Εύκολη και παραδοσιακή συνταγή του σεφ Λευτέρη Λαζάρου
Υλικά συνταγής
- μπακαλιάροι: 4 (300-320 γρ. ο καθένας, με τα συκωτάκια τους)
- σέλινο: 1 κλωνάρι ψιλοκομμένο
- κρεμμύδια ξερά: 2 ψιλοκομμένα
- ελαιόλαδο: 100 ml
- σταφίδες μαύρες: 20
- χυμός λεμονιού: 1 κουταλιά της σούπας
- αλάτι: λίγο
- πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
-
Υλικά για το ζωμό ψησίματος
- ελαιόλαδο: 400 ml
- ζωμός ψαριού: 200 ml
- χυμό λεμονιού: 40 ml
- ρίγανη: λίγη
- αλάτι: λίγο
- πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το σέλινο, τα συκωτάκια από τους μπακαλιάρους ψιλοκομμένα και τις σταφίδες. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το χυμό λεμονιού. Αφήνετε τη γέμιση στην άκρη.
- Σκίζετε τον κάθε μπακαλιάρο από πάνω, σέρνοντας ένα κοφτερό μαχαίρι από τη ράχη προς την ουρά, χωρίς να χωρίσετε τα φιλέτα από το κεφάλι και την ουρά. Αφαιρείτε με προσοχή το κεντρικό κόκαλο και ξεπλένετε καλά το ψάρι. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία άλλες τρεις φορές με τα υπόλοιπα ψάρια.
-
Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά για το ζωμό ψησίματος και τα ρίχνετε σε ένα ταψί. Τοποθετείτε τα ψάρια στο ταψί, το αλατίζετε ελαφρά και ρίχνετε από πάνω τη γέμιση μέσα στη σχισμή. Βάζετε το ταψί με τα ψάρια στο φούρνο και ψήνετε στους 200ο C για 8-9 λεπτά.
(Πηγή και φωτογραφία www.icookgreek.com)