Αμετάβλητη, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας και τις προοπτικές της οικονομίας ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody`s.

Όλοι οι υπόλοιποι οίκοι, μεγάλοι και μικρότεροι (S&P, Fitch, DBRS, Scope Ratings), για πρώτη φορά ύστερα από το ταραχώδες και επώδυνο 2010, μας έχουν επαναφέρι στην επενδυτική βαθμιδα αναγνωρίζοντας την ανθεκτικότητα της ελληνικής οκονομίας, με την επισήμανση ότι αναπτύσσεται ταχύτερα από τις άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, την πρόοδο σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων και την πολιτική σταθερότητα.

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκτιμούν ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα «ξεκλειδώσει» και την αναβάθμιση της Moody's, σε μια δύσκολη συγκυρία με διεθνείς αναταράξεις όπου, με εξαίρεση την Ελλάδα, η ευρωζώνη «φλερτάρει» συνεχώς με την ύφεση και καμία χώρα δεν αναμένει αναβάθμιση.

Η επόμενη αξιολόγησητης Moody's έχει οριστεί για την Ελλάδα στις 13 Σεπτεμβρίου και τότε ίσως να δούμε τον αυστηρό Γερμανό Στέφεν Ντουκ, υπεύθυνο του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, να δώσει την βαθμίδα στην ελληνική οικονομία και να κλείσει οριστικά η κατηγορία «junk».