Την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης στις γραμμές του Μετρό συμφώνησαν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο Ερυθρός Σταυρός και η ΣΤΑΣΥ.

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία της υφυπουργού Μεταφορών Χριστίνας Αλεξοπούλου και του βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Γιώργου Σταμάτη, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνη Αυγερινό και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΣΤΑΣΥ, Θανάση Κοτταρά, συμφωνήθηκε η υπογραφή Μνημονίου, το οποίο αφορά στην εκπαίδευση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών στις γραμμές του ΜΕΤΡΟ.

Σκοπός η πιστοποιημένη εκπαίδευση των υπαλλήλων του ΜΕΤΡΟ από εξειδικευμένους εκπαιδευτές του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση αντιμετώπιση συμβάντων έκτακτης ανάγκης για την ασφαλή και ανεμπόδιστη μετακίνηση των περίπου 700 χιλιάδων ημερήσιων επιβατών.

Δημιουργία Κέντρου Πρώτων Βοηθειών του ΕΣ στο Σύνταγμα

Επιπλέον, συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός Κέντρου Πρώτων Βοηθειών του Ερυθρού Σταυρού σε ειδικό χώρο στη στάση του ΜΕΤΡΟ Σύνταγμα, όπου θα μπορεί να παρέχεται δωρεάν εκπαίδευση και σε πολίτες.

Η υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου τόνισε την αξία της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, υπογραμμίζοντας πως πρώτο μέλημα είναι η κοινωνική ευθύνη και η συνεχής βελτίωση και προσαρμογή στις ανάγκες της κοινότητας. Όπως ανέφερε, το Μνημόνιο Συνεργασίας που θα υπογραφεί αναμένεται να οδηγήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις στις υπηρεσίες μεταφορών και να ενισχύσει την αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης του κοινού προς το σύστημα του ΜΕΤΡΟ και τις μετακινήσεις. 

Ο κ. Σταμάτης τόνισε ότι η αξία της γνώσης παροχής πρώτων βοηθειών από τον καθένα μας συνιστά ύψιστο ηθικό και ανθρωπιστικό μας καθήκον. Τέτοιες πρωτοβουλίες της Υφυπουργού Μεταφορών συμβάλλουν έμπρακτά και ουσιαστικά, έτσι ώστε οι μεταφορές να είναι πιο ασφαλείς και να αποκτήσουν ένα πιο κοινωνικό και ανθρωποκεντρικό πρόσημο. Η γνώση της παροχής των πρώτων βοηθειών πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσής μας, γιατί έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά έναν συνάνθρωπό μας που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Η συμβολή του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι διαρκής, πολύτιμη και αναγκαία.