Μπαράζ προεκλογικών παροχών

69

Επανέρχεται η έκπτωση φόρου για εφάπαξ πληρωμές 

Βιάζονται στην κυβέρνηση για τις προεκλογικού χαρακτήρα παροχές και σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο προκειμένου οι ανακοινώσεις να γίνουν αμέσως μετά το Πάσχα.

Του Κώστα Τσαχάκη

Το πρώτο μέτρο που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» είναι η επαναφορά της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής, ώστε να επιβραβευθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι, ενώ παράλληλα εξετάζονται παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα αλλά και εφάπαξ παροχές.

Μέχρι το 2015, στην εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου ίσχυε έκπτωση 2% αλλά καταργήθηκε και τώρα σχεδιάζεται να οριστεί ποσοστό έκπτωσης το οποίο και θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή.

Όσον αφορά τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα το υπουργείο Οικονομικών κοστολογεί σειρά παρεμβάσεων με επικρατέστερη την μείωση του Φ.Π.Α στην εστίαση από το 24% στο 13%. Επίσης εξετάζονται και άλλες αλλαγές στο καθεστώς Φ.Π.Α όπως η  μείωση του υψηλού συντελεστή  24%, ή  μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το 24% στο 13% . Επίσης στο τραπέζι έχουν πέσει η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% και ελαφρύνσεις στον  ΕΝΦΙΑ.

Στα προσωρινά μέτρα εδώ και ημέρες κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται σε ένα επίδομα το οποίο θα «βαφτιστεί»  13η σύνταξη.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι λόγω της υπέρβασης στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 κατά 1,46 δις ευρώ ανάλογη θα είναι η εικόνα και για το τρέχον έτος. Εκτιμούν λοιπόν ότι το 2019 θα ξεπεραστεί ο στόχος του 3,6% του ΑΕΠ και διαρρέουν ότι δεν είναι αναγκαία η σύμφωνη γνώμη των Θεσμών για τον προσδιορισμό των μέτρων.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών ο νέος κύκλος παροχών θα έχει άμεσο ορίζοντα εφαρμογής καθώς από τη στιγμή που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα βγαίνουν λάθος, δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι για την ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία , δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους Θεσμούς καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους όπως έχουν προσδιοριστεί, στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

 

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr