Ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, παρουσιάζεται την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου, στις 20.30 μμ, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη.

Ο στοχαστικός λόγος του ποιητή γεμάτος ιστορικές μνήμες και έναν ιδιαίτερο αφηγηματικό λυρισμό, συνδυάζεται με την μουσική του Αργύρη Κουνάδη («Σχέδια για ένα Καλοκαίρι») και του Γιώργου Κουρουπού (« Δεκαέξι Χάικου», «Το φύλλο της λεύκας» ).

Αργύρης Κουνάδης, Γιώργος Κουρουπός μουσική

Ιουλίτα Ηλιοπούλου απαγγελία

Μάιρα Μηλολιδάκη τραγούδι

Τίτος Γουβέλης πιάνο

Σημειώνεται ότι η είσοδος στο αμφιθέατρο επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης

Πρόγραμμα:

  • -Το πρώτο πράγμα που έκανε ο θεός … (Ο Στρατής Θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους, Ημερολόγιο Καταστρώματος Β΄)

♫ Τα κάρβουνα μες την ομίχλη  -Αργύρης Κουνάδης «Σχέδια για ένα καλοκαίρι»

  • – Ανδρομέδα (Κ΄ Μυθιστόρημα)

♫ Άνθη της Πέτρας -Αργύρης Κουνάδης

♫ Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές -Αργύρης Κουνάδης

  • -Raven (Σχέδια για ένα καλοκαίρι ,Τετράδιο Γυμνασμάτων)

♫ Κράτησα τη ζωή μου -Αργύρης Κουνάδης

♫ Είχαν μια κίνηση τα χέρια σου -Αργύρης Κουνάδης

  • – Ο ύπνος σε τύλιξε (ΙΕ’ Μυθιστόρημα)

♫ Hampstead (Τετράδιο Γυμνασμάτων) με μουσική συνοδεία:Γιώργος Κουρουπός

  • – Παντούμ ( Τετράδιο Γυμνασμάτων)

♫ Το φύλλο της λεύκας -Γιώργος Κουρουπός

  • Φυγή (Τετράδιο Γυμνασμάτων)

♫ Πιάνο (σόλο πιάνο)-Γιώργος Κουρουπός

  • – Πέμπτη -Την είδα να πεθαίνει πολλές φορές (Σημειώσεις για μια «Εβδομάδα»

Τετράδιο Γυμνασμάτων)

♫ Δεκαέξι Χάικου -Γιώργος Κουρουπός

  • -Διάλειμμα χαράς (Ημερολόγιο Καταστρώματος Α΄)

♫ Θεά λευκή και διάφανη (σόλο πιάνο) -Γιώργος Κουρουπός

  • -Αριάδνη (Ημερολόγιο Καταστρώματος Β’)

♫ Ρυθμόs –(σόλο πιάνο) Γιώργος Κουρουπός

  • -T’ άσπρο χαρτί σκληρός καθρέφτης( Η΄ Θερινό Ηλιοστάσι, Τρία κρυφά ποιήματα)
    ♫ Τα κάρβουνα μες την ομίχλη -Αργύρης Κουνάδης

Βιογραφικά:

Μάιρα Μηλολιδάκη

Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών, υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση με σπουδές στο Μιλάνο και στη Ρώμη με τη Renata Scotto. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, την ΕΛΣ, την Όπερα Δωματίου Αθηνών, το Μ.Μ.Α., το Μ.Μ.Θ, την Ακαδημία της Αγ. Καικιλίας, τον Φλωρεντινό Μουσικό Μάιο, το Δημοτικό Θέατρο Πάτρας σε ρόλους όπως Lucia (Lucia di Lammermoor), Magda (La Rondine), Βασίλισσα της Νύχτας (Ο Μαγικός Αυλός), Violetta (La Traviata), Γυναίκα στην Ανθρώπινη Φωνή του Poulenc, Rosina (Ο Κουρέας της Σεβίλλης), Micaëla (Carmen) κ.ά. Έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, την Academica Αθηνών, τη Συμφωνική Tito Schipa, την Ορχήστρα I Pomeriggi Musicali, το ΕΣΣΜ, το Melos Brass, το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, κ.ά. Έχει δώσει ρεσιτάλ στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Είναι μέλος της ομάδας μουσικού θεάτρου «Ραφή» και διδάκτωρ της γαλλικής γλώσσας από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Διδάσκει στο ωδείο Ν. Μάντζαρος και στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College).

Τίτος Γουβέλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με τους Άρη Γαρουφαλή, Peter Katin, Fali Pavri και Dominique Merlet. Παράλληλα μελέτησε εκκλησιαστικό όργανο με τον Nicolas Kynaston. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου. Ως σολίστ έχει συμπράξει με τη Βασιλική Εθνική Ορχήστρα της Σκωτίας, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Academica Αθηνών κ.ά. Δίνει τακτικά ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό (Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Σερβία, Τουρκία, Νότιο Κορέα, Νιγηρία και Κύπρο) συνεργαζόμενος με σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα (Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, Kyklos Ensemble κ.ά.). Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο N. Μάντζαρος. Παράλληλα είναι συντάκτης και επιμελητής των προγραμμάτων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Με τη Μάιρα Μηλολιδάκη έχουν την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ «Μουσικοί ΣυνΤΟΝισμοί» στο Beton 7 στην Αθήνα.

Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θέατρο στην Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών. Έχει εκδώσει ποίηση: «Καλούς Ενιαυτούς Μάρκο», «Δίγαμμα», «Ευχήν Οδυσσεί»,«Από το  Ένα στο Δύο», «11 τόποι για 1 καλοκαίρι»,«Το σπίτι» , «Ιοκάστη»,«Το ψηφιδωτό της Νύχτας»,(όλα από τις εκδόσεις ύψιλον/βιβλία) παραμύθια : «Τι Ζητάει ο Ζήνων;» (κρατικό βραβείο 2005),«Η Πράσινη Σκουφίτσα», «Άλλο και τούτο!», «Τίμος ο Αθηναίος», το Χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι « Μα πότε θα φτάσει αυτός ο Μάγος» (μουσική : Γιώργος Κουρουπός, εκδ. Ίκαρος), δοκίμια «Η Κούκλα», «Αναζητώντας την Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά, Δοκίμια για τον Οδυσσέα Ελύτη» και την μετάφραση στο  έργο  τού P.B. Shelley «Υπεράσπιση της Ποίησης».Έχει γράψει τα ποιητικά κείμενα στα μουσικά έργα του Γιώργου Κουρουπού:«Το καράβι του  Έλατου», «Ιοκάστη», «Λεπορέλλα» (λιμπρέτο βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Στ.Τσβάιχ) ,καθώς και στίχους τραγουδιών του ίδιου συνθέτη και των : Π. Περάκη, Σ. Γυφτάκη, Τ. Ζωγράφου. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά.

Επιμελείται και παρουσιάζει από σκηνής προγράμματα ποίησης και μουσικής και καθώς και παραμύθια.

Επόμενη Συναυλία:

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η θρυλική Καπετάνισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021,  20:30

Μια σειρά μουσικοθεατρικών αναλογίων, σε επιμέλεια της Μάγδας Μαυρογιάννη.

Από μικρή η Λασκαρίνα αγνάντευε το πέλαγος και σκεφτόταν: «Μακάρι να ήμουν άντρας. Να μπορούσα κι εγώ να οργώνω τα πέλαγα, ν΄ αγωνιστώ για την κατατρεγμένη μου πατρίδα». Και πάλεψε γενναία στη ζωή της. Έγινε η ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Το ιστορικό αναλόγιο περιλαμβάνει τραγούδια σε στίχους Ελλήνων και φιλελλήνων.

Μάγδα Μαυρογιάννη ιδέα, κείμενο, σκηνική επιμέλεια

Χριστίνα Γιαννακοπούλου σοπράνο

Δημήτρης Γιάκας πιάνο

Η είσοδος είναι ελεύθερη, με απαραίτητη κράτηση θέσης. Η είσοδος στο αμφιθέατρο επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης.