Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής των γηγενών ποδοσφαιριστών στο πρωτάθλημα της κορυφαίας κατηγορίας της χώρας μας.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ) δημοσίευσε μία δική του έρευνα σχετικά με το χρόνο συμμετοχής των ποδοσφαιριστών στους μέχρι τώρα αγώνες της Super League 1 για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Δυστυχώς οι παίκτες με δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές μας ομάδες έχουν μέχρι στιγμής αγωνιστεί, αθροιστικά, μόνο στο 27,5% των συνολικών αγωνιστικών λεπτών στη σεζόν.

Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για τις εθνικές ομάδες. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «ως φυσικό της επακόλουθο θα είναι πως σύντομα δεν θα υπάρχουν ποδοσφαιριστές «με παιχνίδια στα πόδια τους».

Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο αφορά στο ποσοστό των ντόπιων στα δυναμικά των ΠΑΕ (το 54% των ρόστερ της κατηγορίας διατηρεί το δικαίωμα συμμετοχής στα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα και το 46% όχι).

Σχετικά με τους παίκτες κάτω των 21 ετών που έχουν αγωνιστεί μέχρι στιγμής και ταυτόχρονα διατηρούν δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές μας ομάδες, αντιστοιχεί μόλις το 1,85% των συνολικών αγωνιστικών λεπτών.

Συνοπτικά η ανακοίνωση του ΠΣΑΠΠ:

«Μετά από έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμός μας διαπιστώθηκε η μεγάλη διαφορά, σε απόλυτα νούμερα και ποσόστωση, αναφορικά με τον αριθμό των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται τα τελευταία χρόνια στη Super League 1 και ταυτόχρονα διατηρούν το δικαίωμα να παίξουν στις Εθνικές μας ομάδες, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα νούμερα από το 2000 ως και το 2004, το χρονικό διάστημα δηλαδή όπου μπήκαν οι βάσεις για το έπος της Πορτογαλίας και ήταν πάρα πολύ μεγαλύτερα από ότι σήμερα.

Σας παρουσιάζουμε μία νέα έρευνα του ΠΣΑΠΠ, σε συνεργασία με το CIES Football Observatory, σχετικά με τον χρόνο συμμετοχής των ποδοσφαιριστών στους μέχρι τώρα αγώνες της Super League 1 της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, όπου τα αποτελέσματά της είναι (εξίσου) απογοητευτικά.

Το αρχικό εύρημα που προκύπτει είναι πως το 54% των ρόστερ της κατηγορίας διατηρεί το δικαίωμα συμμετοχής στα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα και το 46% όχι. Παρατηρούμε όμως, ότι οι παίκτες με δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές μας ομάδες έχουν μέχρι στιγμής αγωνιστεί, αθροιστικά, μόνο στο 27,5% των συνολικών αγωνιστικών λεπτών στη σεζόν.

…Παράλληλα, στους παίκτες κάτω των 21 ετών που έχουν αγωνιστεί μέχρι στιγμής και ταυτόχρονα διατηρούν δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές μας ομάδες αντιστοιχεί μόλις το 1,85% των συνολικών αγωνιστικών λεπτών.

… εφόσον συνεχιστεί η παραπάνω κατάσταση τότε ως φυσικό της επακόλουθο θα είναι πως σύντομα δεν θα υπάρχουν ποδοσφαιριστές «με παιχνίδια στα πόδια τους» ώστε να στελεχώσουν τα εθνικά μας συγκροτήματα.

Από την πλευρά μας θα τονίσουμε, για ακόμη μια φορά, ότι στο έπος του 2004 δεν πρωταγωνίστησαν μόνο σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, αλλά είχαν μπει οι σωστές βάσεις τουλάχιστον 4 χρόνια πριν, ωστόσο τα ισχύοντα δεδομένα του τότε είναι ακριβώς αντίθετα με του σήμερα.».