσο ισχυρή Ακροδεξιά στην Ευρώπη, δεν νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες θα ήταν τόσο ευεπίφοροι», ο κ. Μπάρκας συμφώνησε, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχει μεγάλη χρονική απόσταση από τις σημερινές εξελίξεις στην Ευρώπη, σε σχέση με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια δήλωσε ότι είναι «από αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ, τους λεγόμενους ευρωσκεπτικιστές», υπονοώντας ότι υπάρχουν και άλλοι πέραν του κ. Μπάρκα, για να προσθέσει ότι είναι υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με κοινωνικό πρόσημο. Τώρα, πώς γίνεται ο ευρωσκεπτικιστής να είναι υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ελπίζουμε να το αποσαφηνίσει κάπως καλύτερα ο κύριος Μπάρκας, ή έστω κάποιος από τους ευρωσκεπτικιστές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδιαφέρον έχει όμως η δήλωση του κ. Μπάρκα, ότι «μεταναστευτικό, κοινωνικά ζητήματα, εργασία, Ακροδεξιά, υπερσυντηρητισμός, είναι πράγματα τα οποία δυστυχώς αυξάνονται πάρα πολύ», καθώς δεν βγαίνει εύκολα νόημα, αν είναι υπέρ της (λάθρο)μετανάστευσης, ή κατά. Αν έχουμε φτάσει στο σημείο, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίζει το (λάθρο)μεταναστευτικό ως ένα πρόβλημα, τότε μπορούμε να έχουμε ελπίδες για την πολιτική του ενηλικίωση, ακριβώς επειδή η άνοδος της Ακροδεξιάς οφείλεται κατά κύριο λόγο στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
Είναι πράγματι πανευρωπαϊκό φαινόμενο η άνοδος της Ακροδεξιάς και θα ήταν ευχής έργον το να μπορούσε να συμφωνήσει όλο το πολιτικό σύστημα στο τι ακριβώς ευθύνεται για την άνοδό της, προκειμένου να προαχθούν πολιτικές -σε Ελλάδα αλλά και Ε.Ε. με κοινές, εθνικές δράσεις-, οι οποίες θα της στερήσουν τον ζωτικό χώρο. Δυστυχώς, όμως, η συγκεκριμένη δήλωση επειδή δεν είναι τελείως ξεκάθαρη, ούτως ώστε να αποδώσουμε τα εύσημα στον «ευρωσκεπτικιστή» κύριο Μπάρκα, κρατάμε μια επιφύλαξη μήπως πρόκειται για συντακτικό λάθος. Αλλά να είναι βέβαιος, ότι στην περίπτωση που πράγματι εννοεί αυτό, πρώτοι εμείς θα τον συγχαρούμε για την πολιτική του ωριμότητα.
Η δήλωση του Κώστα Μπάρκα
Γιώργος Χουδαλάκης: «Πάμε σιγά-σιγά προς τις ευρωεκλογές, αλλά δεν ακούμε για την Ευρώπη, όπως είναι. Αν έλεγε κάποιος όταν γινόταν όλη η ιστορία της ένταξης της χώρας στην Ευρώπη, ότι θα υπήρχε μια τόσο ισχυρή Ακροδεξιά στην Ευρώπη, δε νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες, θα ήταν τόσο ευεπίφοροι».
Κώστας Μπάρκας: «Σωστό είναι αυτό που λέτε, αλλά είναι λίγο μακριά σε σχέση με το πότε συνέβη. Καλό θα ήταν να δούμε την Ευρώπη - να πω κάτι: εγώ είμαι από αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ, τους λεγόμενους ευρωσκεπτικιστές. Όχι στη λογική όμως, ότι δεν είναι καλή η Ευρώπη, είναι ο κοινωνικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ολοκλήρωση αυτού του πράγματος. Δηλαδή, είμαι υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με κοινωνικό πρόσημο».
Γιώργος Χουδαλάκης: «Το ζήτημα είναι αν γίνεται, ή όχι, έτσι;»
Κώστας Μπάρκας: «Ναι, αυτό είναι το πρόβλημα, γιατί περάσαμε από μια κρίση τεράστια. Η Ευρώπη να μην πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση και θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση επάνω σε αυτό. Δηλαδή, μεταναστευτικό, κοινωνικά ζητήματα, εργασία, Ακροδεξιά, υπερσυντηρητισμός, είναι πράγματα τα οποία δυστυχώς αυξάνονται πάρα πολύ. Και επειδή η Ελλάδα ήταν και το μοναδικό παράδειγμα μέσα στην Ευρώπη που είχε μέσα στην κρίση μια Αριστερή κυβέρνηση -με τα όποια λάθη της, αλλά Αριστερή κυβέρνηση, θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να το διατηρήσουμε. Και πρέπει να την κάνουμε τη συζήτηση αυτή. Παρόλα αυτά, αυτή τη στιγμή είμαστε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συζήτηση θα γίνει με βάση το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απέναντι στον δρόμο που χαράσσει η Ελλάδα. Δεν πάμε καλά. Και δεν πάμε καλά, με επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. θεωρώ ότι αυτά τα πράγματα στην Ευρώπη είναι - μας βλέπουν για τον κακό δρόμο που ακολουθούμε και έχουμε πάψει να είμαστε ένα από τα καλά παραδείγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».