Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να παραπέμψει στη δικαιοσύνη όσους αψηφούν τις κλητεύσεις για να καταθέσουν ενώπιον της ειδικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία διενεργεί έρευνα για την αιματηρή επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον.

«Ελπίζω η επιτροπή να κινηθεί εναντίον τους, να φροντίσει να λογοδοτήσουν», είπε ο κ. Μπάιντεν. Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να προσαγάγει τα πρόσωπα αυτά στη δικαιοσύνη, απάντησε «αυτό πιστεύω, ναι».

Η επιτροπή σχεδιάζει να ψηφίσει την Τρίτη για να υιοθετήσει αναφορά για «περιφρόνηση» του Κογκρέσου και «παρακώλυση» του έργου του από τον Στιβ Μπάνον, σύμβουλο για μεγάλο διάστημα του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε σαφές πως δεν επρόκειτο να πάει να καταθέσει παρότι είχε κλητευθεί.

Ο πρώην πρόεδρος κάλεσε όμως τους πρώην συνεργάτες του να μη συνεργαστούν στην έρευνα, επικαλούμενος το κυβερνητικό προνόμιο να χαρακτηρίζονται ορισμένες πληροφορίες απόρρητες. Οι Δημοκρατικοί και νομικοί αντιτείνουν πως αυτό το προνόμιο το διαθέτει μόνο ο πρόεδρος εν ενεργεία. Ο διάλογος για το νομικό ζήτημα αυτό ίσως συνεχιστεί στα δικαστήρια, καθυστερώντας τις εργασίες της ειδικής επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση, αν η επιτροπή υπερψηφίσει την καταγγελία σε βάρος του Στιβ Μπάνον, το ζήτημα θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Κατόπιν, το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο επικεφαλής του, ο Μέρικ Γκάρλαντ, θα λάβουν αποφάσεις για το εάν θα ασκηθεί ποινική δίωξη.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, αντιδρώντας στο σχόλιο του αμερικανού προέδρου χθες, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News ότι αυτό «θα λάβει δικές του αποφάσεις ανεξάρτητα για οποιαδήποτε άσκηση δίωξης, βασιζόμενο αποκλειστικά στα γεγονότα και στη νομοθεσία».

Εκατοντάδες οπαδοί του Τραμπ έκαναν έφοδο στο κτίριο του Καπιτωλίου στην αμερικανική πρωτεύουσα την 6η Ιανουαρίου σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να ανατρέψουν την εκλογική του ήττα από τον Μπάιντεν. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από εκατό αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Άλλοι τέσσερις αστυνομικοί αυτοκτόνησαν αργότερα.

Η επιτροπή έχει κλητεύσει και άλλους αξιωματούχους της περιόδου του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, ανάμεσά τους το πρώην στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης Τζέφρι Κλαρκ, τον πρώην γενικό γραμματέα της προεδρίας («προσωπάρχη») Μαρκ Μέντοους, τον αναπληρωτή του Νταν Σκαβίνο και τον πρώην αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας Κας Πατέλ.