«Το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα είναι σίγουρα έτοιμο το 2026», διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης στον ραδιοφωνικό σταθμό Sport FM και τους δημοσιογράφους Αντώνη Πανούτσο και Αντώνη Καρπετόπουλο. Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε αναλυτικά στην -υπό εξέλιξη- πρώτη εργολαβία, που έχει και περιβαλλοντική διάσταση, καθώς απομακρύνονται σχεδόν 20 τόνοι μπάζα και σκουπίδια, αλλά και επικίνδυνα υλικά όπως 2.500 τ.μ. ελενίτ, τα οποία μεταφέρονται για ανακύκλωση στη Σουηδία, όπου υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι οι μπουλντόζες, όχι μόνο μπήκαν και συνεχίζουν κανονικά, αλλά παρέθεσε αναλυτικά τα επόμενα στάδια του έργου, ανά εργολαβία.

«Έχουμε ένα έργο που εξελίσσεται σε φάσεις, πρόκειται για μια αλληλουχία εργολαβιών. Η πρώτη, αφορά στις πρόδρομες εργασίες και έχει ήδη ξεκινήσει. Σε αυτό το στάδιο, μεταξύ άλλων, κατεδαφίζουμε 20 αυθαίρετα κτίρια που υπάρχουν στον χώρο, κάνουμε εκσκαφές και απομακρύνουμε επικίνδυνα και μη υλικά, καθώς και αστικά απόβλητα. Μετά το Πάσχα θα συμβασιοποιηθεί το έργο για τις γεωτεχνικές εργασίες, που σχετίζονται με τη θεμελίωση των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη. Στις αρχές του καλοκαιριού θα υπογραφούν οι συμβάσεις για το γήπεδο, μέσα στο καλοκαίρι οι τράπεζες θα “τρέξουν” τον δικό τους διαγωνισμό για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, ενώ η πέμπτη εργολαβία θα αφορά τις υποδομές της περιοχής».

Ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε επίσης ότι μέχρι σήμερα τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και παρά το γεγονός ότι το έργο είναι πολυσύνθετο και πολυδιάστατο, προχωράει κανονικά.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι έχουν ξεπεραστεί όλα τα δύσκολα στάδια και υπογράμμισε: «Βλέποντας, το πεδίο μπροστά δε βλέπω καμία νάρκη και δε βλέπω τον λόγο να ανησυχώ, διότι όλα τα δύσκολα τα έχουμε ξεπεράσει. Από τη χρηματοδότηση που είναι εξασφαλισμένη, τις μελέτες που έχουμε ωριμάσει μέχρι και την σύμφωνη γνώμη της οικογένειας του Παναθηναϊκού, η οποία ήταν ιδιαιτέρως σημαντική. Έχει γίνει πολλή δουλειά σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα».

Τα συμπληρωματικά έργα υποδομής στον Βοτανικό

Ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι «η ευθύνη για τα έργα υποδομής (δρόμοι, δίκτυα, πράσινο) στην περιοχή του Βοτανικού ανήκει αποκλειστικά στον Δήμο Αθηναίων και εξήγησε ότι το 50% της συνολικής διαμόρφωσης θα είναι χώροι πρασίνου. «Το πάθημα έχει γίνει… μάθημα και αυτό που συμβαίνει στην υπόλοιπη Αθήνα δε θα το δούμε στον Βοτανικό. Θα είναι μια νέα πόλη μέσα στην πόλη με νέες υποδομές, δρόμους, δίκτυα, ηλεκτροφωτισμό κλπ. Αυτά είναι τα δύο έργα που αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο».

Για τη χρηματοδότηση του γηπέδου και των άλλων έργων στο Βοτανικό, ανέφερε ότι η χρηματοδότηση προέρχεται κατά το ήμισυ από το Ταμείο Ανάκαμψης και από Εθνικούς Πόρους και είναι απολύτως εξασφαλισμένη. «Δε βλέπω πρόβλημα, έχουμε προχωρήσει και έχουμε υλοποιήσει έργα και σε καιρούς μεγάλης οικονομικής στενότητας σε αυτήν την χώρα. Μιλάτε σε έναν άνθρωπο που βρίσκεται στην αυτοδιοίκηση από το 2010 και τα έχω ζήσει όλα. Για το γήπεδο που με ρωτάτε αν θα είναι έτοιμο σας μιλάω με βεβαιότητα, διότι έχουμε μια σύμπραξη τριών από τις μεγαλύτερες τεχνικές εταιρείες στην Ελλάδα. Τρεις μεγάλες εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν ένα έργο ναυαρχίδα, ένα έργο παράσημο για όποια τεχνική εταιρεία το έχει κάνει. Αυτό έχει σημασία γιατί μιλάμε για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, για το νέο γήπεδο της Αθήνας. Είναι τεράστια υπόθεση.»

Η δεύτερη φάση της Διπλής Ανάπλασης και ο χώρος πρασίνου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Για τη δεύτερη φάση της Διπλής Ανάπλασης, που αφορά την παρέμβαση για τη δημιουργία του χώρου πρασίνου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο Δήμαρχος Αθηναίων επανέλαβε πως βάσει του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση του γηπέδου στον Βοτανικό και ο Παναθηναϊκός λάβει το κλειδί του νέου γηπέδου στο χέρι.

Ξεκαθάρισε μάλιστα, ότι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ο χώρος πρασίνου ορίζεται απολύτως από το Προεδρικό Διάταγμα και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει υπό οποιαδήποτε συνθήκη. Θα δημιουργηθεί, όπως σημείωσε, μόνο το υπόγειο πάρκινγκ που έχει ανάγκη η πόλη, το Μουσείο του Παναθηναϊκού, καθώς κι ένα μικρό καφέ μέσα στο χώρο του Μουσείου.